De første masterstudentene i økonomi og ledelse begynte på HiOA i 2012. Til våren er de ferdige siviløkonomer. Foto: Benjamin Ward, HiOA

satser videre på økonomiutdanning

HiOA er blant mange studiesteder som bygger seg opp på økonomifeltet. Til våren går de første siviløkonomene ut fra høgskolen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I alt er det 35 studiesteder i Norge som tilbyr utdanning i økonomi og administrasjon på bachelornivå. 13 av dem tilbyr også masterutdanning og utdanner siviløkonomer, går det fram av en oversikt som Dagens Næringsliv har laget.

Rektorene ved handelshøyskolene BI og NHH mener dette er altfor mange, og at det fører til kraftig konkurranse om fagfolk og studenter.

Vil bli større

Likevel bygger Høgskolen i Oslo og Akershus seg videre opp innen økonomi og administrasjon. For tiden har høgskolen 7-800 studenter på dette fagområdet, av disse cirka 100 på masternivå.

— Vi har god søkning og god gjennomstrømning av studenter, og også god tilgang på kompetente fagfolk, sier instituttleder Trine Ellekjær ved Institutt for økonomi og administrasjon ved HiOA (bildet under).

Til våren går det første kullet på litt over 40 siviløkonomer ut fra HiOA. De har tatt masterstudiet i økonomi og administrasjon, som ble satt i gang fra 2012. De neste tre årene skal masterstudiet utvides gradvis med i alt ca 50 studieplasser.

Får tak i folk

Trine Ellekjær sitter i Nasjonalt råd for økonomisk-administrativ utdanning under Universitets- og høgskolerådet, der rekruttering av fagpersoner til disse utdanningene har vært et tema over lengre tid.

— Det varierer rundt i landet hvor god tilgangen på faglig personell er. I de store byene er det ikke noe stort problem, og her hos oss er det blitt mye bedre den senere tid, sier Ellekjær, som mener at dette har sammenheng med at høgskolen har etablert masterstudiet i økonomi og administrasjon.

— I tillegg er det selvsagt et pluss at vi ligger i Oslo, sier hun.

I fagene regnskap og revisjon er det likevel vanskelig å rekruttere, men dette er noe høgskolen har felles med de andre studiestedene.

— Fagfolk på dette området har et veldig lukrativt arbeidsmarked med vesentlig høyere lønn enn det vi kan tilby, så det forklarer nok mye, sier hun.

BIs bittelillebror

HiOA er fortsatt liten i forhold til BI, som er mye mer kjent og etablert i arbeidsmarkedet og har omtrent 20.000 studenter innen økonomifeltet.

— Vi er jo veldig små i forhold, og vi har en jobb å gjøre med å få arbeidsgiverne til å få øynene opp for oss og våre kandidater, sier hun.

Selv om HiOA satser mer på økonomifeltet, så ligger et doktorgradsprogram i økonomi og administrasjon fortsatt langt fram i tid.

 Vi anser vårt fagmiljø for lite til det, men vi deltar i en nasjonal forskerskole der 15 høgskoler er med under ledelse av NHH. Hvis vi får stipendiatstillinger, vil vi kanalisere dem inn i dette nettverkssamarbeidet og de vil ta doktorgraden ved et av studiestedene i nettverket som har dette tilbudet, sier hun.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS