Mangel på studentboliger fører til kreative løsninger, som Karoline Wadseth Aase, som bodde i en seilbåt. Foto: Maja Lindseth

Minimal økning av nye studentboliger

Bergen og Hedmark er dårligst i landet på studentboliger, men resten av landet er ikke veldig mye bedre.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag morgen kom Norsk studentorganisasjons Studentboligundersøkelse. Den viser at det fremdeles er stor mangel på studentboliger i hele landet.

—Studentboligbyggingen klarer ikke å holde tritt med økningen i studentmassen. På tross av regjeringens store satsning på studentboliger ser vi kun en marginal økning i andelen studenter som får tilgang til studentbolig, sier leder i NSO, Marianne Andenæs, i en pressemelding.

Mangler 14.000 boliger

NSO har et mål om at 20 prosent av norske studenter skal bo i studentbolig. For å nå dette målet mangler det fremdeles rundt 14.000 boliger. Det innebærer at flere fortsatt vil måtte finne seg leilighet på det private markedet.

— Jo færre som har tilgang på studentbolig, desto større blir presset på det private leiemarkedet. Vi er redd enda flere studenter må velge deltidsjobbing på bekostning av studietid for å få endene til å møtes, fortsetter Andenæs.

Antall studenter som tas opp til utdannings-
institusjonene i Bergen kan ikke fortsette å øke samtidig som antall student-
boliger står på stedet hvil.

Fredrik Bødtker

Bergen er dårligst av byene

Bergen er den byen som kommer dårligst ut, ifølge undersøkelsen. De har en dekningsgrad på 12,34 prosent, noe som er en tilbakegang på 0,54 prosent siden i fjor. 

— Studentboligbyggingen i Bergen henger ikke med på økningen i antall studieplasser. Per i dag ligger vi nærmere null prosent enn kommunens målsetting på 30. Konsekvensen er at mange nye studenter må inn i et presset privat leiemarked. Dette er et politisk ansvar, skriver leder i Studentparlamentet ved Høgskolen i Bergen, Fredrik Bødtker i en pressemelding.

— Antall studenter som tas opp til utdanningsinstitusjonene i Bergen kan ikke fortsette å øke samtidig som antall studentboliger står på stedet hvil. Nå må politikerne ta ansvar for kunnskapsbyen Bergen, fortsetter han.

Oslo også blant taperne

Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus og Velferdstinget i Oslo er bekymret over at økningen i antall studentboliger ikke er i takt med antall studenter. Samskipnaden i Oslo og Akershus er i år som i fjor blant de store taperne. I fjor var dekningsgraden på 13,43, mens den i år har sunket ned til 12,77  prosent.

— Til tross for regjeringens satsing på studentboliger, opplever man nedgang i antall hybelenheter, og Samskipnaden i Oslo og Akershus er 5466 hybelenheter unna for å nå dekningsgraden på 20 prosent. Oslo er dyrere enn andre byer på det private leiemarkedet. Studenter som havner i den allerede 6393 lange studentboligkøen blir tvunget ut i et marked med høy konkurranse og skyhøye priser. Det er da som oftest de mest ressurssterke studentene som står igjen som vinnerne, mens tusenvis andre er nødt til å betale dyre dommer for å få seg tak over hodet, skriver de i en pressemelding.

— Dette innskrenker prinsippet om lik rett til utdanning,  mener Aleksander Gjøsæter, leder Velferdstinget i Oslo og Akershus.

— Det er flott at så mange vil komme til Oslo for å studere, men ikke når vi ikke kan garantere at alle får et tak over hodet, fortsetter han. Totalt er det 20 096 studenter som skal begynne å studere i Oslo til høsten, drøyt 11 000 av disse har fått tilbud om studieplass ved Universitetet i Oslo. Flere tusen av disse vil bli stående uten studentbolig ved semesterstart.

Hedmark har 622 hybler på 8089 studenter

Hedmark kommer desidert dårligst ut i landet, med en dekningsgrad på 7,68 prosent. Hedmark har 622 hybler fordelt på 8o89 studenter. Det tilsvarer ca 0,08 hybler per student.

For at Hedmark skal nå målet om 20 prosent dekningsgrad må det bygges 996 nye studentboliger i fylket.

Fire gode eksempler

Fire Studentsamskipnader har en dekningsgrad som er over 20 prosent. De fire er Indre Finnmark, Norges Arktiske Studentsamskipnad, Sørøst-Norge og Ås. Den beste i landet er Indre Finnmark med nesten 40 prosent dekningsgrad.

Flere studenter er kreative når det gjelder å løse boligkrisen. Khrono ar tidligere skrevet om studenter som bor i både båt og campingsvogn året rundt.

Les også: 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS