ansettelse
Blir ny sentralbanksjef
Jens Stoltenberg ble i dag utnevnt som Norges nye sentralbanksjef. Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache skal fungere i jobben fra 1.mars til Stoltenberg tiltrer.
Saken oppdateres
Stoltenberg ble ansatt etter en het politisk debatt om kameraderi og for tette forbindelser til den sittende regjeringen. Det ble også avslørt at Stoltenbergs kandidatur hadde vært tema på middager og møter der blant andre statsministert Jonas Gahr Støre og oljefond-sjef Nicolai Tangen hadde vært tilstede.
– Jeg har vært opptatt av å finne den beste sentralbanksjefen for Norge, og jeg er trygg på at det er Jens Stoltenberg. Kombinasjonen av økonomibakgrunn, samfunnsforståelse og en ledererfaring få i Norge har, gjør han veldig godt egnet som øverste leder i Norges Bank, en institusjon som forvalter viktige samfunnsoppdrag på vegne av oss alle, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.
Av meldingen går det frem at Stoltenberg trolig vil tiltre 1.desember.
«Det tas sikte på at tiltredelsesdato blir rundt 1. desember, men det vil bli endelig fastsatt ved signering av arbeidskontrakten i løpet av kort tid. Stoltenberg går av som generalsekretær i NATO ved utgangen av september 2022», heter det i pressemeldingen fra Finansdepartementet.
Best kvalifisert
Det er flere som har argumentert sterkt for at det nærmest er umulig å gå utenom Jens Stoltenberg når han søker jobben som sentralbank-sjef.
Professor emeritus Victor D. Norman ved Norges handelshøyskole brukte sin kronikkplass i Dagens Næringsliv til å imøtegå blant annet sine partifeller i Høyre som ikke ville ha Jens Stoltenberg. Han mente sistnevntes politiske erfaring teller som et pluss.
«For landet er det derfor en fordel, ikke et problem, at Jens Stoltenberg ikke bare er en velkvalifisert økonom, men også en uvanlig dyktig og dreven politiker med et nettverk andre bare kan misunne ham», skrev Norman i sin kronikk i Dagens Næringsliv(abo).
Han avsluttet med en hilsen til Ida Wolden Bache:
«Stoltenberg har en velkvalifisert konkurrent til stillingen, og som den første kvinnelige sentralbanksjefen i Norge ville hun utvilsomt ha gjort en god jobb. Det var uflaks for henne at Jens Stoltenberg var interessert. Hun får trøste seg med at det, i motsetning til hva folk tror, er fint å hoppe etter Wirkola», skrev Norman.
Få her i landet
Tidligere statsråd Thorbjørn Berntsen (Ap) var klokkeklar overfor VG i sin vurdering av Jens Stoltenbergs kandidatur til sentralbanksjef-jobben:
– Fra spøk til alvor, han er definitivt kvalifisert. Vi kan ikke diskvalifisere ham fordi han heter Jens Stoltenberg eller at han er venn med Jonas, sier Berntsen og fortsetter:
– Det er som Nordahl Grieg skriver; at «vi er så få her i landet». Det er nesten ikke mulig ikke å bli kjent med hverandre. Han kan ikke strykes av søkerlisten fordi Jonas er statsminister, det går jo ikke, sa Berntsen til VG.
Stort engasjement
Saken har skapt et voldsomt engasjement politisk. Og det er allerede varslet at ansettelsen skal innom stortingets kontroll- og konstitusjonkomité allerede tirsdag i neste uke.
– Det er ingen tvil om at han er kvalifisert, men de tette bindingene til statsministeren, partiet og regjeringen for øvrig gjør at det kan stilles spørsmål ved ansettelsen, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.
Hun sier til NTB at det har være mye kameraderi, middager og andre ting som har blitt kjent i denne prosessen, som gjør at det er behov for å granske den.
– Vi får bare konkludere med at det kameraderiet som er i det partiet, lever videre, sier Listhaug til NTB og viser til Arbeiderpartiet.
– Bekymringene gjelder fremdeles
Høyre tar valget til etterretning, sier Tina Bru. Hun påpeker reaksjonene og bekymringene som er tatt opp fra økonomer, kommentatorer og ulike partier.
– Denne uroen bunner ikke i Stoltenbergs kvalifikasjoner, men i hans bindinger som tidligere statsminister og gjennom flere tiår profilert Arbeiderparti-politiker. På toppen av alt er han nær venn av landets statsminister, sier hun.
– Disse bekymringene gjelder fremdeles. Det hviler derfor et stort ansvar på Stoltenberg selv og på regjeringen fremover, sier Bru.
Ida Bache Wolden konstiuert
NRK Dagsrevyen kom i søkelyset da de skulle presentere de to kandidatene Ida Wolden Bache og Jens Stoltenberg sine CV-er. Her var Baches oversikt blitt langt mindre enn Stoltenbergs, trass i at Wolden Baches CV i prinsippet er like lang om ikke lengre.
NRK måtte beklage og viste deretter en utvidet CV for Wolden Bache.
Da Khrono omtalte den litt ukjente visesentralbanksjefen Ida Wolden Bache og hennes bakgrunn avfødte det et ras av kommentarer i sosiale medier. På Khronos Facebook-profil har leserne lagt igjen 3100 reaksjoner og 771 kommentarer. De aller fleste kommentarene er til støtte for Ida Wolden Bache.
Wolden Bache besitter en mastergrad i økonomi fra London School of Economics and Political science fra 1999. Så, etter noen års jobberfaring, tok hun doktorgrad i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo i 2007.
Får ros
I Khrono-artikkelen får den sittende visesentralbanksjefen rosende omtale.
— Ida er en sjeldent dyktig fagøkonom. Innenfor fagfeltet pengepolitikk og finansiell stabilitet mener jeg hun har kvalifikasjoner som er svært sterke. Dersom hun får stillingen, vil hun nok være en av de best faglig kvalifiserte sentralbanksjefene vi har hatt, sa Kari Due-Andresen, tidligere kollega både i Norges Bank og Handelsbanken. Due-Andresen var sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, i dag har hun samme posisjon i Akershus Eiendom i Khronos artikkel om Wolden Bache.
Hun beskriver Wolden Bache som ytterst profesjonell.
— Hun er svært arbeidsom og alltid opplest på saker og situasjoner hun skal møte. Jeg jobbet seks år i Norges Bank og var i en periode i samme avdeling som Ida. Jeg har bare gode ting å si om henne, sier Due-Andresen.
Professor Ragnar Nymoen ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo, var Ida Woldens veileder da hun tok doktorgraden i 2007.
— Jeg kjenner bare Ida faglig, og mest fra den tiden da hun skrev sin aldeles utmerkede doktorgradsavhandling om valutamarkedet og prisdynamikk, der jeg hadde gleden av å være veileder. Det var en svært positiv og for meg lærerik periode, sa professoren til Khrono. Wolden Bache skal altså fungere i stillingen som sentralbanksjef fra 1.mars til Jens Stoltenberg tiltrer.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut