Valg i etiopia

Bjørknes-professor ble anholdt i Etiopia — rådet til å avkorte oppholdet

Professor Kjetil Tronvoll skal ha blitt utspurt av etteretningssjef i over en time.

Bjørknes-professor Kjetil Tronvoll (innfelt) ble søndag anholdt på Bole-flyplassen i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba. Han er nå på vei hjem.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor og forskningsdirektør Kjetil Tronvoll ved Bjørknes Høyskole i Oslo, ble søndag anholdt på flyplassen i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba.

I et Facebook-innlegg skriver Tronvoll at den etiopiske etteretnings- og sikkerhetstjenesten NISS skal ha rådet antropologen og Afrika-kjenneren til å avkorte besøket sitt, av hensyn til hans egen sikkerhet.

«After interregation by immigration officials for some time, and later a 1,5 hr intense, interesting, and at times heated, ‘discussion’ on Ethiopian politics with NISS head at Bole, we found some common ground I belive, and parted as ‘brothers’», skriver han i Facebook-innlegget som er forfattet på den internasjonale flyplassen i Frankfurt.

For mandag er han på vei hjem til Norge, via Frankfurt, skriver VG.

— Professor Tronvoll er ikke lenger anholdt og forventes tilbake i Norge i løpet av dagen, sier leder for freds- og konfliktstudiene ved Bjørknes Høyskole, Torstein Dale-Åkerlund til avisen.

Khrono har ikke lykkes i å komme i kontakt med professor Tronvoll.

Valgobservatør

Tronvoll skal ha vært internasjonal observatør ved det omstridte valget i den nordlige Tigray-regionen i Etiopia sist onsdag.

Søndagen før valget skrev Tronvoll på Twitter at han var den eneste akkrediterte internasjonale observatøren under regionsvalget.

«For å gjøre det klart, så observerer jeg valget som en del av min 30 år lange forskning på den politiske utviklingen i Tigray/Etiopia. Det å studere en prosess betyr ikke at man støtter den, men som en emipirisk virkelighet er det viktig å observere for å senere kunne analysere dens implikasjoner. Noen ser ut til å forveksle dette ...», skrev Bjørknes-professoren på Twitter samme dag.

Hevder seg utsatt for svertekampanje

Lørdag skriver Tronvoll en ny Twitter-melding hvor han hevder at han er utsatt for en svertekampanje, der det hevdes at han oppholder seg i Tigray-regionen ulovlig og at han reiser på turistvisum.

– Det er ikke sant! Jeg er her som følge av mitt arbeid som amanuensis ved Mekele-universitetet, på offisielt etiopisk visum, skriver Tronvoll på Twitter.

Mekele er regionhovedstaden i Tigray.

Valget i regionen er ikke anerkjent av statsminister og nobelprisvinner Abiy Ahmed. Landet skulle egentlig avholde nasjonalt valg den 29. august, men det ble utsatt som følge av koronapandemien.

Myndighetene i Tigray ville likevel gjennomføre valget, da de mener Ahmed prøver å utvide sin statsministerperiode på ulovlig vis ved å utsette valget.

Håper den akademiske friheten blir opprettholdt

Tronvoll opplyser at han ikke er utvist og skriver på Facebook at han snart vil vende tilbake til Etiopia for å fortsette med forskningen på det politiske skiftet i landet.

— Jeg tror og håper at den etiopiske regjeringen vil opprettholde akademisk frihet i landet og jeg ser frem til å fortsette mitt langsiktige samarbeid med Mekelle universitetet og andre universiteter og forskere i landet, skriver professoren.

Powered by Labrador CMS