trakk tilbake ansettelse

Aavitsland-saken er avsluttet ved UiO

Preben Aavitslands ansettelsessak skulle opp i første møte i høst. Men da hadde Aavitsland allerede trukket seg, så saken blir ikke ytterligere behandlet.

Preben Aavitsland, professor, har fått en haug med støtteerklæringer etter at Universitetet i Oslo trakk tilbake et jobbtilbud på en 20 prosent stilling ved Det medisinske fakultet.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Også Preben Aavitsland, sier til Khrono at han er ferdig med saken.

Aavitsland er overlege i Folkehelseinsituttet, og skulle begynne i 20 prosent stilling ved Universitetet i Oslo (UiO) i høst. Men stillingen ble, som Khrono har skrevet, trukket tilbake kort tid etter at Aavitsland hadde undertegnet jobbtilbudet.

— Tilbudet var utarbeidet på manglende grunnlag, sto det i brevet til Aavitsland fra universitetet.

Aavitsland fikk tilbud om stillingen før den hadde vært gjennom ansettelsesutvalget. Saken ble der utsatt til første ordinære møte etter sommerferien, skriver VG.

Men da hadde Aavitsland allerede trukket søknaden, og saken ble dermed ikke tatt opp på nytt, skriver dekan Ivar Prydz Gladhaug i en epost til VG.

Han skriver også at UiO ikke har vurdert å opprettholde jobbtilbudet til Aavitsland, fordi det ikke er anledning til dette når det ikke forelå et juridisk gyldig ansettelsesvedtak i tilesettingsutvalget.

Fikk midlertidig svar

Til Khrono skriver Gladhaug, via kommunikasjonsavdelingen ved Det medisinske fakultetet, at Aavitsland fikk et midlertidig svar om at han skulle få et fullverdig svar etter sommerferien.

Det er ikke ansatt andre i stillingen Preben Aavitsland fikk tilbud om, sier medisindekan Ivar Prydz Gladhaug.

12. august valgte Aavitsland å trekke søknaden sin, og trekke seg fra all undervisning ved UiO. Da hadde han ventet en måned på svar fra universitetet, og det var gått nesten et år siden han søkte stillingen.

— Da var ferien for lengst over, og universitetet åpent igjen. Det var bare ei uke til de første forelesningene UiO hadde satt meg opp på. Da fant jeg ut at jeg gidder ikke mer. Jeg er ferdig med saken og fornøyd med beslutningen min, skriver Aavitsland i en e-post til Khrono fredag kveld.

Røttingen m.fl. på Twitter

Saken vakte stor oppmerksomhet, og Aavitsland fikk en lang rekke med støtteerklæringer og meldinger på Twitter. Blant annet fra sin tidligere kollega i Folkehelseinstituttet og nå adm.dir. i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.

Røttingen oppfordret både rektor Svein Stølen - og i og for seg Khrono - til å følge opp saken. «Våre akademiske institusjoner må følge med i tiden og være både mer ryddige og moderne. Det er ingen motsetning», skrev Røttingen, som i ettertid ikke har ønsket å utdype meldingen.

Jussprofessor Hans Fr. Marthinussen ved Universitetet i Bergen, skrev blant annet: «Sånn kan man ikke holde på, og det er ikke utenkelig at du har krav på erstatning for kontraktsbrudd. I det minste bør du få en ordentlig forklaring.»

Professor ved medisin på UiO, Pål Gulbrandsen, skrev: «Flaut. Når det er sagt: jeg støtter din håndtering. Noen ganger i livet har man det bedre ved å gå videre. Som en amerikansk kollega sa en gang: «Well - their loss!» vi følger deg.»

«Flau på vegne av arbeidsgiver UiO»

NTNU-professor, Linn O. Getz skrev: «Så absolutt taktløst av UiO. Jeg pleier i diplomatisk ånd å be kolleger som blir opprørt og skuffa om ikke å brenne broer bak seg for raskt. Men DETTE var et personalpolitisk krumspring utenom det vanlige. Støtter din respons, Preben! Vi heier uansett på din faglighet».

Jeg er flau på vegne av min arbeidsgiver @UiOslo, skriver professor Sverre Holm.

Og universitetslektor Ronny Kjelsberg ved NTNU som har mange års erfaring som tillitsvalgt i NTL, skriver at: «Ja, rare greier. Dette er fagforeningsmat tenker jeg. Om ikke du er interessert mer så burde man rydde i praksis uansett så andre slipper å oppleve dette.»

«Uanstendig, men også absurd. Midt i en pandemi og en nasjonal autoritet kan bli 2'er ved UiO. Snakk om skyte seg selv i foten! Også elendig admin håndverk i flere trinn Faglige styres bla gjennom et snirklete "kvalitetssystem" kanskje administrasjonen skulle smake egen medisin», spurte professor Bent Sofus Tranøy.

UiO-professor Kristian Gundersen klarte seg med en kort: «WTF»

«Spørsmål til saksgrunnlaget»

Tilsettingsutvalget hadde noen spørsmål til saksgrunnlaget, het det i brevet som Aavitsland fikk fra UiO. Gladhaug ønsker ikke å si hva det betyr.

— Vi har dessverre ikke grunnlag til å kommentere saksgrunnlaget ved tilsettingssaken, skriver dekanen.

Han sier at det foreløpig ikke er ansatt noen andre i stillingen. Søkerne måtte gjennom intervju, men ikke prøveforelesning, før innstillingen ble skrevet.

Søknadsfrist i fjor høst

Aavitsland la ut både jobbtilbudet og tilbaketrekkingen på Twitter, og fikk mange tilbakemeldinger, både fra ansatte i akademia og andre. Flere stilte spørsmål ved om tilbaketrekkingen var lovlig.

Aavitsland sa til Khrono at han har nok andre ting å henge fingrene i fremover. Han har hatt små stillinger i ulike stillinger ved UiO i en årrekke. Stillingen han nå har trukket seg fra, hadde søknadsfrist i fjor høst.

— Den sakkyndige komité leverte sin vurdering 4. mai i år. Deretter ble kandidatene intervjuet. Innstilling fra instituttet ble levert 18. juni til møtet i tilsettingsutvalget 7. juli, skriver Gladhaug.

— Hva gjør dere for å sikre at dere ikke sender ut jobbtilbud for tidlig flere ganger?

— Vi har startet en intern prosess for å sikre at dette ikke gjentar seg.

Powered by Labrador CMS