Høyres landsmøte 2021

Asheims landsmøtetale: «Mester like bra som master»

Høyere utdannings- og forskningsminister Henrik Asheim varslet tung satsing på fagskolene og høyere yrkesfaglig utdanning i sin landsmøtetale søndag.

Da statsråd Henrik Asheim ble forskningns- og høyere utdanningsminister, ble fagskoler for første gang langt inn under høyere utdanning. Partiet satser nå tungt på fagskolene. .
Da statsråd Henrik Asheim ble forskningns- og høyere utdanningsminister, ble fagskoler for første gang langt inn under høyere utdanning. Partiet satser nå tungt på fagskolene. .
Publisert Oppdatert

— Et mesterbrev er like bra som en mastergrad, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i sin tale til Høyres landsmøte søndag 16.mai.

Han varslet en stor satsing fra Høyre på fagskoler og høyere yrkesfaglig utdanning.

Også en styrking av utdanning av yrkesfaglærere via fagskolene var viktig, sa han, for å øke yrkesfaglærernes kompetanse.

Du kan høre og se hele talen under her.

Med Asheims inntog som statsråd i Kunnskapsdepartementet i 2020 ble også ansvaret for fagskolene flyttet over fra kunnskapsministeren til forsknings- og høyere utdanningsministeren.

Han brukte ikke mye tid i sin tale til å snakke om Høyres politiske motstandere, men viste til at opposisjonspartiene var enige om å ta et annet retningsvalg «enn kunnskapspartiet Høyre» og viste til alt som kunne reverseres under en eventuelt ny regjering:

Krav om kompetansekrav i norsk, matte og engelsk vil bli borte, firerkrav i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen, som innebærer at landets elever ikke kan være sikre på at lærerne deres har kompetanse i matematikk når de skal undervise i matte, sa han.

Sosialpolitikk

Han viste også til ønsket om å myke opp fraværsgrensene i videregående og droppe satsing på lærerspesialister som egen karrierevei for lærere.

— For Høyre er skolepolitikk den viktigste sosialpolitikken, sa Asheim, som legger opp til større valgfrihet i videregående og ungdomsskolen.

Landsmøtet i Høyre stemte med stort flertall for et forslag om et frivillig 11.skoleår etter ungdomsskolen. De ønsker også at det skal satses mer på tilrettelegging for de svakeste elevene, ener- og toerkandidatene.

— Elever med høyt læringspotensiale i videregående skal få større mulighet til også å ta fag ved høgskoler og universiteter, sa han.

Pilot og Harry Potter

Landsmøtet fikk en litt mer uhøytidelig presentasjon av forsknings- og høyere utdanningsminsiter Asheim rett før talen, og der kunne han fortelle funfact om at han egentlig ønsket å bli pilot, men måtte droppe det fordi han er fargeblind.

— Men jeg er veldig opptatt av fly. Jeg kan høre på lyden hvilke fly som kommer - og jeg mellomlander med vilje, sa han.

Men hvis han skulle valgt et annet yrke enn det han har i dag ville han blitt lærer.

— På videregående. Barneskolen er også greit, men ikke ungdomsskolen, Jeg har vært ungdom selv. Jeg ville ikke vært min lærer på ungdomsskolen sa han.

Beste bok han har lest?

— Jeg vet jeg burde sagt Fruen fra havet eller noe sånt. Men det er alle Harry Potter-bøkene, sa han.

Powered by Labrador CMS