F.v: Ola Magnussen Rydje (debattleder), Heidi Nordby Lunde (Høyre), Torstein Tvedt Solberg (Arbeiderpartiet), Marit Arnstad (Senterpartiet), Mímir Kristjánsson (Rødt) og Sveinung Rotevatn (Venstre). Foto: Amanda Schei

Politikere på «nach» var uenige om hvor mye universitetene skal styres

Utdanning. Høyres Heidi Nordby Lunde er forundret over at Senterpartiet vil at alle landets universiteter og høgskoler skal styres fra Oslo. Det var høy stemning på studentnach i Arendal.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arendal (Khrono): Klokka 22 tirsdag kveld samlet folk seg på Statsraad Lehmkuhl i Arendal. Det var duket for «studentkveld» i regi av Norsk studentorganisasjon (NSO) og Ansa, for syvende år på rad.

Det er bare noen universiteter som kan kjempe om å være internasjonalt fremragende.

Marit Arnstad

Politikerne hadde ganske mye lavere skuldre enn ellers, og latteren satt løst da tidligere leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), nå kommentator i Dagbladet, Ola Magnussen Rydje grillet fem topp-politikere om høyere utdanningspolitikk, i nachspiel-setting. Trenger vi høyere utdanning over hele landet, var tema.

— Legg ned journalistikkutdanningen i Olso og Bergen

Mange av svarene var vitsete og metaforiske, og lesere bør notere seg at det var en svært uformell stemning på møtet, men noen hovedlinjer tok likevel form.

Fullt på arrangementet studentnach under Arendalsuka. Foto: Amanda Schei

Rødts Mimir Kristjánsson tok til orde for sterkere statlig styring av universitetene og høgskolene.

— Før lå journalistikkutdanningen i Volda. De som ville studere journalistikk måtte dra dit. På 70-tallet flyttet faktisk folk ut av Oslo, til distriktet! Det var god distriktspolitikk. Nå har dette glidd ut, og man kan studere journalistikk både i Oslo og i Bergen. Det synes jeg ikke noe om. Jeg ønsker meg en politikk som sprer kompetanse ut i landet, sa han.

Kristjánsson sa at han er kritisk til at en universitetskultur skal slå gjennom over alt, og mente det kunne true en del av profesjonsutdanningene.

— Det er mulig å desentralisere. Legg ned journalistikkutdanningen i Oslo og Bergen, slik at de som vil studere journalistikk må flytte til Volda, sa han.

— Aldri vært så mange som har kunnet studere

Marit Arnstad (Sp) trak tok flere ganger opp det hun mener er problematiske aspekter ved nedleggelsene på Nord universitet.

— Noen studier, som sykepleie og lærer, må man kunne studere over alt, sa hun.

Statssekretær Sveinung Rotevatn (V) sa at hvis man går 20 år tilbake i tid hadde man bare fire universiteter.

— Man oppretter nå studieprogram og doktorgradsprogrammer over en lav sko. Det har aldri vært så mange som har kunnet studere som nå. At noen studiesteder i landet blir lagt ned, må ikke tolkes som at man skal legge ned utdanninger over hele landet, sa han.

F.v: Mimir Kristjánsson (R) og Sveinung Rotevatn (V). Foto: Amanda Schei

— Det er denne regjeringen som har skapt konflikten mellom forskning og muligheten til å studere over hele landet. Det må gå an å ha begge deler, sa Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg.

Sveinung Rotevatn (V) sa at det Mimir Kritjánsson sa var forlokkende, men at det er et viktig prinsipp at universiteter og høgskoler har autonomi - at de selv får bestemme hva de vil tilby, og ikke staten.

— Det må være en viss avstand mellom politikere og universiteter og høgskoler, sa Rotevatn.

Til dette nikket både rektor på Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen og rektor på Universitetet i Oslo, Svein Stølen, som satt på første rad.

Marit Arnstad (Sp) var ikke enig i at den nåværende regjeringen holder avstand.

— Statsråd Iselin Nybø deler ut nye studieplasser. Hun bestemmer hvem som får disse. Det er en misforståelse at universitetene og høgskolene styrer helt selv, sa hun.

Arnstad tok også til orde for en tydeligere arbeidsdeling.

— Bare noen universiteter kan kjempe om å være internasjonalt fremragende

— Man kan ikke ha 10-11 universiteter som alle gjør det samme. Tre, fire universiteter bør ha et litt annet mål enn resten. Det er bare noen universiteter som kan kjempe om å være internasjonalt fremragende, sa hun.

Foto: Amanda Schei

Heidi Nordby Lunde (H) tok derimot til orde for at alle universiteter og høgskoler burde kunne få aspirere om å konkurrere internasjonalt.

— Det er merkelig at Senterpartiet ønsker at dette skal styres fra Oslo, sa hun.

— Hvilke studier som skal opprettes er en beslutning som må tas av de folkevalgte, sa Mimir Kristjánsson.

— Jeg tviler ikke på at Mimir mener at folkevalgte skal bestemme alt. Men i land som Ungarn og Polen er det autoritære tendenser og mye styring av universitetene. Selvstyring er et viktig prinsipp. Jeg sier ikke at Norge vil havne der disse landene er, men det er viktig å minne oss på dette, sa Sveinung Rotevatn (V).

Torstein Tvedt Solberg sa at Rotevatn gjemmer seg bak ideologi.

— Iselin Nybø brukte sin posisjon til å påvirke ny studiestedsstrukturen ved Nord universitet. Hun dro opp dit og sendte brev til styret, sa Solberg.

Marit Arnstad (Sp) sa seg enig.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS