Høgskolelektor Marit Granholt får prisen som Årets barnehageinspirator av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Private Barnehagers Landsforbund
Høgskolelektor Marit Granholt får prisen som Årets barnehageinspirator av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Private Barnehagers Landsforbund

Årets inspirator for landets barnehager

Høgskolelektor Marit Granholt er kåret til årets barnehageinspirator. Granholt er ansatt på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolelektor Marit Granholt får prisen som Årets barnehageinspirator av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Private Barnehagers Landsforbund

Det er studentene ved Institutt for barnhagelærerutdanning som har nominert høgskolelektor Marit Granholt. Granholt underviser i pedagogikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Prisen ble utdelt av Private Barnehagers Landsforbund mandag, og prisutdeler var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Granholt var en av fem finalister. Hun var stolt og rørt under overrekkelsen og sa at hun aldri har tenkt å slutte med det hun driver med.

Prisen er en sjekk på 50 000 kroner og en tegning av illustratøren Stine Limoseth.

Fem i finalen

Nettsidene til Private Barnehagers Landsforbund har presentert alle kandidatene til denne inspiratorprisen. Det har også vært mulig å stemme fram sine favoritter på disse nettsidene.

I en artikkel på disse nettsidene forteller Marit Granholt at hun er opptatt av studentenes aktive deltakelse og legger vekt på følgende:

— Jeg er så heldig at jeg underviser studenter som allerede jobber i barnehagen. Den arbeidsformen jeg liker aller best er studiesamlinger i barnehagen — i tett samarbeid mellom høgskolen og praksisfeltet. Studentene forbereder og gjennomfører en aktivitet for eller med barna. Deretter tar vi utgangspunkt i praksisen og løfter den opp til refleksjon og møte med teorien. Det å ha studentene i små grupper gjør det mulig å komme tett på dem. Det er tross alt en individuell utdanning, sier Granholt.

20 år på høgskolen

Marit Granholt er utdannet førskolelærer og underviser i pedagogikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Det har hun gjort i 20 år, og før det underviste hun to år ved det gamle Barnevernsakademiet i Oslo og to år ved Dronning Maud Minnes Høgskole.

— Hvorfor underviser du?

— Fordi jeg elsker å undervise og å stå i klasserommet og skape faglige og reflekterte miljø. Jeg er alltid godt forberedt, men åpen for dialog og improvisasjon. Hver time er ny og skreddersydd for det jeg skal undervise, svarer Granholt til PBL sine nettsider.

— Hvem inspirerer deg?

— Det må bli fra min egen førskolelærerutdanning ved Dronning Maud Minnes høgskole og møtet med rektor Astrid Vatne. Hun åpnet ethvert semester med en tale til studentene som gikk rett inn hos meg. Hun hadde et syn på barn som sitter veldig fast i meg, og hun la grunnlaget for at jeg ser på dette yrket som spesielt viktig i vårt samfunn. Men studentene er de største kildene til inspirasjon, sammen med dyktige kolleger og en rekke fagfolk på området.

Engasjert lærer

— Hvorfor er du nominert til «Årets barnehageinspirator»?

— Det er ganske stort siden det er studentene som nominerer. Jeg er nært på studentene, og helt siden jeg selv var ferdig utdannet for 41 år siden har jeg brent for barnehager og førskolelæreryrket. Jeg er opptatt av at vi skal utdanne reflekterte, kunnskapsrike, kompetente og oppdaterte barnehagelærere — og det viktigste for meg er å se og lytte til hver enkelt student. Så er jeg veldig engasjert, jeg kjenner yrket og jeg ser på studentene som ressurser, forklarer Granholt.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS