Rundt 30 farmasistudenter lagde sin egen fuktighetskrem 1. desember. F.v.: Van Vu, Caroline Helene Lied, Marthe Simonsen og Aleksandra Jurkowska. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Julegaver fra farmasilab'n

Karameller i norgesglass, gavekort på middag, brukte bøker eller hjemmelaget fuktighetskrem? Her er julegavetipsene til både fattige, og ikke så fattige studenter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjerde etasje i Pilstredet 50 vrimler det av labfrakker i nisseluer.

Stearin, olje og vann veies til tonene av José Filicianos «Feliz Navidad». Farmasistudentenes forening, Elixir, har juleverksted for første gang, og på planen står selvlaget fuktighetskrem.

Første gang

— Dette er jo helt genialt, det er sånn det skal være, sier Marie Karoliussen. Hun er på besøk fra den nasjonale studentforeningen for farmasistudenter (NoPSA), som Elixir er en del av.

Hanna Lande Linge veier stearin, vann og olje sammen med Ane Kuraas.

— Jeg er veldig glad alt gikk i orden, det er jo første gangen vi gjør dette, sier Linge. Hun har vært leder av studentforeningen Elixir siden våren 2014.

På benkene rundt henne veies og varmes de samme ingrediensene.

— Laben er så seriøs ellers, synes Van Vu (bildet under). Han er andreårsstudent og styremedlem i Elixir.

Fordi kremer er noe farmasistudentene har om først i andre semester, er parene satt sammen av andre- og førsteårsstudenter. Vu samarbeider med Marthe Simonsen, men det spørs om hun bør stole alt for mye på ham.

— Første gangen jeg gjorde dette, smeltet jeg slikkepotten, ler han.

«Julekrem deluxe»

For å unngå blant annet brente kjøkkenredskaper, er høgskolelektor Tore Finsrud med på juleverkstedet.

— Jeg er her for ordens skyld, og for å passe på at ingenting eksploderer, sier Finsrud (bildet under). Det er han som har laget arbeidssedlene med ingrediensmengder og fremgangsmåte, dekorert med nissetegning og julete hyggeligheter, som at preparatet ikke skal kontrolleres av noen.

— Dette blir «Julekrem deluxe» av god kvalitet, fri for konserveringsmidler, lover han.

Hos Aleksandra Jurkowska og Caroline Helene Lied (bildet over, f.v.) nærmer vann, olje og stearin seg riktig temperatur.

— Det må holde 75 grader for at oljen og vannet skal blande seg, forklarer Jurkowska. 

Forsiktig helles vannet over i olje- og stearinblandingen og gjør den melkehvit.

— Får jeg den ære, spør Lied og lener seg frem.

Mens hun rører tykner massen sakte. Etter om lag 7 minutter har den fått rett konsistens og kan veies. Vannet som har fordampet tilføres, og nå kan kremen fylles på tuber.

— Vent! De har i roseekstrakt, det lukter kjempegodt, sier Lied og peker på Vu og Simonsen.

Etter å ha blandet i noen dråper roselukt deles kremen likt mellom Jurkowska og Lied, og samenrullet i folie dyttes den inn i tuber. 

Med egne etiketter kan de pakkes inn og legges under juletreet.

Se flere julegavetips i spalten til høyre.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS