styremøte
Gjør endringer for å redde doktorgrad
Nytt navn på doktorgradsprogrammet i profesjonspraksis og flere endringer i innholdet foreslås for å redde programmet og universitetsstatusen til Nord.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Nord universitet har frist til 13. februar 2022 med å rette opp mangler i ph.d-programmet i studier av profesjonspraksis. Universitetet er avhengig av å få akkreditert programmet for å kunne beholde universitetsstatusen.
På styremøtet 10. og 11. juni får Nord-styret en statusrapport om arbeidet med å rette opp manglene i programmet. Blant annet foreslås det å endre navn fra «Ph.d. i studier av profesjonspraksis» til «Ph.d. i profesjonsvitenskap».
Åpner opp programmet
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene.
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-
Det nye navnet på programmet innebærer også en dreining i programmets innretning fra å være orientert mot profesjonspraksis til en mye bredere faglig tilnærming. Fagområdet kalles nå profesjonsvitenskap, med fokusområdene språk, relasjoner og handlinger, går det fram av saksframlegget.
Det foreslås også flere andre endringer, blant annet en tydeligere avgrensing mot andre programmer, og det innføres et nytt obligatorisk emne fra høsten 2021: «Profesjonsvitenskap med fokus på språk, relasjoner og handlinger» for å tydeliggjøre den faglige innretningen.
Ifølge saksframlegget utelukket den opprinnelige og smalere innretningen av programmet forskningsområder som er relevante for utvikling av profesjonene. Man kunne dermed gå glipp av gode søkere og relevante prosjekter. Med en ny og bredere faglig innretning, derimot, vil programmet bli mer inkluderende for masterkandidater både fra Nords egne programmer og kandidater fra andrevuniversiteter og høgskoler.
Styrer mot fristen
Rektor Hanne Solheim Hansen påpeker at det som legges fram for styret er en statusrapport om arbeidet med å revidere ph.d.-programmet.
— Vi styrer mot at revideringsprosessen skal være ferdig i god tid før fristen Nokut har satt i februar 2022, sier hun.
Nokut fant store mangler
Endringene er et svar på manglene som Nokuts sakkyndige komité påpekte. Nokut slo fast at det særlig var den vitenskapelige helheten og sammenheng mellom de ulike delene av studiet som måtte videreutvikles, men det var også andre krav som må oppfylles for at doktorgradsstudiet skal være godkjent.
Det er to år etter at Nokuts sakkyndige komité konkluderte med at doktorgradsprogrammet ikke oppfyller kravene for akkreditering. Nokut-styret ga Nord to år til å rette opp manglene, ellers ville akkrediteringen ryke.
Det er et krav å ha fire akkrediterte doktorgradsprogrammer for å være universitet, og siden dette er er et av fire programmer ved Nord universitet står også universitetsstatusen i fare.
Møte med Nokut
20. mai hadde rektor Hanne Solheim Hansen og prorektor for forskning og utvikling Ketil Eiane et møte med tilsynsdirektør Øystein Lund i Nokut og deler av hans stab.
— Dialogen rundt prosessen med revideringsarbeidet vi har med Nokut er god og konstruktiv, sier Solheim Hansen.
På møtet ble videre prosess for oppfølging av revideringen av ph.d. i studier av profesjonspraksis diskutert.
Tilsynsdirektør Øystein Lund i Nokut opplyser at møtet med Nord-ledelsen handlet om prosess og ikke innhold i endringene som foreslås. Han kan derfor ikke uttale seg om hvorvidt Nord er på rett vei med programmet.
— Innholdet i endringene blir det opp til sakkyndig komité å vurdere etter fristen i februar, sier han.
Opp til sakkyndig komité
Ifølge styredokumentene vil Nokut innkalle ledelsen ved Nord til et nytt møte tidlig på høsten 2021, hvor en konkretisering av det videre revideringsarbeidet vil være tema, heter det.
Sent på høsten 2021 skal endringene i programmet evalueres, slik at eventuelle justeringer kan gjennomføres før oversendelse av dokumentasjon til Nokut i februar 2022, går det fram av statusrapporten til styret.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm