Valg i etiopia

Bjørknes-professor ble anholdt i Etiopia — rådet til å avkorte oppholdet

Professor Kjetil Tronvoll skal ha blitt utspurt av etteretningssjef i over en time.

Bjørknes-professor Kjetil Tronvoll (innfelt) ble søndag anholdt på Bole-flyplassen i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba. Han er nå på vei hjem.
Bjørknes-professor Kjetil Tronvoll (innfelt) ble søndag anholdt på Bole-flyplassen i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba. Han er nå på vei hjem.
Publisert

Professor og forskningsdirektør Kjetil Tronvoll ved Bjørknes Høyskole i Oslo, ble søndag anholdt på flyplassen i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba.

I et Facebook-innlegg skriver Tronvoll at den etiopiske etteretnings- og sikkerhetstjenesten NISS skal ha rådet antropologen og Afrika-kjenneren til å avkorte besøket sitt, av hensyn til hans egen sikkerhet.

«After interregation by immigration officials for some time, and later a 1,5 hr intense, interesting, and at times heated, ‘discussion’ on Ethiopian politics with NISS head at Bole, we found some common ground I belive, and parted as ‘brothers’», skriver han i Facebook-innlegget som er forfattet på den internasjonale flyplassen i Frankfurt.

For mandag er han på vei hjem til Norge, via Frankfurt, skriver VG.

— Professor Tronvoll er ikke lenger anholdt og forventes tilbake i Norge i løpet av dagen, sier leder for freds- og konfliktstudiene ved Bjørknes Høyskole, Torstein Dale-Åkerlund til avisen.

Khrono har ikke lykkes i å komme i kontakt med professor Tronvoll.

Valgobservatør

Tronvoll skal ha vært internasjonal observatør ved det omstridte valget i den nordlige Tigray-regionen i Etiopia sist onsdag.

Søndagen før valget skrev Tronvoll på Twitter at han var den eneste akkrediterte internasjonale observatøren under regionsvalget.

«For å gjøre det klart, så observerer jeg valget som en del av min 30 år lange forskning på den politiske utviklingen i Tigray/Etiopia. Det å studere en prosess betyr ikke at man støtter den, men som en emipirisk virkelighet er det viktig å observere for å senere kunne analysere dens implikasjoner. Noen ser ut til å forveksle dette ...», skrev Bjørknes-professoren på Twitter samme dag.

Hevder seg utsatt for svertekampanje

Lørdag skriver Tronvoll en ny Twitter-melding hvor han hevder at han er utsatt for en svertekampanje, der det hevdes at han oppholder seg i Tigray-regionen ulovlig og at han reiser på turistvisum.

– Det er ikke sant! Jeg er her som følge av mitt arbeid som amanuensis ved Mekele-universitetet, på offisielt etiopisk visum, skriver Tronvoll på Twitter.

Mekele er regionhovedstaden i Tigray.

Valget i regionen er ikke anerkjent av statsminister og nobelprisvinner Abiy Ahmed. Landet skulle egentlig avholde nasjonalt valg den 29. august, men det ble utsatt som følge av koronapandemien.

Myndighetene i Tigray ville likevel gjennomføre valget, da de mener Ahmed prøver å utvide sin statsministerperiode på ulovlig vis ved å utsette valget.

Håper den akademiske friheten blir opprettholdt

Tronvoll opplyser at han ikke er utvist og skriver på Facebook at han snart vil vende tilbake til Etiopia for å fortsette med forskningen på det politiske skiftet i landet.

— Jeg tror og håper at den etiopiske regjeringen vil opprettholde akademisk frihet i landet og jeg ser frem til å fortsette mitt langsiktige samarbeid med Mekelle universitetet og andre universiteter og forskere i landet, skriver professoren.