250 har signert på akademisk opprop
Flere av rektorene har fulgt oppfordringen til Steinar Stjernø om å signere opprop i solidaritet med akademikere i Tyrkia.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Lenke til oppropet finner du nederst i saken).
Over 1000 tyrkiske akademikere har undertegnet et opprop hvor de ønsker fred, og uttrykt motstand mot krigen i sitt eget land. De er blitt møtt med krav om straff og represalier av myndighetene i Tyrkia. Flere har blitt fengslet, mange har mistet jobbene sine ved universiteter i Tyrkia. På tv har den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan kalt de som har forfattet og signert fredsoppropet for «landsforrædere».
Akademikere verden over arrangerer nå internasjonal underskriftskampanje til støtte for sine tyrkiske kolleger og for ytringsfrihet og fred i Tyrkia.
Noen rektorer leverer
Siden oppropet ble satt i gang i Norge for kort tid siden, etter initiativ fra historieprofessor Knut Kjelstadli ved Universitetet i Oslo og professor emeritus ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Steinar Stjernø, har 250 norske akademikere signert oppropet. Stjernø oppfordret spesielt rektorene til å signere oppropet, da Khrono snakket med han i forrige uke.
Spesielt oppfordrer jeg rektorer ved norske universiteter og høgskoler til å vise akademisk ledelse og solidaritet i denne saken.
Steinar Stjernø
— Jeg oppfordrer flest mulig til å signere, spesielt oppfordrer jeg rektorer ved norske universiteter og høgskoler til å vise akademisk ledelse og solidaritet i denne saken, og støtte oppropet, sier Stjernø.
Nå har han langt på vei nådd målet om å nå ut til rektorene. Flere av universitets- og høgskoletoppene har signert oppropet.
En av dem er rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås, Mari Sundli Tveit.
— Situasjonen for akademikere i Tyrkia er helt uholdbar. Oppfordrer andre til å signere, skriver hun på twitter.
I tillegg til Sundli Tveit har blant andre rektor på HiOA, Curt Rice, rektor på Universitetet i Tromsø, Anne Husebekk, UiO-rektor Ole Petter Ottersen og NTNU-rektor Gunnar Bovim signert.
— Ytringer er nødvendige for god samfunnsutvikling. Også i Tyrkia bør man stimulere, ikke straffe dette, skriver NTNU-rektoren på twitter.
Rett til å si sin mening
I tillegg til universitets- og høgskoletoppenes navn, finner man blant annet professorene Eivind Smith, emeritus Bernt Hagtvet og Rune Slagstad på lista over navn. Tidligere rektor ved HiOA, Kari Toverud Jensen har signert og det samme har blant andre professor Elisabeth Eide, førstamanuensis Anine Kjerulf, UiO og Ingar Kaldal ved NTNU i Trondheim.
— Oppropet er ikke til støtte for bestemte kurdiske organisasjoner, men det er et bredt opprop og en støtte til at akademikere i Tyrkia skal ha rett til å si sin mening uten å bli utsatt for straff og kalles landsforrædere, sier Steinar Stjernø til Khrono.
På vei mot diktatur
I kurdiske områder i det sørøstlige Tyrkia er det nå nærmest borgerkrigslignende tilstander.
Human Rights Watch’ analytiker i Tyrkia mener ifølge Aftenposten at mye tyder på at Nato-landet er på vei til å bli diktatur.
Les også: Fire tegn på at Tyrkia går mot diktatur
Organisasjonen Reportere uten grenser rangerer Tyrkia på 149. plass av 180 land på sin pressefrihetsindeks. Landet havner bak for eksempel Zimbabwe, Sør-Sudan og Afghanistan fordi det er blitt mer utbredt med sensur på internett, søksmål mot medier, oppsigelser av kritiske journalister og knebling av mediene.
Også på andre områder har Tyrkia fått krass kritikk for brudd på menneskerettighetene. I en rapport til UD i desember i fjor skriver ifølge Aftenposten den norske ambassaden i Ankara at «Tyrkia befinner seg i dag i en mørk, mørk dal hvor fundamentale menneskerettigheter er truet på en måte landet ikke har opplevd på mange tiår».
Fri forskning og undervisning
«Vi, akademikere fra hele verden, forsvarer våre kolleger i Tyrkia. Sammen forsvarer vi akademisk frihet, ytringsfrihet og retten til å kreve fred i eget land.
Både oppsigelser og siktelser må opphøre. Den tyrkiske staten har en plikt til å beskytte underskriverne mot trusler og angrep fra en tredje part. Regjeringer som har nær kontakt med den tyrkiske regjering oppfordres til å kreve av deres allierte at de respekterer loven. Vi ber om at universiteter og akademiske institusjoner over hele verden støtter sine kolleger i Tyrkia, slik at de som har underskrevet oppropet der kan fortsette både å forske og undervise og å være i stand til å utøve sine rettigheter fritt»,
heter det blant annet i oppropet.
— Og så er det viktig å minne om at det ikke bare holder å skrive under, men at man også må sende lista videre på epost til kolleger og kjente, eller dele den i sosiale medier, sier Steinar Stjernø.
Se også: Hele oppropet finner du her
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!