desentral utdanning

Ap vil ha mer nasjonal styring og en «utdannings-politikk for hele landet»

Arbeiderpartiet lanserer gjennom sitt landsmøte disse dagene et nytt forslag for organisering av desentral utdanning.

Partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, holdt sin landsmøtetale i hotellet The Hub i Oslo torsdag.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) holdt torsdag åpningstale til partiets 68.landsmøtet. Ett av temaene var distriktspolitikken.

Partileder Støre erkjente at de hadde fått seg en vekker ved valget i 2019, særlig gjaldt det resultatene i kommuner og fylker nord for Trondheim.

Dette har ifølge Støre gitt inspirasjon til at partiet har gått gjennom distriktspolitikken sin svært nøye.

Fakta

Aps reform for desentral utdanning

  • Innføre en ny institusjon i utdanningssektoren: utdanningssenter. Skal etableres i hele landet der universitetene og høyskolene ikke dekker det lokale og regionale behovet for utdanning.
  • Ap vil gi de nye utdanningssentrene en nøkkelrolle i å tilby etter- og videreutdanning, satsing på fagutdanning for voksne og utdanning av flere lærere og sykepleiere.
  • Skal eies av fylkene med statlig finansiering, ha tett dialog med partene i arbeidslivet lokalt, og kunne operere fritt ved å kjøpe eller selv etablere utdanningstilbud lokalt.

— Vi vil at alle skal ha mulighet til å leve det gode liv i hele landet. Vi tror at forutsetningene for vekst og trygghet kommer gjennom arbeidsplasser. Som sørger for at lokalsamfunnene sitter igjen med mer av verdiskapningen som skjer lokalt, understreket Støre.

— Utdanning nært der folk bor

Jonas Gahr Støre poengterte også at man må få flere utdanningstilbud nær der folk bor.

— I mange mange år har stadig mer av utdanningstilbudet blitt sentralisert. Flere og flere må reise inn til de store byene for å bli lærere, barnehagelærer, ingeniør eller sykepleier. Eller for å gjøre det vi alle må, ta videreutdanning. I dag dekker universiteter og høgskolene deler av Norge, og det er bra, men langt fra hele Norge. Og det i seg selv fører til fraflytting fra mange distrikter, kanskje mer enn noe annet, sa partilederen og la til:

— Derfor trenger vi en utdanningspolitikk for hele Norge. Den hodeløse nedlegginga av Høgskolen i Nesna viser at vi trenger en nasjonal politikk og mer nasjonal styring.

— Legg mer vekt på distriktene

— Universitetene våre er fremragende og vi er stolte av dem, men de vil få en tydelig beskjed om å legge mer vekt på utdanning ute i landet i distriktene, sa Støre.

Og han fortsatte:

— Og der de kommer til kort, der det i dag finnes store hull i utdanningstilbudet når vi ser på norgeskartet, så vil vi etablere nye utdanningssentre som skal sørge for praktiske utdanninger nær der folk bor. Folk som bor på ulike steder i landet som Kongsvinger, Tana, Egersund, Kristiansund og Nesna skal ikke behøve å flytte for å ta en praktisk utdanning for eksempel for å bli lærer, sa Støre.

Han trakk fram at utdanningsentre vil bli statlig finansiert og være eid av fylkeskommunene. De skal kombinere nettundervisning og fysiske undervisningslokaler nær der folk bor slik at færre må flytte for å ta utdanningen.

— Og det er viktig for at folk kan bli boende og leve det gode liv i hele det langstrakte landet vårt. Og viktig for å utdanne de fagfolkene vi trenger i arbeidslivet, nå og i framtiden, sa Støre.

Powered by Labrador CMS