Eksamen i legemiddelregning for sykepleiestudentene er flyttet fra første til andre år i studiet, og strykprosenten er på vei ned. Foto: Marit Christiansen/HiOA

En av tre stryker i legemiddelregning

En av tre heltidsstudenter og annenhver deltidsstudent i sykepleie stryker i legemiddelregning.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sykepleiestudenten har ett fag som krever 100 prosent riktige svar og det er legemiddelregning. Konsekvensene for pasienter kan være store hvis framtidens sykepleiere ikke behersker dette faget. 

Strykprosenten har ligget over 50 prosent tidligere år, høsten 2013 er den redusert til 32 prosent på ordinæreksamen for heltidsstudentene. På ordinær eksamen for deltidstudentene var strykprosenten på 49 prosent.

Hvis vi ser samlet sett på alle heltid- og deltidsstudenter og alle eksamener (ordinær og konte/fornyet eksamen inkludert) er strykprosenten for dette kullet på 41 prosent.

Stor strykprosent

Tallene fra database for statistikk om høgere utdanning viser at strykprosenten for faget i 2011 var på 57,9 prosent. Tallet har ligget høyt over flere år, og Institutt for sykepleie har tatt flere grep for å bedre situasjonen:

Dette er en eksamen der vi krever 100 prosent korrekte svar.

 

Dag Karterud

  • Eksamen er flyttet til første semester i andre år.
  • Det er innført en mattetest i første år, de som stryker på denne får tilbud om matteseminar (frivillig undervisning).

Det første kullet som har hatt eksamen i legemiddelregning etter denne modellen hadde eksamen nå i høst. 

Mye snakk blant studentene

Benedicte Edel Fearnley-Landmark (bildet under) går første år på sykepleie og er nestleder i studentenes fakultetsråd på helsefag.

— Legemiddelregning er et fag det snakkes mye om, og som det har vært stor oppmerksomhet rundt. Jeg tror det har vært et bra grep å flytte eksamen til andre år, sier Fearnley-Landmark.

— Det er også bra med den obligatoriske testen vi må gjennom tidlig i første år, og flott at studenter kan få ekstra hjelp på matematikk-området, sier hun.

— Gruer du deg selv til eksamen?

— Det er ikke fritt for at det blir endel oppmerksomhet før denne eksamen. Jeg regner med å bruke litt ekstra tid i sommer for å jobbe med oppgaver. Dette er jo en type matematikk vi ikke lærer på grunnskolen, og det tillates jo ingen feil, sier Fearnley-Landmark.

Fornøyd med bedring

Instituttleder på sykepleie, Dag Karterud (bildet under), er fornøyd med at tiltakene som er gjennomført på legemiddelregning ser ut til å ha effekt.

Karterud advarer likevel mot å trekke for enkle slutninger av legemiddelresultatene.

— Dette er en eksamen der vi forlanger 100 prosent korrekte svar. Vi snakker her om studenter som utdanner seg til å bli sykepleiere. Det er klart viktig at de behersker dette faget, men i den kliniske virkeligheten er det vel så viktig hvilke systemer og kontrollrutiner som er bygd opp rundt legemiddelhåndteringen, sier Karterud.

Han er fornøyd med at resultatene bedrer seg.

— Det har vært et stort grep å flytte eksamen i dette faget til andre år. Når vi får effekt av dette, må vi være fornøyd, sier Karterud.

Kan ta det mange ganger

Sykepleiestudentene kan i prinsippet ta eksamen i legemiddelregning så mange ganger de vil, men de må ha bestått for å kunne fortsette på tredje året. Ordinær eksamen arrangeres i september, mens det arrangeres fornyet eksamen (konteeksamen) i november og januar. Har du strøket, men vært syk på en av kontemulighetene får du en siste sjanse i august, året etter ordinær eksamen.

Etter at andre konteeksamen er avviklet er det fremdeles 29 heltidsstudenter og seks deltidsstudenter som ikke har bestått denne eksamen. Disse 35 risikerer nå å ikke få begynt på tredje år til høsten. Noen av dem har rett nok en siste sjanse i august. Det er åtte prosent av heltidsstudentene som er i faresonen.

Ny app i 2013 for å bedre sikkerhet

For å hjelpe sykepleiere og annet helsepersonell med beregne riktig medisinmengde, lanserte Helsebiblioteket og Statens legemiddelverk appen «legemiddelutregning» i juni 2013.

Legemiddeldoser blir ofte angitt i milligram eller mikrogram i pasientens journal. Med appen «legemidddelutregning» kan helsepersonell enkelt finne tilsvarende dose for tabletter, mikstur eller injeksjonsvæske.

— Regnefeil forekommer i helsevesenet, og appen er et nyttig hjelpemiddel som vi håper kan redusere risikoen for feil i utregningen, forteller sykepleier Vibeke Bostrøm i Kunnskapssenterets pasientsikkerhetskampanje, i en pressemelding fra legemiddelverket.

— Det praktiske med denne appen, er at den fungerer uten internettforbindelse når den er lastet ned. Brukeren kan stole på at kalkulatoren virker så lenge telefonen har batteri, forteller Bostrøm.

Appen lastes ned gratis i App Store og Google Play, og kan brukes på smarttelefoner (Iphone og Android) og nettbrett. Du finner den ved å søke på «legemiddelutregning».

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS