Professor Marit Kirkevold (t.h.) leder Nasjonalt profesjonsråd for utdanning og forskning innen sykepleie. Bildet er tatt under en debatt om pensumlitteraturen i sykepleiefaget. Foto: ketil blom haugstulen

Sykepleieutdanninger vil ikke vise uenighet om kroppsvask

Alle utdanningene fikk hver for seg spørsmål om kroppsvask, men så svarte Profesjonsrådet for sykepleie på vegne av dem alle. Et ønske om å unngå å vise fram uenighet er en begrunnelse for felles brev.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I slutten av oktober fortalte TV2-nyhetene om sykepleierstudent Gyda Ulrike Løken Sirseth, som ikke ønsket å bli vasket av sine medstudenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) under en skoleøvelse.

Sirseth hevdet at hun ikke fikk fritak fra øvelsen som var et ledd i innlæring av kroppsvask av pasienter. Instituttleder ved HiOA, Unni Hembre, kunne opplyse at kroppsvask var obligatorisk på sykepleieutdanningen på HiOA. 

— Jeg ble sjokkert over at skolen mente jeg skulle ta av meg klærne og at det ikke var noe jeg kunne diskutere en gang, uttalte Sirseth til TV2.

Krøger: Nyttig lærdom

Da Khrono intervjuet en av av sykepleieutdanningens fremste kritikere, Cathrine Krøger, om pensumlitteratur, benyttet vi også anledningen til å spørre henne hva hun mente om kroppsvask-øvelsen. Og i denne saken er hun helt på linje med ledelsen ved høgskolen. 

— Nå kan jeg bare snakke for meg selv, men vi var gjennom  denne vaske-seansen i fjor og jeg ble overrasket over hvor uproblematisk det var. Vi hadde shorts og sports-bh - noen fikk ha t-skjorter. Vi var hverandres pasienter, ble vasket i ansikt,  armer og på ryggen, resten av seansen forgikk med dukker, forteller hun. 

— Om du ikke tåler såpass, bør du kanskje ikke bli sykepleier. Det er tross alt et kroppsyrke, der også du som sykepleier må tåle å bli berørt. Samtidig er det helt nødvendig å skjønne litt om hvordan det er å være pasient, for å bli gode pasientbehandlere, sier Krøger, og legger til:  

— Husk at vi slipper billig unna. Tidligere måtte sykepleie-elevene sette både sprøyter og klyster på hverandre. Det må jeg innrømme jeg er glad vi slipper.

De følte det var greit å samsnakke om dette og finne fram til enighet. Når man svarer hver for seg vil det jo være sånn at man kan svare forskjellig.

Marit Kirkevold

6 av 7 vasker hverandre

Khrono har forsøkt å kartlegge hvilke sykepleieutdanninger som gjør hva når det gjelder kroppsvask, og hvorfor. 

7 av 15 utdanninger som Khrono har henvendt seg til har svart på spørsmålene. Seks av disse forteller at studentene vasker hverandre, men det varierer hvor obligatorisk vasken er.

Høgskolen Stord/Haugesund er den eneste som sier at de kun bruker dukker i innlæring av kroppsvask.

Høgskolen i Oslo og Akershus, Høgskolen i Hedmark, Høgskulen i Sogn og Fjordane, NTNU, Nord universitet og Universitetet i Stavanger svarer alle at studenten deres vasker hverandre. Dog varierer det hvor obligatorisk dette er, og håndtering av rammene rundt øvelsen.

Brev fra Profesjonsrådet

Før alle utdanningene hadde svart på våre spørsmål, fikk Khronos journalist tilsendt et brev fra Nasjonalt profesjonsråd for utdanning og forskning innen sykepleie, som er et av profesjonsrådene som ligger under Universitets- og høgskolerådet (UHR). Der refererer de til spørsmålene som Khronos journalist har sendt institusjonene, og skriver at de svarer på vegne av disse.

