Mange frammøtte. Foto: Nicklas Knudsen
Studentledere på plass. Foto: Nicklas Knudsen
Med rockefot på akademisk avspark Foto: Nicklas Knudsen

— Vi er Norges neste universitet

Mandag var det studiestart for ansatte på Høgskolen i Oslo og Akershus. Curt Rice la ikke skjul på at han er godt fornøyd med sitt første år som rektor.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag er det studiestart for de nye studentene på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). I går hadde de ansatte sin akademisk start i form av mingling, taler og ekte rockn´roll i en liten ettermiddagstime.

— Vi kan måle oss med universitetene og vi er Norges neste universitet, slo Curt Rice fast i sin tale.

Se også: Hele talen presentert i rektors blogg

Gode både på forskning og utdanning

Han viste til resultater som dokumenterer tilslag i EU-programmet Horisont 2020. Han viste til finalen for sentre for fremragende utdanning. Og han trakk fram at en av fem som fikk det gunstige Aker scholarship har hatt HiOA som startsted. Og han sparket litt mot sin gamle arbeidsgiver:

Curt Rice holdt tale da HiOA feiret åpningen av det nye skoleåret 2016 Foto: Nicklas Knudsen
De ansatte samlet seg uten for P52 for å feire åpningen av det nye studieåret Foto: Nicklas Knudsen

— Vi har halvparten av de vitenskapelige ansatte som Universitet i Tromsø har. Våre ansatte har halvparten så mye forskningstid som disse. Likevel klarer HiOA å være på linje. En trenger ikke å ha seks i matematikk for å regne seg til at de ansatte på HiOA gjør en svært god jobb, sa Rice og trakk også fram følgende fakta om studentene og deres karrieremuligheter:

— 90 prosent av studentene som har gått her jobber med de de har utdannet seg til etter endte studier. To tredjedeler av dem har jobb før de har avlagt eksamen. 

Utdanner for framtiden

Rice trakk fram at han innimellom får spørsmål om hvorfor lærerutdanning eller sykepeleierutdanning må være forskningsbasert.

— Saken er at vi utdanner ikke til dagens arbeidsmarked, men til framtidens arbeidsmarked. Vi skal gjøre våre kandidater i stand til å være med på å lage morgendagens praksis. Skal de klare det må de i sin utdanning bli satt i stand til å jobbe og tenke selvstendig og de må bli involvert i høgskolens forskningsarbeid, trakk Rice fram.

Ny strategi

Dekan Egil Trømborg og prorektor for forskning, Morten Irgens. Foto: Nicklas Knudsen
Prorektor for utdanning, Nina Waaler. Foto: Nicklas Knudsen
Instituttleder på produktdesign, Gunnar H. Gundersen. Foto: Nicklas Knudsen

Curt Rice lanserte også et nytt strategiarbeid i sin tale.

— Så langt har vi hatt en strategi for hvordan vi skal bli et universitet. Nå er det på tide at vi starter arbeidet med å lage en strategi for hvordan vi skal være et universitet, sa en offensiv Rice.

Han fortalte at rett etter 1. januar kan NOKUT (Nasjonal organ for kvalitet i utdanning) forvente å få en søknad fra HiOA om å bli Norges neste universitet.

HiOA tar ansvar

Det siste temaet Curt Rice tok opp var HiOAs plass i en verden som er stadig mer terrorutsatt.

— Alle blir berørt og det blir stadig viktigere å stå opp for nettopp de verdiene som blir forsøkt ødelagt, sa Rice og la til:

— Jeg er meget stolt av måten HiOA har gjort dét i det siste året. Vi har hatt en helt sentral rolle i utviklingen av en Akademisk dugnad for flyktninger. Jeg har hatt æren av å møte mange mennesker som ikke bare har følt seg tvunget til å forlate hjemmene sine, men som også har valgt å komme til Norge. De har valgt å berike oss gjennom sin tilstedeværelse, og enda til:

— Jeg mener, og jeg sier det ofte: det livet vi lever her i Norge blir rikere når flyktninger kommer til oss. Vi lærer mer om vår verden gjennom møter med dem. Vår kultur utvikler seg gjennom dem.

Engasjement blir lagt merke til

Rice trakk fram han er stolt over at Kunnskapsdepartementet har bedt HiOA ta et nasjonalt ansvar for å utvikle et kompletterende utdanningstilbud for flyktninger med sykepleier- eller lærerutdanning fra hjemlandet.

— Og vi skal ha et spesielt forhold til et asylmottak i vårt nabolag, og skape gode muligheter for HiOA-studenter til å engasjere seg der, sa Rice, og trakk fram:

— Vårt engasjement for flyktninger legges merke til, ikke bare regionalt og nasjonalt, men også internasjonalt. Gjennom dette arbeidet, gjør vi noe som er riktig og viktig og som viser på en tydelig måte that we are in the business of changing lives. Som rektor er jeg stolt over at viljen til å gjøre noe for andre mennesker går på tvers av fagområder, og at den finnes overalt i organisasjonen.

Populært tiltak

Fjorårets akademiske avspark møtte stor interesse blant høgskolens ansatte. Det var tilsvarende fullt på plassen foran Pilestredet 52 under årets studiestart for de «voksne».

Årets underviser ble også kåret. Studentparlamentets leder hentet opp ortopeditekniker Roger Hansen til å motta denne utmerkelsen.

I tillegg til at den kanadiske rakettforskeren Julien Bourelle underholdt med et skråblikk på norsk akademia, kom også statssekretæren i Nærings- og fiskeridepartementetet, Dilek Ayhan, for å snakke om HiOA i arbeidsliv og samfunn. Ayhan er utdannet dataingeniør fra Høgskolen i Oslo og ble oppnevnt til statssekretær for Høyre under Monica Mæland. 

Les også:

Dekan Gro Jamtvedt og Roger Hansen. Foto: Nicklas Knudsen
Jon Petter Evensen (i midten) var en av de andre nominerte. Foto: Nicklas Knudsen
Roger Hansen - årets underviser på HiOA. Foto: Nicklas Knudsen

I år var det Heine Totlands Sensational Rock n´roll Circus  som holdt konsert fra utescenen til slutt.  

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS