— Jeg håper vi kan finne på noe lurt, sier rektor Kathrine Skretting som ikke vil, men kan hende hun må, legge ned bashelorprogrammet i film- og fjernsynvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer.

Filmprofessor kan komme til å måtte legge ned filmstudiene

Rektor Kathrine Skretting på Lillehammer er en av landets første filmprofessorer. Nå kan hun bli nødt til å legge ned film- og tv-utdanningen. — Veldig synd, sier hun, men ser etter løsninger.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nedlegging avbachelorstudiet film- og fjernsynsvitenskap er et skritt nærmere etter at avdelingsstyret på samfunnsvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer gikk inn for nedlegging sist uke.

Nå er ballen spilt over til høgskolestyret som skal ha saken til behandling i junimøtet, så skal den utredes nærmere og så kommer endelig dom over utdanningen i oktobermøtet. 

Halvering på ett år

Filmmiljøer og enkeltpersoner protesterer, men det hjelper ikke. Det er altfor få studenter som søker seg til studiet - og få studenter gir mindre penger.

Bare fra 2015 til 2016 er tallet på de som har utdanningen på førsteplass på søknadene sine om studieplass halvert, fra 32 til 16, viser tall fra Samordna opptak. Tallet på såkalte førstevalgssøkere var 68 for for 10 år siden, siden 2012 har førstevalgssøkere ligget på 30-tallet i antall, mens i år er det ny bunnotering på bare 16. 

Det er klart jeg har følelser for dette. Det er veldig synd hvis vi må legg ned.

Kathrine Skretting

Opprop og facebook

Engasjementet rundt å redde, eller bevare, bachelorutdanningen i film- og fjernsynsvitenskap på Lillehammer er stor. 

– Vi har ett eneste studium og ett eneste forskningsmiljø i Norge som setter et så stort fokus på TV. NTNUs studium heter filmvitenskap. De befatter seg ikke med tv, sier Martin Øsmundset, til Dagsavisen.

Han er kinosjef i Ås, assisterende programsjef ved Filmfestivalen i Haugesund, og masterstudent ved film- og fjernsynsvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer (HiL). Dessuten en av initiativtakerne bak Facebook-siden «Bevar film- og fjernsynsvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer», samt et opprop for  å bevare studiet.

Må finne på noe lurt

Kathrine Skretting er blant landets første filmprofessorer, og den første som tok en filmmaster i Norge. Hun har vært ansatt som rektor ved Høgskolen i Lillehammer under et år og ser ikke lyst på å skulle være den som vil måtte legge ned film- og fjernsynsvitenskap på høgskolen. 

— Det er klart jeg har følelser for dette. Det er veldig synd hvis vi må legg ned. Synd for de veldig flinke forskerne vi har, for miljøet og for faget. Jeg håper vi kan finne på noe lurt, sier rektoren og filmviteren til Khrono, men legger til: 

— Det er bare én pengesekk og spørsmålet er hva den kan bære.

Forundret over nedgang i søkere

Kortversjonen av saken er at med dagens budsjettmodell, både internt og eksternt, kan ikke Avdeling for samfunnsvitenskap oppnå økonomisk balanse med så få studenter som det nå ligger an til. 

— Det lønner seg noe skrekkelig å ha store kurs, og ikke små, sier Skretting, og er forundret over at søkertallene har gått så mye ned.

— Det har jo vært en kjempesøkning her tidligere, men det har sunket veldig. Man «må bli noe» etter fullførte studier om dagen, det er det som selger for tiden, sier Skretting. 

Men hun har ikke gitt opp håpet om å kunne tilby film- og tv-utdanning videre, selv om avdelingsstyret har sagt at det ikke er mulig. 

Les også: Nedleggingsvedtaket fra styremøtet

Utreder til oktober

— Vi må utrede denne saken nærmere.  Kan vi organisere oss på en annen måte?  Kan vi flette audiovisuelle studier sammen på noe vis? Vi må utrede rekrutteringsutfordringene enda grundigere her også. Hva kan vi klare, spør hun.

Fristen for å finne en løsning blir høgskolestyrets møte i oktober, da skal hele studieporteføljen til Høgskolen i Lillehammer drøftes og vurderes. 

Og så minner hun om at både Oslo og Bergen har studier med filmvitenskap - så studiet forsvinner ikke som sådan, dersom de må legge ned på Lillehammer. 

Samarbeid med HiOA?

— Førstelektor, og Khronos filmanmelder, Jan Storø foreslo i et innlegg at Høgskolen i Oslo og Akershus kunne overta film- og tv-utdanningen dersom dere la ned. Er det en plan? Eller et eventuelt samarbeid kanskje? 

— Jeg så det forslaget. Men har HiOA-rektor Curt Rice svart på det, egentlig, spør Skretting. 

— Men hva tenker du om samarbeid med HiOA?

— For meg synes det som om det er én eneste ting som er galt og det er rekrutteringen. Hvis et samarbeid kan gjøre at den blir bedre, så er jeg positiv til å se på det, sier Kathrine Skretting. 

Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, har ikke svart på Khronos henvendelse om saken. 

Les også: Curt, la oss ta over studiet film- og tv-vitenskap! 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS