Appene skal gi forskerne presise data og samtidig være forståelige for brukerne. Foto: Rikke Julie Foss-Pedersen

Langt framme med apper for forskere

Fem nye mobilapper for forskning skal i produksjon i løpet av høsten, og én skal være klar før jul. Universitet i Oslo er langt framme i å utvikle mobilteknologi for sensitive data.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Rikke Julie Foss-Pedersen)

— Vi er best, størst og lengst framme, slik oppsummerer gruppeleder for webutvikling ved Usit, Dagfinn Bergsager, erfaringene UiO har med å lage mobilapplikasjoner til bruk i forskningsprosjekter.

Han tror at appene kan revolusjonere kostholdsforskningen og endre livene til nyretransplanterte fra dag én. Og den dagen er forhåpentligvis ikke så langt unna.

Gjennom de fem applikasjonene skal brukere selv kunne legge inn informasjon fortløpende, og så sendes det til forskernes sikre dataservere, slik at forskerne kan bruke dataene. For eksempel kan en pasient som risikerer å bli underernært på et sykehus få utdelt en ipad. På denne kan han legge inn hvor mye han har spist og drukket, og så få tilbakemelding på hvor langt han er fra å nå dagsmålet. Forskeren får dataene til bruk i sin analyse, og sykepleierne får vite hvilke pasienter som trenger ekstra oppfølging.

Sensitive data

Flere av appene skal brukes i helseforskning, og derfor støtter Usit seg på det arbeidet som allerede er gjort for å oppfylle lovens strenge krav til behandling og lagring av sensitive forskningsdata.

— Alle innen datasikkerhet elsker oss, sier Bergsager selvsikkert.

All informasjon skal sendes kryptert til de datasystemene som UiO allerede har utviklet for å håndtere sensitiv informasjon. Men i en app som hvem som helst skal kunne ha på mobilen, så er det flere hensyn å ta. Få er interesserte i å få en melding på låst skjerm om at de må «Gå inn i Bipolar lidelse-appen og registrer nattesøvnen din» mens mobilen ligger lett synlig for alle rundt en. Gruppen har også prøvd å unngå at appen forteller Google hvilken sykdom brukeren har, selv om de laster appen ned fra Google Play.

— Utifra jeg har sett så langt så har ikke vi noen innsigelser på hvordan disse appene ivaretar personvernet, er vurderingen fra overingeniør i Datatilsynet, Ted Tøraasen. Men han presiserer samtidig at tilsynet ikke har foretatt en formell vurdering av appene.

Snart klare

Selv om designerne og utviklere har jobbet på spreng i hele sommer, gjenstår det både koding og finpussing. 

— Den har masse bugs, men den fungerer på min telefon, sier Kien Vu, som har jobbet med en app som kan gi nyretransplanterte mye mer persontilpasset medisinmengde.

Den første appen skal bli ferdig i løpet av året.

Etter hvert håper Usit også på at andre kan ta dem i bruk eller bygge videre på dem. En app som skal ta opp lydfiler og sende dem inn umiddelbart, kan for eksempel også brukes i intervjuer. Da blir det en sikrere løsning enn vanlige lydopptak på mobilen og en enklere løsning enn en gammeldags diktafon.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS