Billedkunstner og a-ha-medlem Magne Furuholmen er blitt æresdoktor ved Universitetet i Agder. Foto: Scanpix/Gonzales Photo
Billedkunstner og a-ha-medlem Magne Furuholmen er blitt æresdoktor ved Universitetet i Agder. Foto: Scanpix/Gonzales Photo

Magne Furuholmen æresdoktor i Agder

Artister. Musiker og billedkunstner Magne Furuholmen er utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Agder, som også har knyttet til seg flere andre kjente artister.

Publisert Oppdatert
Fakta

Fem nye æres-doktorer i Agder

Dette er de nye fem æresdoktorene:

 • Gunhild Hagestad, professor (pensjonert) fra bl.a. Northwestern University i Chicago, Universitetet i Oslo og Universitetet i Agder
 • Jaakko Seikkula, professor fra universitetet i Jyväskylä i Finland
 • Linda Woodhead, professor fra universitetet i Lancaster i Storbritannia
 • Roger Säljö, professor fra universitetet i Gøteborg
 • Magne Furuholmen, musiker og billedkunstner

Universitetet i Agder har tidligere utnevnt seks æresdoktorer:

 • Kurt Braunmüller
 • Dov Gabbay
 • Barbara Jaworski
 • Johan Olav Koss
 • Trond Petersen
 • Lucy Smith. Lucy Smith døde i 2013.

Universitetet i Agder feirer 10-årsjubileum i høst og i den forbindelse er fem nye æresdoktorer utnevnt. En av dem er musiker, billedkunstner og skulptør Magne Furuholmen.

—Det er stort å bli sett og hørt. Jeg opplever det som en anerkjennelse for et virke der jeg har tatt stor risiko og utfordret meg selv. For meg har det å jobbe tverrfaglig vært en nærende mulighet til å se egne ideer fra ulike vinkler, sier han til uia.no.​

Marit Wergeland-Yates, dekan ved Fakultet for kunstfag, er stolt over at Furuholmen har takket ja til æresdoktoratet.

Det er stort å bli sett og hørt. Jeg opplever det som en anerkjennelse for et virke der jeg har tatt stor risiko og utfordret meg selv.

Magne Furuholmen

– Furuholmen er banebrytende og kunstnerisk grenseoverskridende. Hans kvaliteter innen musikk og bildende kunst, hans brede erfaring og store nettverk gjør ham til en inspirasjon for studenter og ansatte. Kompetansen hans kan binde sammen flere av fakultetets fag og institutter, sier hun til uia.no.

Kolleger i a-ha

Førsteamanuensis Karl Oluf Wennerberg ved Institutt for rytmisk musikk ved UiA var fast trommeslager i a-ha gjennom mange år, og dermed gammel kollega av Furuholmen.

– Magne er uredd og har en egen evne til å utnytte det fulle potensialet i hvert prosjekt han går inn i. Det viktigste han har lært meg er å tørre å legge alt i musikken, sier Wennerberg.

Magne Furuholmen står bak flere av de mest kjente a-ha-låtene. Han spiller keybord, er komponist, og debuterte som billedkunstner og skulptør i 1989. Han arbeider med malerier, grafikk, keramikk, glass, lyd og installasjoner.

Han er en av fem æresdoktorer som Universitetet i Agder har utnevnt i forbindelse med høstens 10-årsjubileum.

Eneste uten professor-tittel

Jubileet ble feiret stort i Kilden teater- og konserthus i Kristiansand 28. november, der æresdoktoratene ble overbragt.

Furuholmen er den eneste av de fem nye æresdoktorene som ikke har en professor-tittel.

De andre er pensjonert professor Gunhild Hagestad fra blant annet Nortwestern University, Universitetet i Oslo og Universitetet i Agder, professor Jaakko Seikkula fra Universitetet i Jyväskylä i Finland, professor Linda Woodhead fra Universitetet i Lancaster i Storbritannia og professor Roger Säljö fra Universitetet i Gøteborg

Førsteamanuenser i sang

Magne Furuholmen er imidlertid ikke den eneste kjente artisten som er tilknyttet Universitetet i Agder.

Artistene Anneli Drecker og Torun Eriksen er begge fast ansatt i en 50 prosent-stilling som førsteamanuensis i sang i vokal- og låtskriverseksjonen på Institutt for rytmisk musikk.

Artistene Anneli Drecker (t.v.) og Torun Eriksen er fast ansatt i halve stillinger ved Universitetet i Agder. Foto: UiA
Artistene Anneli Drecker (t.v.) og Torun Eriksen er fast ansatt i halve stillinger ved Universitetet i Agder. Foto: UiA

Eriksen har siden 2008 vært timelærer i sang på UiA ved siden av å være jazzartist.

– Når muligheten for fast stilling dukket opp, var det ikke noe å lure på. For meg er dette drømmejobben. Jeg stortrives med kombinasjonen av undervisning, turnevirksomhet og låtskriving, sier Eriksen til uia.no.

Begge jobber nå som vokallærere ved universitetet.

Bransjekunnskap og identitetsbygging

Som vokallærere vil ikke Anneli Drecker og Torun Eriksen bare lære bort sangteknikk. De ønsker også å forberede fremtidens musikere på utfordringene de kan møte i musikkindustrien.

– Jeg deler gjerne av min bransjeerfaring. Det kan være å gi råd til kvinnelige utøvere om heller å si «jeg tenker» enn «jeg føler». Eller å tipse om å sette ut arbeidsoppgaver som før falt på plateselskapet, som booking, promo og markedsføring. Skal en gjøre alt selv, forsvinner mye av tiden til å være artist og låtskriver, sier Drecker.

Preus ble professor

Anne Grete Preus (59) ble tidligere i år tilsatt som professor II ved Institutt for rytmisk musikk ved Fakultet for kunstfag

Professor Anne Grete Preus med vokallærer og universitetslektor Hilde Norbakken og instituttleder, professor Erik Gunvaldsen fra Institutt for rytmisk musikk. Foto: Annie Hagen Okalla/Universitetet i Agder
Professor Anne Grete Preus med vokallærer og universitetslektor Hilde Norbakken og instituttleder, professor Erik Gunvaldsen fra Institutt for rytmisk musikk. Foto: Annie Hagen Okalla/Universitetet i Agder

Preus har hatt en lang karriere som musiker, sanger, bandleder, låtskriver, tekstforfatter, teater-, ballett- og filmmusikkomponist,

— Dette er veldig gledelig, og denne tilsettingen vil få stor betydning for videreutviklingen av våre studietilbud. Den bidrar til å styrke vår populærmusikkutdanning, og Anne Grete Preus vil også være viktig i vårt arbeid med å rekruttere spesielt flere jenter til instrumental-delen av musikkbransjen, sa instituttleder Erik Gunvaldsen ved Institutt for rytmisk musikk ved UiA da ansettelsen ble kjent i februar i år.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!