null Foto: Benjamin A. Ward / HiOA
null Foto: Benjamin A. Ward / HiOA

Mange barn per fagperson

Oslo er byen i Norge med færrest pedagoger per barnehagebarn.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette viser tall fra KOSTRA som Dagsavisen har sett på.

I Trondheim, der det er flest barnehagelærere (bildet) per barn, er andelen 10,9 barn per utdannet pedagog. Bergen, Kristiansand, Fredrikstad og Tromsø følger like etter med 11,0, 11,2, 11,3 og 11,5 barn per barnehagelærer, skriver Dagsavisen.

Tallene er hentet fra kommunenes og statens rapporteringssystem KOSTRA, og landsgjennomsnittet ligger på 13,2 barn per pedagog.

— Nøyaktig hvorfor det er sånn vet vi ikke. Men vi kan anta at det er to ting som gjør at vi ikke får tak i nok barnehagelærere: Lønns- og arbeidsvilkår, og utviklingsmulighet i jobben, sier 1. nestleder i Utdanningsforbundet, Terje Skyvulstad til avisen.

Ifølge Skyvulstad er an annen viktig grunn til at Oslo kommer så lavt på statistikken, at svært mange som jobber i hovedstadens barnehager, er unntatt kravet om utdanning.

— Oslo har det høyeste tallet i landet på dispensasjon fra kravet om å være utdannet førskolelærer. I 2013 jobbet 756 som barnehagelærere uten utdanning i Oslo. Det er et veldig høyt tall, og Oslo skiller seg klart ut, sier Skyvulstad.

Utdanningsforbundet mener dagens krav om at en tredel av de ansatte i barnehagene skal ha rett utdanning, er for slapt. Målet er at halvparten skal ha pedagogisk utdanning. ©NTB

Foto: Hioa

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS