Rektor Kari Toverud Jensen er leder for det nyetablerte Rådet for samarbeid med arbeidslivet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Knytter tettere bånd til arbeidslivet

Fem år etter at Kunnskaps­departementet ba om det, har HiOA nå opprettet sitt Råd for samarbeid med arbeidslivet (RSA). Rådet hadde nylig sitt første møte.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede i Stortingsmelding 44 «Utdanningslinja» i 2008-2009 fikk universiteter og høgskoler beskjed om å opprette Råd om samarbeid med arbeidslivet. Hensikten var å gjøre høyere utdanning mer praksisnær og bedre innrettet mot arbeidslivets behov.

I høst purret Riksrevisjonen på saken, fordi mange universiteter og høgskoler ennå ikke hadde etablert rådene.

Har tatt tid

Nå har høgskolen fått sitt RSA på plass og første møte er avholdt. Rådet ledes av rektor Kari Toverud Jensen, og består foruten høgskolens representanter av en rekke eksterne medlemmer fra arbeidslivet.

— Vi har brukt tid på å sette sammen rådene og få inn de riktige personene, sier Kari Toverud Jensen, som opplyser at det første møtet først og fremst handlet om at medlemmene skulle bli kjent med hverandre og kjent med høgskolen.

HiOA er ikke alene om å ha brukt lang tid på å få sitt samarbeidsråd på plass. NTNUs råd hadde første møte i august i fjor, Universitetet i Agder og Høgskolen i Telemark var i gang med et felles råd for snart et år siden, mens Universitetet i Stavanger har holdt på siden 2012.

Kan bli tettere

Kari Toverud Jensen har tro på at samarbeidsrådet vil være viktig for å utvikle et enda tettere forhold mellom HiOA og praksisfeltet.

— Vi har jo allerede et utstrakt samarbeid med arbeidslivet, ikke minst fordi praksis inngår i mange av våre utdanninger. Vi har derfor en lang tradisjon og historie på å å samarbeide med praksisfeltet, både i offentlig og privat sektor, sier hun.

Likevel mener hun at rådet kan bidra til å styrke og strukturere samarbeidet.

— Vi håper at rådet skal kunne gi råd og innspill som gjør at våre utdanninger blir enda mer oppdaterte og relevante for arbeidslivet. Dessuten håper vi at det skal bidra til å synliggjøre HiOAs utdanninger og kompetanse bedre overfor arbeidslivet, og skaffe oss viktige allianser og konkrete samarbeidsprosjekter, sier hun.

Være i forkant

Hun understreker at rådet skal være en arena som skal diskutere strategier for samarbeidet ut fra et mer helhetlig institusjons- og samfunnsperspektiv.

— Det er viktig for oss å være relevante og å være i forkant av utviklingen, og også kunne påvirke den, sier hun.

HiOA samarbeider allerede med arbeidslivet om praksisplasser for en lang rekke utdanninger. For å sikre tette bånd til livet utenfor høgskolen er det også eksterne representanter i alle instituttråd, fakultetsstyrer, høgskolestyret og en rekke utvalg.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS