smitteutbrudd

Bergensere bekymret for fadderuken

Smitten i Bergen er høgere enn den har vært på åtte måneder. Men studiestart og fadderuke kan gå som normalt, mener byrådet. I Tromsø gjøres nye risikovurderinger.

Byens parker ble et samlingssted i fadderuken i Bergen høsten 2020. Nå oppfordrer Bergen kommune innbyggerne til å møtes utendørs. Selv om smitten øker, er tiltakene ikke så strenge som tidligere.
Publisert Oppdatert

— Så er vi altså i gang igjen, sa medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen da Bergen kommune hadde pressekonferanse torsdag ettermiddag.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Med 82 nye smittede siste døgn og et snitt på 44 hver dag den siste uken, innfører byrådet nå nye tiltak:

  • Plikt til registering av gjester på kafeer og utesteder
  • Like lang skjenketid ute og inne
  • Krav om munnbind når man beveger seg rundt i lokalene på utesteder og spisesteder
  • Lavere musikk, slik at gjester kan snakke med hverandre med en meters avstand
  • I tillegg blir det besøksrestriksjoner på sykehjem og det blir anbefalt å bruke munnbind i mange situasjoner, som på kjøpesenter og offentlig transport, og å ikke ha mer enn ti gjester i private hjem

Vil ha organiserte samlinger

Med bare vel en uke igjen til semesterstart ved byens utdanningsinstitusjoner, var dette også tema på presseekonferansen. Kommunen blir kontaktet av bekymrede innbyggere, fortalte helseebyråd Beate Husa.

— Det blir stilt spørsmål om fadderuken burde vært avlyst. Jeg forstår uroen, men samtidig er det slik at unge mennesker som kommer til byen har et legitimt behov for å bli kjent med både hverandre og byen. Vi mener det er bedre at dette skjer i organiserte former.

Studiestedene må følge nasjonale regler for arrangement, og noen arrangement vil kunne være definert som private, andre offentlige.

Flest unge, flest i sentrum

Svært mange av de som er smittet i Bergen er unge voksne, fra 17-35 år. Sentrumsbydelene er hardest rammet.

— Men det er nå smitte i alle bydeler og i alle aldersgrupper. En av fem har ukjent smittevei, og mange har et svært stort antall nærkontakter, sa fungerende smittevernoverlege Kjell Haug.

Da Khrono snakket med Margareth Hagen, rektor ved Universitetet i Bergen, for et par uker siden, da smitten begynte å øke, sa Hagen at planen var fadderuke.

— Vi får håpe det ikke blir for mye alkohol, sa hun.

Fremdeles er planen fadderuke, sier Hagen etter torsdagens pressekonferanse.

— Vi anerkjenner viktigheten av å få en god semesterstart, både for Bergen og for studentene, og er enig med kommunen i at en organisert fadderuke er bedre enn private fester. Samtidig er det viktig å huske at fadderuken ikke bare handler om kveldsaktiviteter, skriver Hagen i en sms til Khrono.

Hun sier at UiB-ledelsen er og vil være i tett dialog med fadderstyret og studentparlamentet for å få en trygg fadderuke.

Planlegger fadderuke ved flere institusjoner

Også Høgskulen på Vestlandet (HVL) planlegger fadderuke.

— HVL legger rådende lokale og nasjonale retningslinjer til grunn. Dette gir en trygg studiestart for studentene våre. En velorganisert fadderordning ivaretar både smittevern og sosialt lag, skriver rektor Gunnar Yttri i en sms til Khrono.

Han sier at høgskolen er klare til å både stramme inn og løse opp på ulike tiltak alt etter myndighetenes påbud.

Kommunikasjonsdirektør ved NHH, Geir Mikaelsen skriver til Khrono at også de er klare for studiestart, og at de har tatt høyde for strenge smittevernstiltak i planleggingen av semesteroppstart.

— Vi følger nå situasjonen nøye, og vil i neste uke gjøre nye vurderinger basert på utvikling i smittetall og råd fra myndighetene, skriver Mikaelsen i en SMS til Khrono torsdag kveld.

Han skriver samtidig at også de er åpen for en mer organisert fadderukeordning, men at også dette blir etter råd fra myndighetene.

— Er dere bekymret for de høye smittetallene?

— Det er bekymringsfullt at smittetallene øker. Vi hadde håpet og håper fortsatt at høsten kan bli så normal som mulig for studentene våre, svarer Mikaelsen.

Også Volda har hatt et stort smitteutbrudd de siste ukene. I et nyhetsbrev fra Høgskulen i Volda skriver rektor Johann Roppen at studiestart og fadderuke etter planen skal gå som normalt. De siste dagene har smittetallet gått noe ned, melder Volda kommune.

Gjør nye risikovurderinger

Ved UiT i Tromsø er studiestart allerede mandag 9. august.

Tobias Hjermann er leder i styret for Debutuka, som er navnet på fadderordningen i Tromsø.

Tobias Hjermann, leder for Debutuka i Tromsø.

— Vi har hatt styremøte torsdag kveld der vi bestemte at vi skal gå gjennom alle arrangementene og gjøre en ny risikovurdering. Vi ønsker å være best mulig forberedt hvis smittesituasjonen skulle utvikle seg når studentene kommer hit over helgen, mange fra sør, sier han.

Han sier at de inntil videre følger programmet for uka, men de er i dialog med kommunelegene og justerer om nødvendig.

— Vi kjører mest mulig som normalt, med mindre smitten øker eller nasjonale og lokale tiltak setter en stopper for det, sier han.

Ifølge VGs smitteoversikt er trenden økende i Tromsø, men fra et lavt nivå. Torsdag var det 9 nye smittede, dagen før 12.

Endringslogg: Sak oppdatert med kommentar fra Margareth Hagen 5.8 kl 20.27. Da ble også bildetekst endret, bildet er ikke fra Nygårdsparken.

Videre er saken oppdatert 6/8 kl 13.50 med kommentarer fra Tobias Hjermann, leder for Debutuka i Tromsø.

Powered by Labrador CMS