Studentslipp i Oslo 2016.

700 studenter nøt av Oslo

Denne helga ble 700 Oslo-studenter sluppet løs i hovedstadens gater for å spille lacross, rumpeldunk, rebus, og gå på museer og teater.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang har Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Universitetet i Oslo (UiO) og BI stukket hodene sammen og satt opp et arrangement sammen med Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) for å bidra til at Oslo kan bli Norges beste studentby.

700 studenter deltok på Studentslippet, et arrangement hvor studenter fra alle Oslos utdanningsinstitusjoner ble sendt over hele hovedstaden for å delta på aktiviteter, og bli bedre kjent med byen.

— Jeg er rørt over at så mange har møtt opp, og dere har kommet på en fantastisk dag, sa Tone Standal Vesterhus, styreleder for Studentsamskipnaden i Oslo.

Fra Kvammen til rebus

Det er en stekende sensommerdag i Norges hovedstad, kanskje den siste sommerdagen i 2016.

Utenfor kontorene til Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) i Oslo sentrum har en beskjeden gruppe studenter samlet seg foran en mørklagt scene. De første av dem kom allerede klokka 10, selv om ingen skal på scenen før to timer senere.

Men flere skal det bli, og når tre av Oslos rektorer, sammen med ordfører Marianne Borgen og styreleder i SiO, Tone Standal Vesterhus, kommer på scenen, er den lille plassen fullstappet av Oslo-studenter. Flere av dem har bod i byen bare en knapp måned.

De tre rektorene er Curt Rice fra HiOA, Ole Petter Ottersen fra UiO, samt prorektor ved BI, Dag Morten Dalen.

— Dere er heldige som får studere i Oslo, sier Standal Vesterhus til de frammøtte. Ottersen er rask med å legge til:

— Et godt råd jeg kan gi dere er å være med på de mulighetene dere får. Da jeg selv begynte å studere her tok det flere år før jeg ble kjent med byen.

Og det er også det som er planen bak Studentslippet; å slippe studentene løs i hovedstaden, og la dem bli kjent med så mye av studentbyen så fort som mulig.

Og like etterpå braker det løs.

Daniel Kvammen kommer på scenen, og fyrer igang låter som «Rykte si» og «Karmafaen». Kvammen har selv vært Oslo-student, og bodde i en SiO-bolig på Bjølsen.

Så går mengden i oppløsning, men slippet har såvidt begynt. Studentene sprer seg til Slottsparken, Universitetsplassen, Sørenga, Operaen, Fredssenteret og byens mange museer, alt for å få prøvespille med UiOs rumpeldunklag, HiOAs lacrosspillere, bli med i rebus eller benytte seg av dagens gratistilbud.

Oslo er plutselig stappfull av forvirrede studenter med kart i hånda og «studentslipp»-bånd på armen.

Trolig Norges beste studenttilbud

Blant de mange hundre studentene som hopper fra post til post finner vi to studenter fra på henholdsvis medisin og odontologi ved Universitetet i Oslo.

— Det var først og fremst på grunn av UiO at jeg valgte å studere i Oslo, forteller Bawja.

Og dette er Bawja ikke alene om. Under Studentslippet ble studentene i plenum spurt hvorfor de har valg Oslo som studentby, og de fleste svarte at det var her de hadde riktig studieprogram.

Men det kom også fram at Oslo har mange fordeler de andre studentbyene ikke kan by på.

— Det som er bra med Oslo er at det er mange folk her, så man finner alltid noen som er i samme situasjon som en selv, sier studiekameraten.

Han sier han først og fremst begynte å studere i Oslo fordi søsteren hans anbefalte byen, men at nettopp argumentet om mange folk også var en viktig inspirasjon.

— Vi er nok en bedre studentby enn Trondheim, og vi har finere vær enn Bergen. Og selv om Oslo kanskje ikke kan skryte av det beste studentlivet, kan vi skryte av det beste studenttilbudet, understreker han.

Lacrosse i solvarmen

På en av de nyoppsatte parkene på Sørenga, ved enden av Barcode, har representanter fra HiOAs lacrosselag samlet seg for å la nye studenter prøvespille i solvarmen. Blant dem er lærerstudent Beate Nikolaisen, som begynner på sitt tredje studieår i hovedstaden.

