Vil lytte til hele organisasjonen

God kontakt med studentene og vilje til å lytte er viktig i rektorjobben, mener BI-professor Erlend Kvaal.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Erlend Kvaal (bildet over) (61) er professor i regnskap og revisjon på Handelshøyskolen BI i Oslo. Nå er han en av søkerne til rektorjobben ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Selv presenterer han seg som en «Jack of all trades» på presentasjonsvideoen på BIs hjemmeside, det vil si en som ikke er best i noe, men ganske god på mange ting.

Det han brenner for i BI-jobben er å lære bort sammenhengen mellom regnskapet og økonomiske funksjoner, og skape gode rammebetingelser for regnskapet. Forskningen hans handler i hovedsak om regnskapsføring av skatt og goodwill, med formålet å bidra til bedre reguleringer på disse områdene.

Hvorfor skal akkurat du bli rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus? Hvilke av dine egenskaper trenger høgskolen spesielt/vil høgskolen ha spesiell nytte av?

— HiOA er en institusjon med meget bredt virkeområde, og med en veldig tydelig samfunnsorientering. Jeg er en person med bred erfaringsbakgrunn og bredt interessefelt, innenfor og utenfor akademia, og dette er egenskaper som skolen vil kunne dra nytte av. Innenfor utdanningsområdet har jeg lang erfaring med å lede et profesjonsrettet studium som også er relevant for skolens profil.

Vil lytte først

Kvaal er tilbakeholden med å uttale seg om hvor skoen trykker på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hva er de største utfordringene for Høgskolen i Oslo og Akershus de nærmeste fire årene? Hvis du blir rektor hva tror du at du kommer til å se tilbake på som de viktigste seirene etter fire års virke som rektor?

— Jeg er tilbakeholden med å gi noe presist svar på dette. Jeg har satt meg inn i skolens strategi basert på det som er tilgjengelig på nett, og jeg har merket meg blant annet universitetssatsingen som er beskrevet der. Men HiOA er en stor og kompleks organisasjon som helt sikkert har store utfordringer som jeg som utenforstående ikke har innsikt i. Jeg har tro på at en leder bør lytte og lære en stund før han eller hun kommer med bastante uttalelser om hvor skoen trykker og hva som må gjøres for å lette på dette trykket, sier han.

Hvordan vil studentene på HiOA merke at du blir rektor?

— Her er vel spørsmålet om jeg som rektor ville fungere annerledes enn andre personer som rektor, og det er jo da litt vanskelig å vite hvem jeg skal sammenligne med. Men jeg velger å vise til hva jeg tenker er gode beslutningsprosesser. Jeg liker åpenhet, solid beslutningsgrunnlag og demokratiske prosesser. Jeg anser det som en akademikers privilegium å omgås unge mennesker som er motivert for læring, det være seg som professor eller rektor. God kontakt med studentene og vilje til å lytte er viktig for en slik stilling.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS