— Det er jo egentlig helt vilt å tenke på at NRK lot en 11-åring stå og synge om at han vil røyke sigaretter, sier Trygve Moen Haaland, formann for Det Norske Studentersamfund. Nå har de arrangert jubileum for å feire Melodi Grand Prix jr.-fenomenet Stiffi.

Feiret 15 år med «respekt»

I kjelleren på Chateau Neuf synges det om sigaretter og om å bli tatt seriøst. Studentfesten handler om å mimre om barndommen, Melodi Grand Prix jr. og Stiffi.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag  var det nøyaktig femten år siden Melodi Grand Prix jr. ble vist på norsk tv for første gang.

Det var her Stiffi framførte sin hiphop-techno-slager «Respekt».

Gi meg det jeg vil ha! var elleve år gamle Stiffis bønn til det norske folket den gangen. Et par sigaretter kan jeg gjerne ta! 

Og det norske folket har ikke glemt. Torsdag var det duket for jubileumsfest for Melodi Grand Prix jr. (MGP jr.) på Chateau Neuf i Oslo.

Femten år med Respekt het arrangementet på Facebook, hvor over 2000 personer hadde viste interesse.

Det er nok en del som kommer i kveld fordi de synes det er litt morsomt å kødde med at dette faktisk var noe vi pleide å høre på på barneskolen, mens andre kanskje synes det er et godt program.

Trygve Moen Haaland

Vi håper jo virkelig at det plass til flere Stiffi-er der ute.

Per Alexander Fossheim Johansen

Stiffi er helt klart det beste som har skjedd MGP jr. noensinne!

Tita Grufle

— Det hele begynte som en spøk

— Jeg tror vi har truffet en nerve hos studentene her, sier formann for Det Norske Studentersamfund (DNS), og ansvarlig for kveldens festligheter, Trygve Moen Haaland. Han har sunket ned i en svart skinnsofa i kjelleren på studenthuset ved Majorstua. På scenen like foran ham varmer kveldens coverband opp; Led Stiffilin

-- Kan ikke alle respektere meg? Jeg er jo elleve år, synger bandvokalist Per Alexander Fossheim Johansen ut i det tomme lokalet. Ordene er fra den velkjente Stiffi-låta, som skal covres i all verdens varianter utover kvelden.

Haaland ler.

— Det hele begynte egentlig som en spøk. For to og et halvt år siden kom jeg på at i dag skulle det være 15-årsjubileum for MGP jr., så vi lagde en event på Facebook på tull. Etterhvert var det flere som oppdaget arrangementet og lurte på om det var en seriøs greie, så i høst konfronterte vi dem på eventen, sier Haaland, før han fortsetter:

— Vi spurte om at hvis vi lagde fest, kom de faktisk til å komme, og alle sa ja!

— Så ikke bare, bare komme her! fortsetter Led Stiffilin å gaule fra scenen.

Det er bare en halvtime til dørene åpnes.

Coca Cola Hariola og et par gullsigaretter

— Hva er egentlig greia med MGP jr. og studenter?

Haaland blir stille litt før han svarer.

— Folk har vokst opp med MGP jr. Det er nok en del som kommer i kveld fordi de synes det er litt morsomt å kødde med at dette faktisk var noe vi pleide å høre på på barneskolen, mens andre kanskje synes det er et godt program.

Og kvelden et spekket med referanser til den barnevennlige musikkonkurransen som bare et barn av 90-tallet egentlig ville forstått. Kveldens drinkmeny består blant annet av «Coca Cola Hariola» (cola sourz, pepsi og lime), «Paybacktime» (lakris og granateple sourz) og «Kjendiser» (vodka og burn).

Det skal også være MGP jr. quiz, hvor vinneren får den eminente Stiffi-prisen; en pakke sigaretter spraymalt i gull.

— Det er jo egentlig helt vilt å tenke på at NRK lot en 11-åring stå og synge om at han vil røyke sigaretter. Vi ser jo at på grunn av internett har det dannet seg en egen kultur rundt Stiffi, og vi er jo her først og fremst for å hedre at han sto på scenen og sang.

— Virker som han skyr unna

Men tross for flere forsøk har Stiffi selv ikke svart på forespørslene til Det Norske Studentersamfund, så kveldens hovedperson kommer ikke til å være til stede.

— Det virker nesten som han skyr unna, sier Haaland.