Hun sier byen har levd opp til forventningene.

— Jeg er fra Valdres, hvor vi ikke har noe tilbud om høyere utdanning, så da jeg skulle velge, ble det Oslo rett og slett fordi det er størst og best.

Hun sier byens absolutte fordel er de mange tilbudene man har rett utenfor døra.

— I Oslo kan man gå til alt. Kino, shoppingsentre, parker. Ved første øyekast kan byen virke litt skitten, men når man blir kjent med den ser man at den er kjempefin.

Nikolaisen understreker at selv om Bergen kanskje er finere å se på, er det også mer å gjøre i Oslo.

— Alt er i gangavstand, og det er mange mennesker, og alltid noe nytt å oppdage her. Som ny student tror jeg rett og slett det smarteste man kan gjøre er å bruke tid på bare å gå rundt i byen og se, sier hun.

Men hun påpeker også at Oslo har utfordringer de andre studentbyene ikke har, og at nye studenter bør møte forberedt.

— Da jeg først flyttet til Oslo var det ingen som fortalte meg hvordan kollektivsystemet i byen fungerte, eller hvor jeg kunne kjøpe billetter. Det er rart å komme fra en liten by til en storby med t-baner og trikker, og Oslo kan nok bli litt overveldende for noen. Det er en stor by og mange steder å lære seg.

Men Nikolaisen sier det ikke er noen grunn til å fortvile.

— Bare spør noen på studiet eller campus om hjelp hvis du skulle lure på noe. Studentene i Oslo er veldig hyggelige.

Internasjonalt møte med vikinger

Men Studentslippet er ikke bare et arrangement hvor Oslo-studentene kan møte andre Oslo-studenter, det er også en arena for studentene til å bli kjent med byens kulturliv.

Og det er tilfellet på Kulturhistorisk Museum ved Nationaltheatret, hvor en rekke internasjonale studenter har samlet seg rundt flere vikingartefakter, alt stilt ut bak opplyste glassmontre.

Blant dem er Jennifer Xie, som studerer business på BI. Hun er en utvekslingsstudent fra Hong Kong, og har kun bodd i Oslo i to uker.

— Jeg kom hit først og fremst fordi de har en hel del finanskurs som passet bra for studiet mitt, men jeg liker også naturlandskapet man finner i Norge, sier hun.

Xie har foreløpig ikke besøkt noen andre byer i Norge enn Oslo, men hun understreker at så langt er hun fornøyd med byen.

— Alt er veldig beleilig her, det meste er innen gangavstand, og det er også en pen by, sier hun.

Hun skal bli værende i Oslo i seks måneder, og sier det hun først og fremst er spent på er vinteren.

— Jeg hører den er kald, og jeg hører alle nordmenn går på ski. Jeg har lyst til å prøve, men det spørs om jeg får noen til å hjelpe meg, sier hun.

— Kunne ikke velge noe annet

Men det er langt fra alle som studerer i Oslo kun fordi de ville inn til hovedstaden.

Bortgjemt bak Universitetsplassen forsøker veterinærstudent Emma Wright, sammen med med-Oslo-studentene Katharina Kristoffersen og Guri Fløttum, å fullføre rebusposten. Wright sier hun ikke hadde noe annet valg enn å studere i Oslo da hun skulle velge studie.

— Det finnes bare ett sted å studere til veterinær i Norge, og det studietilbudet holder til på Adamstuen. Hadde jeg kunnet velge helt selv hvilken by jeg skulle studert i ville jeg kanskje valgt Trondheim.

Dette er ikke Wright alene om å føle på. Mange Oslo-studenter har opplyst at selv om de trives i byen, føler mange liten identitetsfølelse til Oslo som studentby.

Dette kom blant annet fram i SiOs campusundersøkelse, som ble lagt frem i april 2016.

Det var denne rapporten som var bakgrunnen for Studentslippet, ettersom flere Oslo-studenter etterspurte en felles samlingsplattform på tvers av institusjonene i byen.

Wright sier hun tror studentmiljøet i Oslo er mer spredt enn i andre byer, men at hun allikevel trives i hovedstaden.

— Det fine med Oslo er at man har alt. Butikker, konserter, teater og arrangementer, understreker hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS