Økende boligkrise for studenter i Oslo
Tall fra Norsk studentorganisasjon (NSO) viser at dekningsgraden av studentboliger i Oslo og Akershus har gått ned det siste året. Nå krever de studenttillitsvalgte handling.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I den nylig offentliggjorte studentboligundersøkelsen for 2014 kommer det frem at bare 13,29 prosent av Oslostudentene kan få studentbolig i hovedstaden. Dette er en nedgang fra fjorårets 13,40 prosent, og det er godt stykke igjen til målet om 20 prosent dekning.
Velferdstinget i Oslo og Akershus er skuffet over tallene.
— Dette viser at det ikke blir satset nok på studentboligbygging, spesielt i de store byene. Med økende studenttall og stadig økende leiepriser er studentboligbygging den beste måten å styrke studentøkonomien på, sier Kaia Marie Rosseland, leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus, i følge en felles pressemelding fra Velferdstinget og studentlederne ved Universitetet i Oslo, Høgskolen i Oslo og Akershus og BI.
Flere studentboliger gagner alle
Hun får støtte av Marianne Andenæs, leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo.
Både stat og kommune bør kjenne sin
besøkelsestid.
Tord Øverland
Vi har lagt oss i selen for å oppfylle våre forpliktelser overfor hovedstadens
studenter.
Trond Bakke
— Flere studentboliger gagner hele samfunnet; det styrker studentenes økonomi, samtidig som det virker prisdempende i leiemarkedet for øvrig. For å få denne effekten må man imidlertid bygge langt flere studentboliger enn i dag, sier Andenæs.
Studentsamskipnadene søker hvert år om støtte til mange flere studentboliger enn de får tildelt penger til. Dette synes leder av Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Tord Øverland, er frustrerende.
— Samskipnadene er klare til å stikke spaden i jorda og bygge mange flere studentboliger, men staten er en bremsekloss. Når vi vet at behovet er så stort for nye studentboliger, burde både stat og kommune kjenne sin besøkelsestid, sier Øverland.
Spent på Erna Solberg
De studenttillitsvalgte er imidlertid spente på hva regjeringen Solberg (bildet under) kan få til i statsbudsjettet for 2015.
— Regjeringen startet med 1259 studentboliger i fjor, og vi håper og tror på enda flere i det neste statsbudsjettet, sier Espen Haugen, leder av Studentforeningen ved BI Oslo, og han legger til:
— Både statsministeren og kunnskapsministeren har uttalt at kunnskapssamfunnet er regjeringens store satsing. En ordentlig satsing på 3000 studentboliger i året vil være et historisk løft for studentene.
Har gjort et hopp og skal hoppe mer
Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) mener de har gjort et kraftig hopp i antall boenheter det siste året og huser nå over 10.000 studenter. Frem mot 2020 har SiO hatt målsetting om en økning på 4000 hybelenheter. SiO skriver som en respons på talla fra NSO at gitt at Oslo kommune og Staten fortsetter å støtte opp om studentboligbyggingen i hovedstaden kan dette bli en realitet.
— Vi nærmer oss målet om 20 prosent dekning og har et stort antall prosjekter på gang, sier direktør i SiO Bolig, Trond Bakke, i en pressemelding.
— Gjennom en kombinasjon av utbygging, påbygg og nybygg håper SiO å nå målet innen 2020 samtidig som vi ivaretar høy bokvalitet og studentspesifikke krav som nærhet til utdanningsinstitusjonene og kollektivtransport,
700 nye boenheter i 2013/2014
Ved fortetting, påbygg og nyanskaffelser har SiO utvidet tilbudet med 693 nye boenheter.
SiO forteller i pressemeldingen om to store prosjekter som planlegges. Det er et nytt bygg rett ved Blindern Campus for over 600 boenheter og den omfattende utviklingen av friluftsstudentbyen på Kringsjå som kan ende på opp til 1400 nye boenheter ved ferdigstillelse.
— Selv om rammevilkårene for studentboligbygging fortsatt ikke er optimale har vi lagt oss i selen for å oppfylle våre forpliktelser overfor hovedstadens studenter, sier Bakke.
Spente på budsjett sentralt
— Regjeringen gjorde ikke så mye med studentboliger i budsjettet de arvet fra de rødgrønne – så det store spørsmålet er jo hva de gjør i neste års budsjett, sier leder for Norsk Studentorganisasjon, Anders Kvernmo Langset, til Klassekampen.
— Jeg er helt enig med NSO i at det er behov for flere studentboliger, og regjeringen vil fortsette sin satsing på studentboliger ut over i perioden, slik vi lovet i regjeringserklæringen, sier politisk rådgiver Magnus Thue i Kunnskapsdepartementet.
Han understreker at NSO beregner dekningsgraden på en annen måte enn regjeringen, og at det derfor er vanskelig å kommentere de konkrete utregningene.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!