null Foto: Kjersti Lassen
null Foto: Kjersti Lassen

Forsker på kvinners deltid

Ny AFI-rapport viser at deltid for kvinner ikke bare handler om tid.

Kvinners deltidsvalg handler i liten grad om at full arbeidstid i seg selv er for mye for mange kvinner. I stedet handler det om familieøkonomi, opplevelse av egen helse, mestringsstrategier og kultur. Det går fram av en forskningsrapport som Cathrine Egeland og Ida Drange (bildet) ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) på Høgskolen i Oslo og Akershus har laget for arbeidsgiverforeningen Spekter og Fagforbundet.

I dag arbeider 40 prosent av arbeidende kvinner i Norge deltid. Dette vekker bekymring blant politikere, partene i arbeidslivet og forskere fordi man antar at deltid medfører økonomiske ulemper for kvinnene det gjelder og for samfunnet. I forskningsrapporten prøver AFI-forskerne å finne svar på hvorfor såpass  mange kvinner likevel velger deltid.

Ifølge en artikkel på AFIs nettsider de to forskerne har kombinert kvantitative analyser av allerede eksisterende datasett med analyser av intervjuer foretatt med ansatte i ulike yrkesgrupper ved norske sykehus, og på bakgrunn av dette sett på hvilken betydning helse, arbeidsgivers innstilling, økonomi, morsrollen og kultur har for kvinners valg av deltid.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!