I stedet har de rasket sammen coverbandet Led Stiffilin. Sin Stiffi var andrevalg av navn. Vokalist Johansen avslører med et skjevt smil at de begynte først å øve på låta to dager i forveien.

— Dette blir bandets debuttkonsert, så gjenstår det å se om det er noe marked for et Stiffi-coverband der ute, sier han.

I tillegg til å imitere barnestjerner fra tidlig 2000-tall studerer Johansen utøvende populærmusikk på Westerdals.

— Vi håper jo virkelig at det er plass til flere Stiffi-er der ute, understreker han.

— Er det egentlig noen utfordringer ved å covre akkurat Stiffi?

Johansen gliser, og retter på solbrillene han har på seg nede i den mørke kjelleren.

— Først og fremst er det en utfordring å synge så surt.

Han kremter.

— Ellers var det vanskelig å gjengi de utdaterte sync-lydene på gitar. Bortsett fra det tror jeg det skal gå ganske greit. Helt ærlig er det ikke en spesielt vanskelig låt.

Tross den enorme interessen som arrangementet har fått på Facebook, er ikke vokalisten nervøs for kveldens opptreden.

— Jeg tror det blir morsomt. Det er ganske representativt for generasjonen. Det er fint, men også litt trist.

MGP jr. betyr fellesskap

Ti over seks er den første jentegjengen på plass i en sofagruppe nærmest baren. De vifter energisk med hendene over hodet til lyden av gamle MGP jr.-låter som kommer rullende ut av høyttaleranlegget.

— Stiffi er helt klart det beste som har skjedd MGP jr. noensinne! Det er trist at hovedpersonen selv ikke er her, sier Tita Grufle, en av jentene som sitter lengst inne i sofagruppen — nærmest scenen.

— Det er en klassiker, legger Andrea Skjellestad Sørestrand til. Hun sitter rett ved siden av.

De tilsammen fem jentene er enig i at et MGP jr.-jubileum er et fint tiltak for studentmiljøet i Oslo.

MGP jr. var noe vi alle så på, og selv om vi har ganske forskjellig bakgrunn her er dette noe vi kan samle oss rundt, legger Sørestrand til.

— Den gangen var det jo veldig kult å se på, så det er veldig morsomt å se tilbake på det nå. Det blir nesten som å lese i gamle dagbøker man skrev som liten, utdyper venninnen Helene Holter.

Grilldress og solbriller

Og selv om kvelden først og fremst er tilrettelagt for konserter og festing med MGP-jr.-drink-referanser, begynner det hele nokså akademisk.

Styremedlem i DNS og slottsmester på Chateau Neuf, Kim Kristensen, tar hele forsamlingen gjennom en akademisk analyse av flere av sangbidragene opp gjennom årene.

Blant annet får publikum en innføring i den egentlige meningen bak Sheep Boys sin låt «Damer er no’ dritt» fra 2004, og en påminnelse om at det var Celine fra Trøndelag som stakk av med seieren i 2007, med låta «Bæstevænna». På quizen senere på kvelden blir det klart at Celine sang om bæstevænninna Astrid S.

Tilsammen møter omtrent 200 studenter opp på arrangementet, flere ikledd fargerike grilldresser til ære for Stiffi selv. Og festen flytter seg fra sofakrokene til dansegulvet når Led Stiffilin inntar scenen.

— Jeg er unik fra de andre. Jeg er kul og sniiiiill! gjaller Johansen inn i mikrofronen, og publikum svarer unisont:

— Jeg kan breake, jeg kan skate, jeg kan shake, jeg kan danse! Se hvor tøff jeg er! 

Det flyter over at Coca Cola Hariola i baren. Flere tar prøvende slurker, og utbryter at: — Det var jo faktisk ganske godt!

— Nesten litt sånn som sånt surt cola-godteri, overhøres det.

«Malin Reitan» stikker av med quizseieren, som mistenkelig nok også var navnet på artisten som vant MGP jr. i 2005. Om det er samme person vites ikke.

— Gi meg det jeg vil ha! fortsetter det fra oppe på scenen, og publikum følger trofast opp: — Et par sigaretter kan jeg gjerne ta!

Formann Haaland følger med fra et hjørne i en grønn grilldress.

— Kanskje vi arrangerer 20-års jubileum også, nikker han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS