Hovedtillitsvalgt Vera Berg og Forskerforbundet ønsker fleksibilitet i permisjonsordningene på høgskolen. Foto: Eva Tønnessen

Uenighet om nye permisjonsregler

For å redusere midlertidigheten på høgskolen vil ledelsen innføre strengere permisjonsregler. Forskerforbundet er ikke fornøyd med forslagene de har sett så langt.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På høgskolene øker andelen og antallet midlertidige ansatte. Khrono har presentert tall som viser at dette også gjelder på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

HR-direktør på høgskolen, Geir Haugstveit, fortalte til Khrono da tallene ble presentert, at et tiltak høgskolens ledelse har satt på dagsorden for å redusere midlertidigheten er å innføre strengere permisjonsregler.

Vera Berg, hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet, forteller at de ikke er fornøyd med de forslagene de har sett så langt. 

— Ledelsen har presentert et forslag til nye permisjonsregler på et IDF-møte (IDF: informasjons-, drøfting- og forhandling. red.anm). Vi synes imidlertid forslagene fra ledelsen var for begrensende og ba dem komme tilbake med nytt forslag, forteller Berg.

Les også:

— Bør ha fleksible permisjonsregler

Berg legger vekt på at det er viktig at permisjonsreglene er rimelig fleksible på høgskolen.

— Vi ønsker at våre ansatte skal reise utenlands og delta i spennende forskningsprosjekter. Som profesjonshøgskole ønsker vi også nærhet til arbeidslivet, og det er en styrke at våre ansatte har mulighet til å høste erfaringer andre steder, sier Berg.

Men utfordringen er altså at denne fleksibiliteten også skaper midlertidighet.

— Når folk får permisjon oppstår det midlertidige rom som fylles på litt ulik måte. Det blir en balansegang som på så mange andre felter i arbeidslivet, sier Berg.

— Er dere fornøyd med måten høgskolen jobber på rundt midlertidighet?

— Ja, det vil jeg si. Vi opplever også at vi har en god dialog med ledelsen på det prinsipielle. Når det kommer til enkeltsaker kan det bli litt vanskeligere. De fleste sakene vi tar opp eller blir kjent med handler det som regel om det man kan kalle ulovlig midlertidighet. Det betyr samtidig at høgskolen kan ha gjort en feil, og da blir dialogen litt mer anstrengt, sier Berg.

Årlige møter

— Hvordan jobber dere selv med dette feltet?

— Vi har jo selv ingen oversikt over de midlertidige og den situasjonen de er i. Vi er avhengig at folk kommer til oss med sin sak. En gang i året har vi et informasjonsmøte om midlertidighet, men jeg er faktisk overrasket over at ikke flere dukker opp der, eller tar opp sin sak overfor oss.

— På Institutt for sosialfag har en konkret sak aktualisert situasjonen rundt fireårsregelen. Har dere noen oversikt over hvor mange som er i tilsvarende situasjon?

— Nei, det har vi ikke. Som nevnt er vi avhengig av at folk kommer til oss og legger fram sin situasjon. Vi ser at det er litt ulik praksis på de ulike fakultetet rundt håndtering av midlertidighet. 

— Som prinsipp ønsker vi i Forskerforbundet at alle stillinger lyses ut, men har folk opparbeidet seg rettigheter eller er «ulovlig midlertidig ansatt» noe som ofte kan bli et diskusjonstema, må man fravike dette prinsippet. Dette er alltid en utfordrende balansegang som sjelden er lik fra sak til sak, sier Berg.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS