søkervinneren

«Alle» vil bli økonomer og ledere

Økonomisk-administrative fag hadde en vekst på 25 prosent i førstevalgsøkere denne våren.

Flere og flere søker seg til økonomisk og administrative fag. Norge tilbyr også flere og flere studieplasser innen disse utdanningene. Her fra et auditorium på den private høgskolen BI.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

19.200 hadde økonomisk-administrative studier som førstevalg denne våren. Det er en økning på hele 24,8 prosent sammenlignet med tallet for 2019. Det er 2,5 førstevalgssøkere per studieplass.

Det var Tidsskriftet Manifest som først satte talla på dagsorden.

Det er planlagt 7672 studieplasser på 106 forskjellige studietilbud på landets høgskoler og universitet.

Det er to flere studietilbud enn i 2019, og en vekst på 1,6 prosent i antall planlagte studieplasser.

Bare helsefag og samfunnsfag tiltrekker flere førstevalgssøkere enn økonomisk-administrative fag.

«I år har 29,9 prosent av alle søkere søkt på minst ett økonomisk-administrativt studium, og 12,7 prosent av alle søkere har et slikt studium som sitt førstevalg», skriver Samordna opptak i sitt faktanotat om årets søkertall.

I 2011 var det 4719 planlagte studieplasser og 13.175 søkere til disse plassene.

Mange økadm-fag på topplistene

På listen over studiene med flest førstevalgssøkere per plass havner de to studietilbudene innen økonomi og ledelse på OsloMet og 4. og 5. plass. det er Økonomi og ledelse, deltid med 22 førstevalgssøkere per plass og Økonomi og ledelse på heltid med 21,1 søkere per plass.

På listen over studier med flest førstevalgsøkere totalt sett topper Siviløkonomutdanningen på Norges handelshøgskole (NHH) med 2112 førstevalgssøkere.

På 13. plass finner vi Økonomi og administrasjon, Trondheim, bachelor NTNU Trondheim med 1063 førstevalgsøkere, tett fulgt av Industriell økonomi og teknologiledelse samme sted med 1029 førstevalgssøkere.

På 16. plass finner vis tduietilbudet Ledelse som blir tilbudt ved UiT i Alta med 993 søkere og på 18. plass Økonomi og administrasjon ved OsloMet med 921 førstevalgssøkere.

8 av 10 unge vil bli leder

Den årlige Academic Works undersøkelse utført av Young Professional Attraction Index presenterte tall i oktober 2019 som viset at 89 prosent av de født etter 1995 svarer at de enten har en lederrolle, eller vil takke ja til en i fremtiden.

82-prosent av de født etter 1982, og 70 prosent av dem som er født før 1982 svarer det samme.

Mads Wildhagen i Academic Work sier til E24 som først omtalte tallene undersøkelsen viser at vi nå ser en generasjon arbeidstagere der «alle» er klare til å ta på seg en lederrolle.

— Dette henger også sammen med hvilke egenskaper de unge ser etter hos en arbeidsgiver. De vil kjenne på mestringsfølelse og oppleve utvikling i form av nye oppgaver, ny rolle eller nytt ansvar, sa Wildhagen, i oktober 2019.

Academic Works står sammen med Kantar TNS bak Young Professional Attraction Index, som er en årlig undersøkelse som kartlegger unge arbeidstageres syn på norske arbeidsgivere.

Manifest: Flere med økadm enn pedagogikk

Manifest Tidsskrift har i mai 2020 publisert en artikkelserie med et kritisk blikk på en type utdanninger som har vokst enormt de siste 30 årene: Såkalte merkantile utdanninger, det vil si administrasjon, økonomi og ledelse.

Les også:

Manifest trekker også fram tall fra SSB viser at der master i samfunnsfag over ti år har vokst med snaue 50 prosent, har økonomisk-administrative fag vokst med 170 prosent og rykket opp fra femte til andre plass på lista over fagfelt med flest masterkandidater.

De trekker også fram at ser man på aldersgruppa 30-34 år i 2017, har 27.340, som tilsvarer åtte prosent av alle, eller 16 prosent av dem med høyere utdanning, økonomisk-administrative fag på bachelor- eller masternivå. Til sammenlikning er det 21544, eller seks prosent, som har «lærerutdanning og pedagogiske fag».

Powered by Labrador CMS