Khronos spørsmål til de 15 ulike sykepleieutdanningene var: 

  • Hva slags praksis dere har når det kommer til kroppsvask av andre studenter?
  • Må studentene bli vasket av medstudenter, eller holder det at de vasker medstudenter?
  • Er det mulig at studenter får alternativt opplegg, dersom de ikke ønsker å ta kroppsvask på andre eller bli vasket selv?

I brevet til Khronos journalist Karen Setten, heter det blant annet: 

«Ved noen studiesteder brukes treningsdukker til kroppsvask, andre steder er det frivillig å trene på hverandre og atter andre forventer at alle studentene deltar aktivt. Der studenter øver på hverandre, legges det stor vekt på å ivareta den enkelte students bluferdighet og integritet, og det kreves ikke full avkledning. Dersom noen for eksempel ikke ønsker å ha på seg en kortermet genser eller å bli vasket på armene, så tas det hensyn til dette. Lærer og student/studentgruppen kommer frem til en god håndtering av dette for den enkelte og for gruppen».

Se også: Her kan du lese hele brevet fra Profesjonsrådet

Ønsker å snakke med én stemme

Brevet til Khronos journalist er signert leder i Profesjonsrådet, Marit Kirkevold, og innledes blant annet med: «Din henvendelse til alle institusjonene med sykepleierutdanning ble tatt opp på møtet og en besluttet å gi en samlet uttalelse til de spørsmålene du har sendt hver institusjon.»

— Khrono har sendt henvendelser til 15 sykepleieutdanninger i Norge for å kartlegge hva slags praksis de ulike utdanningene har når det gjelder innlæring av kroppsvask. Hvorfor har Profesjonsrådet svart på spørsmålene og ikke institusjonene selv? 

— I forrige uke var Profesjonsrådet samlet, og det var institusjonene som tok opp denne henvendelsen under eventuelt og ønsket en felles debatt og uttalelse, sier Kirkevold til Khrono.

— Khrono har ikke bedt om synspunktene til Profesjonsrådet, og det er litt rart å få svar fra dere når vi har kontaktet hver enkelt utdanning direkte?

— Når alle var samlet ønsket de å svare samlet i stedet for én og én. De følte det var greit å samsnakke om dette og finne fram til enighet. Når man svarer hver for seg vil det jo være sånn at man kan svare forskjellig, sier Kirkevold.

Overrasket redaktør

Redaktør i Khrono, Tove Lie, ble overrasket over brevet fra Profesjonsrådet. 

— Jeg tror aldri jeg, verken som redaktør eller journalist, har opplevd noe lignende. Det er en svært spesiell måte å håndtere henvendelser fra en avis på, sier Lie, og legger til: 

— Det har vært debatt i media om saken de siste ukene. Så langt viser det seg at det er store meningsforskjeller om øving av kroppsvask på studenter. 

— Jeg håper at brevet bare er ren ubetenksomhet. Jeg velger å tro at Profesjonsrådet egentlig ikke ønsker å legge lokk på en faglig interessant debatt i det offentlige rom, selv om det nå faktisk kan bli konsekvensen, sier redaktør Lie.

Sykepleierforbundet delt

Leder for Norsk sykepleierforbund (NSF), Eli Gunhild By, sier til fagbladet Sykepleien at institusjonene ikke kan tvinge studenter til å bli vasket, dersom de ikke ønsker det.

— Det er ikke et kompetansekrav at sykepleiere skal ha erfart hvordan det er å bli vasket, påpeker By til Sykepleien, og viser til Rammeplan for sykepleierutdanning, vedtatt av Kunnskapsdepartementet.

Leder i NSF Student, Cathrine Villemo Tallaksen Svendsen, synes ikke at sykepleiestudenter automatisk skal få fritak fra å bli vasket bare fordi de ber om det.

— Jeg mener det å bli vasket og stelt kan gi uvurderlige innsikt i hvor sårbar en pasient kan kjenne seg i en slik situasjon, sier hun til sykepleiernes fagblad.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS