— Vi opplever samarbeidet som positivt og konstruktivt, også når det har vært saklig uenighet, skriver Bjørg Tørresdal (t.v.) og Vigdis Moe Skarstein i Nord-styret i en epost til Khrono. Her er de under fusjonsforhandlingene i 2015. Foto: HiNT

Leder og nestleder i Nord: «Vi jobber ikke for stjerner i departementet»

Avviser kritikk. De tidligere styrelederne ved de fusjonerte institusjonene som ble Nord universitet, kjenner seg ikke igjen i kritikken av styret. — Styret for Nord er blant de mest profesjonelle jeg har sittet i, sier Aslaug Mikkelsen.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Særlig styreleder Vigdis Moe Skarstein, men også resten av de eksterne styremedlemmene ved Nord unviersitete har stått i storm de siste månedene og måttet tåle hard kritikk, både fra fagforeninger, aviskommentatorer og andre styremedlemmer, i tillegg til anonym kritikk i flere avisoppslag.

Les også: Spillet om Nord universitet

Situasjonen er framstilt slik at vi vi ikke kjenner oss igjen i den. Vi har en styreleder med stor tillit og sterk forankring i regionen, og som opptrer meget profesjonelt. Dette har kommet lite til uttrykk i Khrono sine spalter den siste tiden,

Aslaug Mikkelsen

Khrono har kontaktet de tre som var styreledere ved de fusjonerte institusjonene som til slutt ble Nord universitet: Styreleder Vigdis Moe Skarstein, tidligere styreleder ved Universitetet i Nordland, nestleder Bjørg Tørresdal, som tidligere var styreleder ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. I tillegg styremedlem i styret for Nord universitet, tidligere styreleder for Høgskolen i Nesna, Aslaug Mikkelsen.

Skarstein og Tørresdal har ønsket å svare sammen på skriftlige spørsmål i en felles epost.

Jobber ikke for stjerner i departementet

Vi bragte videre opplysningene Khrono har fått om at de to nyter stor anerkjennelse i Kunnskapsdepartementet for den jobben de gjorde i forbindelse med krevende fusjonsforhandlinger. Nylig har Iselin Nybø også understreket at hun har tillit til at det sittende styret har de beste forutsetninger til å ta Nord universitet videre og har derfor forlenget styreperioden deres med to år.

— Vi var styreledere for henholdsvis styret ved Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nord-Trøndelag da styrene for institusjonene behandlet fusjonssaken høsten 2015. Vi jobber ikke for stjerner i departementet. Jobben vi begge gjorde i forbindelse med fusjonen hadde institusjonenes beste som motivasjon og drivkraft, skriver de to.

Kjenner seg ikke igjen i framstillingen

— Det er mange som trekker fram at det har vært et ganske tøft samarbeidsklima mellom styret og administrasjon, styret og rektor. Kjenner dere dere igjen i en slik beskrivelse, hvordan har dere opplevd situasjonen?

Bjørg Tørresdal (i midten) og Aslaug Mikkelsen (t.h) under Nord-styremøtet hvor Iselin Nybø var på besøk. Foto: Ketil Bklom Haugstulen

— Vi har registrert at anonyme kilder hevder dette. Vi kjenner oss ikke igjen i det. Vi opplever samarbeidet som positivt og konstruktivt, også når det har vært saklig uenighet.

— Det ble opprør da styrets periode ble forlenget. Og de eksterne representantene fra styret var i møte i Kunnskapsdepartementet for å fortelle om situasjonen. Ansatte følte det skjedde bak deres rygg. Forstår dere at det ble et slikt opprør? Hva tenker dere om at det er en slik tilspissa situasjon mellom ansatte og styret?

— Det var statsråd/departement som tok beslutning om forlengelse og kan svare på det. Statsråden har uttalt seg/begrunnet dette blant annet på styremøte på Værnes 11.januar, svarer de.

Når det gjelder påstander om at styret har møttes ved flere anledninger uten at rektor var tilstede eller ble informert om dette, svarer de to:

— Rektor har vært orientert i forkant ved begge anledninger så det var ikke hemmelig for han. Vi opplever at vi har et godt styre som jobber konstruktivt til beste for Nord universitet.

Når det gjelder campusstruktur og eventuelle forslag der det er planer om å bygge opp to hovedcampuser i Nord, en i Levanger og en i Bodø svarer Tørresdal og Moe Skarstein:

— Vi har ikke fått studiestruktursaken til endelig behandling i styret. Vi kommer til å ta utgangspunkt i administrasjonens begrunnelser og anbefalinger før vi konkluderer. Det har overhode ikke vært diskutert i styret at Nord skal være til stede bare to steder.

— Jeg har en del erfaring fra styrearbeid, og styret for Nord er blant de mest profesjonelle jeg har sittet i, sier styremedlem og tidligere rektor i Stavanger, Adlaug Mikkelsen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Mikkelsen: Godt samarbeid

Aslaug Mikkelsen er også eksternt styremedlem ved Nord universitet. Mikkelsen har tidligere vært rektor ved Universitetet i Stavanger og var styreleder ved Høgskolen i Nesna under fusjonen.

— Det snakkes og skrives en del om samarbeidsproblemer mellom styret og rektor og styret og administrasjonen ved Nord universitet. Hvordan har du opplevd dette?

— Rektor har gått av så den saken ønsker jeg ikke å kommentere, sier Mikkelsen. Hun fortsetter:

— Når det gjelder administrasjonen opplever jeg at vi har hatt et godt samarbeid. Det er ikke alltid de har svart helt på det vi har bedt dem om å levere, men jeg kjenner meg overhode ikke igjen i at det skal være noe dårlig samarbeidsklima.

Kjenner seg ikke igjen

— Nord har jo et utvidet styre som et resultat av fusjonen der alle regioner representert. Gjør det styrearbeidet vanskelig, når man kanskje må legge ned studiesteder og ulike interesser står opp mot hverandre, også i styret?

— Jeg kjenner meg heller ikke igjen i en slik beskrivelse, og jeg har ikke tenkt tanken en gang. Jeg har en del erfaring fra styrearbeid, og styret for Nord er blant de mest profesjonelle jeg har sittet i. Vi diskuterer og vedtar planer og strategi til det beste for hele universitet, svarer Mikkelsen.

— Det har vær avholdt styremøter i forkant av ordinære styremøter som ikke er blitt varslet om og der dagsorden ikke har blitt gjort kjent, og rektor ikke har vært invitert. Hva tenker du om dette?

— Dette er noe vi har anledning til. Det hender at man har saker som må diskuteres og dette har i denne situasjonen vært nødvendig, sier Mikkelsen.

Kritikk av Khrono

Mikkelsen legger til at hun synes Khrono selv også bør se på hvordan Khrono skriver og har skrevet om Nord universitet den siste tiden.

— Situasjonen er framstilt slik at vi vi ikke kjenner oss igjen i den. Vi har en styreleder med stor tillit og sterk forankring i regionen, og som opptrer meget profesjonelt. Dette har kommet lite til uttrykk i Khrono sine spalter den siste tiden, påpeker Mikkelsen, og hun legger til:

— Den innsatsen som alle ansatte på Nord universitet har for å levere på tøffe krav, kunne også fortjene å bli framhevet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS