Flere siktet for juks med vitnemål i Danmark

Publisert - Sist oppdatert
De siktede personene har blant annet søkt opptak ved Københavns universitet, Foto: Heine Pedersen/Københavns universitet

De siktede personene har blant annet søkt opptak ved Københavns universitet, Foto: Heine Pedersen/Københavns universitet

Minst 25 personer er siktet av politiet i København for dokumentforfalskning etter at de har kjøpt falske vitnemål, ifølge Danmarks radio.

Flere danske universiteter er innblandet i en sak om forfalskning av vitnemål, skriver Danmarks Radio onsdag.

Ifølge radiokanalen skal de siktede blant annet ha brukt de forfalskede vitnemålene for å komme seg inn på flere ulike prestisjeutdanninger. Utdanningsinstitusjonene det gjelder er blant andre Københavns universitet, Copenhagen Business School og Københavns Erhvervsakademi, ifølge radiokanalen. 

Flere måneders etterforskning

Siktelsene har kommet på bakgrunn av flere måneders etterforskning, og politiet i København har blant annet ransaket en leilighet i jakten på de som har forfalsket vitnemål. I denne leilighetene mener politiet at en bakmann har fabrikkert falske vitnemål og solgt dem for opp mot 20 000 danske kroner.

Ifølge Danmarks radios opplysninger er det personer blant de siktede som ikke har gjennomført ungdomsskolen. Flere av dem studerer fremdeles på utdanningene de har lurt seg inn på, også det ifølge Danmarks radio. 

Det er viktig - av hensyn til ærlige søkere - at det er en mulighet for å bli tatt opp selv om man har mistet
sitt nøkkelkort.

Ulla Tørnæs
Utdannings- og forskningsminister i Danmark

De har benyttet en mulighet i opptakssystemet hvor søkerne selv sender inn vitnemålene sine, heller en å gjøre det automatisk. På spørsmål fra Danmarks radio svarer utdannings- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) at hun allikevel ikke vil fjerne denne muligheten for danske studenter. 

— Det er trist om jeg blir tvunget til det, fordi jeg syns det er viktig - av hensyn til ærlige søkere - at det er en mulighet for å bli tatt opp selv om man har mistet sitt nøkkelkort.

Regjeringen. Onsdag ettermiddag var det tid for nøkkeloverrekkelse i Kunnskapsdepartementet. Torbjørn Røe Isaksen måtte dele ut to: Jan Tore Sanner og Iselin Nybø skal begge være statsråder i Isaksens gamle departement.

Ny regjering. Aktører i høyere utdanning sier de vil savne Torbjørn Røe Isaksen og hans statssekretær Bjørn Haugstad som «sjefer». Men de ønsker også Iselin Nybø velkommen med åpne armer.