Jubel lengst nord, skuffelse lengst sør

Ved landets nordligste universitet jubler de for penger til isgående fartøy, mens ved landets sørligste universitet er det skuffelse over at det heller ikke i år kom etterlengtede bevilgninger til Mechatronics Innovation Lab (MIL).

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det langsiktige arbeidet som UiT har gjort for å heve utdannings- og forskningskvaliteten gir positiv effekt for neste års budsjett.

— I budsjettet foreslår regjeringen en totalbevilgning til UiT Norges arktiske universitet på 3,291 milliarder kroner, som er drøyt 366 millioner kroner mer enn i fjor og en økning på 12,5 prosent. I tillegg sikres finansiering av store, nasjonale forskningsprosjekt ved UiT, sier prorektor for forskning og utvikling ved UiT, Kenneth Ruud, i en pressemelding fra universitetet.

«Arven etter Nansen»

Regjeringen foreslår blant annet å gi forskningsprosjektet «Arven etter Nansen» en startbevilgning på ti millioner kroner. Prosjektet eies av UiT, og er et samarbeid med sju andre statlige institusjoner i Norge. Prosjektet skal bidra til økt vitenskapelig forståelse av det nordlige Barentshavet og er planlagt å gå over seks år med oppstart i 2017.

Vi er også glade for at regjeringen ser hvor viktig det er å ha på plass god infrastruktur, som det nye isgående
fartøyet.

Kenneth Ruud

Vi er skuffet over at det ikke ligger noen nye midler til Mechatronics Innovation Lab (MIL).

Frank Reichert

— «Arven etter Nansen» medvirker til at det nye isgående forskningsfartøyet «FF Kronprins Haakon», som blir klart til seiling i 2018, kan brukes til forskning av god kvalitet fra starten av, forklarer Ruud.

I tråd med oppdatert framdriftsplan foreslår regjeringen å bevilge 972 millioner kroner til fartøyet over budsjettet til Nærings- og fiskeridepartementet.

— Dette viser at «Arven etter Nansen» er et forskningsprosjekt som bygger opp under regjeringens langtidsplan om forskning på hav. Vi er også glade for at regjeringen ser hvor viktig det er å ha på plass god infrastruktur, som det nye isgående fartøyet, når man skal i gang med store forskningsprosjekter, sier Ruud.

— Dette er veldig gledelig, og en stor dag for «Arven etter Nansen»-initiativet. Vi er veldig fornøyd og glad for å være inne på statsbudsjettet, sier prosjektleder og professor ved Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, Marit Reigstad. 

Skuffelse ved Agder

— Vi er skuffet over at det ikke ligger noen nye midler til Mechatronics Innovation Lab (MIL), sier rektor ved Universitet i Agder, Frank Reichert i en pressemelding fra UiA.

— Dette er det viktigste omstillingstiltaket i landsdelen og det er helt avgjørende at den bevilgningen som tidligere er gjort blir fulgt opp i statsbudsjettet for 2017. Nå håper vi at forhandlingene i Stortinget gjør at vi kan gå videre med denne viktige LAB-en, sier Reichert.

Og reaksjonene i sør lot ikke vente på seg.

15 næringslivsledere har gått ut i Agderposten og Fædrelandsvennen og uttrykker stor skuffelse over at regjeringen heller ikke i år har funnet penger til det de mener er ens vært viktig innovasjonsbrikke for hele Sørlandet.

Labben er planlagt i Grimstad.

UiT kom bedre ut av ny finansiering

Neste års budsjettforslag viser at UiT kommer bedre ut med den nye løsningen enn med den gamle modellen.

Les også: 

— Vi var usikre på hvilke effekter den nye finansieringsmodellen ville gi og er tilfreds med resultatet for UiT. At regjeringen ønsker å stimulere til økt utdannings- og forskningskvalitet, er noe vi støtter og selvfølgelig vil fortsette å følge opp, sier Ruud.

692 millioner til byggeprosjekter

Regjeringen foreslår å bevilge 470 millioner kroner til det nye bygget for medisin- og helsefag ved UiT, som er under bygging og planlagt ferdig i 2018. Det er også satt av 216,8 millioner kroner til utstyr og inventar.

I tillegg foreslår regjeringen fem millioner kroner til et forprosjekt til nytt museumsbygg. I januar besluttet regjeringen at Tromsø Museum – Universitetsmuseet skal få nye lokaler, som skal ligge i Tromsø sentrum. Den totale kostnadsrammen er på 1,5 milliarder kroner.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS