Fakultetstyreleder på Helsefag, Hilde Lurås, ønsket sterkere omfordeling på fakultetet enn resten av fakultetsstyret. Nederlaget kan medføre at Lurås trekker seg. Foto: Akershus universitetssykehus

Vurderer å trekke seg etter nederlag i budsjettvedtak

Styreleder Hilde Lurås på Fakultet for helsefag vurderer å trekke seg etter at hun fikk styret mot seg i valg av ny budsjettmodell for fakultetet.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under det ekstraordinære styremøtet på Fakultet for helsefag satte styreleder Hilde Lurås stillingen sin inn på å få gjennom administrasjonens forslag til ny budsjettmodell for fakultetet.

Hun fikk likevel resten av styret mot seg, og måtte erkjenne at det ble gjort et helt annet vedtak enn det hun og administrasjonen gikk inn for.

Tenker på om hun skal gå

På spørsmål fra Khrono etter møtet om hun kan leve med vedtaket, svarte Lurås:

— Det må jeg tenke på. Jeg synes dette er veldig vanskelig å godta.

Hilde Lurås er ekstern styreleder, og er ellers direktør for forskning og innovasjon ved Ahus. Hun er utdannet samfunnsøkonom og fysioterapeut.

Vedtaket som Lurås og administrasjonen gikk inn for, ville blant annet medført en viss omfordeling av midler fra Institutt for sykepleie og Institutt for helse, ernæring og ledelse (HEL), som begge har sykepleierutdanning, til Institutt for fysioterapi.

Styremedlemmene var meget skeptiske til forslaget som var lagt fram, og etterlyste en grundig kostnads- og inntektsanalyse. I styret er både Institutt for sykepleie i Pilestredet og HEL på Kjeller godt representert, mens Institutt for fysioterapi ikke er det.

I begynnelsen av møtet understreket Lurås at styret representerer seg selv, og ikke særinteressene.

— Vedtaket vil få ubehagelige konsekvenser for noen. Noen vil måtte gi fra  seg midler, men slik er det nødt til å være og det er ikke slik at vi har noe pengetre i hagen, sa hun.

Sterke motforestillinger

Hun fikk ikke medhold i styret, og det kom mange og sterke motforestillinger. Blant annet sa førstelektor Dag Willy Tallaksen ved HEL at han fant det meget vanskelig å skulle gå tilbake til instituttet og forklare at han hadde stemt for en modell som innebærer at HEL skal miste midler til fordel for andre institutter som kanskje  driver mindre økonomisk og har mindre fokus på kostnader.

— Selv om jeg er pedagog har jeg store problemer med å forklare dette for de som har valgt meg som sin representant i styret. Jeg ser ingen gode argumenter for at denne omfordelingen er fornuftig. Er det sånn at noen skal kjøre Rolls Royce her, mens andre kjører Lada? spurte han.

Også professor Vibeke Lohne ved sykepleierutdanningen mente det var prematurt å vedta budsjettmodellen som var foreslått og etterlyste en kostnads- og inntektsanalyse.

Dosent Finn Nordtvedt ved sykepleierutdanningen var også kraftig i mot den foreslåtte modellen.

— Styrelederen ber oss ivareta helhetsinteressene, men vi har reelle og saklige innvendinger til en budsjettmodell som vil gi store utslag, sa han og foreslo å gå tilbake til et annet utkast som var blitt diskutert på et styreseminar 22. oktober og som ville gi lavere omfordeling til fysioterapi.

Vedtok noe annet

Dette ble til slutt også vedtaket. Etter at styret forkastet administrasjonens forslag til vedtak, som bare styreleder Hilde Lurås stemte for, ble det vedtatt at utkastet fra styreseminaret skal gjøres gjeldende for 2014. Framtidige justeringer av dette skal baseres på grundige kostnads- og inntektsanalyser, heter det i vedtaket.

Konsekvensen av vedtaket blir blant annet at det blir mindre overføringer til Institutt for fysioterapi, mens HEL og Institutt for sykepleie får beholde noe mer av sine midler. Institutt for fysioterapi vil nå få omfordelt 1,3 millioner kroner til seg, mens administrasjonens budsjettmodell ville omfordelt drøye to millioner kroner.

Oppgitt over vedtaket

Dekan Nina Waaler sa under møtet at hun i sine samtaler med instituttlederne ved fakultetet hadde fått forståelse for at omfordelingen som administrasjonen foreslo var ok og ville ivareta kvaliteten.

Etter møtet sa hun at hun hadde ønsket seg en diskusjon i styret basert mer på faglige argumenter, men hun valgte å ikke kommentere saken ytterligere.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS