Lanserer barnehagelektor

PublisertTirsdag, 7. juni 2016 - 9:23-OppdatertTirsdag, 7. juni 2016 - 11:16
Studenter på barnehagelærerutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus har musikkundervisning. Nå blir det foreslått at de skal kunne bli barnehagelektor, hvis de tar master.
Karrierevei. Norske lærerutdannere foreslår en ny stilling i norske barnehager: Barnehagelektoren.

I dag tirsdag 7. juni diskuterer Stortinget meldingen om barnehagene Stortingsmeldingen «Tid for lek og læring. Bedre innhold i barnehagen». Meldingen har fått blandet mottakelse.

Se også: Her er innstillingen til dagens debatt i Stortinget

Midt oppe i denne behandlingen kommer Nasjonalt råd for lærerutdanningen (NRLU) med et nytt forslag i barnehagedebatten: nemlig å innføre en ny stillingskategori: Barnehagelektoren.

— Stortingsmeldingen er for svak på området rundt utvikling av master og forskningsbasert utvikling i barnehagene og utdanningen vår, sier Ivar Selmer-Olsen (bildet over). 

Han er prorektor på Dronning Mauds Minne Høgskole (DMMH), og legger fram forslaget sammen med dekan for lærerutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Knut Patrick Hanevik.

Mål om femårig utdanning

Knut Patrick Hanevik (HiOA) og Ivar Selmer-Olsen, Dronning Mauds Minne Høgskole (DMMH) la fram strategier for utvikling av masterprogram og ny karrierevei til barnehagelektor på NRLUs møte 1. og 2. juni 2016.

Sist uke var NRLU samlet på Høgskolen i Oslo og Akershus. En av sakene på dagsorden var «Barnhagene i endring - konsekvenser for barnehagelærerutdanningen».

Selmer-Olsen trekker fram at etter fokus på kvalitet i barnehagene, og nå tilnærmet full barnehagedekning, er tiden inne for å satse på barnehagelektoren.

— Et framtidig mål om 5-årig barnehagelærerutdanning må stå fast, men realistisk sett kan et krav om 5-årig barnehagelærerutdanning se ut til å ligge så langt fram i tid at man bør se på mellomløsninger, sier han og legger til: 

— Vi foreslår derfor å innføre en ny stillingskategori i barnehagene for personer med utdanning fra universitets- og høgskolesektoren: barnehagelektor, og at det satses på utvikling av masterprogram for å imøtekomme dette basert på en gjennomgang av de mastergradsprogrammene som allerede er utviklet for barnehagefeltet.

Stor støtte fra hele NRLU

NRLUs leder, Elaine Munthe, (bildet under) forteller etter ukas møter at hele rådet støttet opp under de strategier som Hanevik og Selmer-Olsen la fram om å utvikle en karrierevei til barnehagelektor.

— Barnehager har bruk for mer forskningskunnskap om barn og barnehage, påpeker Munthe og fortsetter:

— Men det har vist seg vanskeligere å få barnehagelærerne til å ta master, og det er ikke så veldig rart, de har jo ikke fått noen uttelling for slike valg rent karrieremessig. Å satse på master som kompetanseutviklingsstrategi vil gi mer systematisk kompetanseutvikling enn å tilby mange slags ulike kurs. 

Munthe forteller at hun ser utspillet som svært spennende, og at det kan ses i sammenheng med retningen som blir streket opp av regjeringen i barnehagemeldingen.

Gapet mellom utdanningene øker

Ivar Selmer-Olsen trekker også fram at med innføring av ny femårig utdanning for grunnskolelærere øker gapet mellom disse to utdanningene.

— Først og fremst ser vi behovet for mer satsing mot master og forskning innen barnehagelærerutdanningen, men vi er også bekymret for at utdanningen av barnehagelærere blir litt annenrangs og at gapet mellom de to utdanningene øker, sier Selmer-Olsen.

Flere karrieremuligheter

Han poengterer at man har mastertilbud i dag flere steder, men at utfordringen i dag er at de som først og fremst ser for seg å jobbe i barnehage og ikke bli høgskolelærere eller forskere, ikke har så mange karrieremuligheter.

— Barnhageansatte er lønnet etter stillingskategori og ikke etter hvor mye utdanning de har. En innføring av barnehagelektor vil bli en ny karrierevei i barnehagen, og jeg er helt sikker på at det vil stimulere flere til å ta master. Det vil gi mer forskningsbasert kompetanse i barnehagene, og det vil både barna og barnehagene nyte godt av, sier Selmer-Olsen.

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · Debattstil. Hvordan unngå avsporinger, usakligheter og uvennskap i debatter? Lars Rune Halvorsen og John A. Løkke ved Høgskolen i Østfold gir deg debattreglene. 
Meninger · Matematikk. Firerkravet i matematikk for å komme inn på lærerutdanningene må ha vært en arbeidsulykke blant byråkratene i Kunnskapsdepartementet som det dessverre har gått prestisje i, mener høgskolelektor Geir Martinussen ved Høgskolen i Oslo og Akerhus 
Klasserom undervisning fysikk
Meninger · Femårig. Her er fire gode grunner for at endringen til femårig lærerutdanning er nødvendig og positiv for skolen, skriver dekan Knut Patrick Hanevik ved Høgskolen i Oslo og Akershus.  

Karriere

Campus

Samfunn