Kjell Inge Røkke og Aker-konsernet har rettighetene til navnet Aker og har sagt nei til de fleste som har villet etablere virksomhet med Aker i navnet. Foto: Svein Erik Furulund, NTB scanpix

HiOA må spørre Røkke om å få bytte navn til Aker universitet

Hvis Høgskolen i Oslo og Akershus skal kalle seg Aker universitet må de sannsynligvis spørre Kjell Inge Røkke om lov først.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden 2007 har det Kjell Inge Røkke-eide Akerkonsernet eid rettighetene til Aker-navnet, og har sagt nei til alle som ha ønsket å opprette ny virksomhet med Aker i de siste årene. 

— Aker er et godt etablert varemerke og vi er 175 år i år. Vi eier rettighetene til Aker-navnet, sier kommunikasjonsdirektør i Aker ASA, Atle Kigen, til Khrono. 

I det siste har det pågått en debatt i Khrono og ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) om hvilket navn institusjonen bør få den dagen høgskolen blir universitet. En av favorittene, som nå også er ute på testing hos folket, er Aker universitet. 

Godkjenning av Aker?

— Så hvis Høgskolen i Oslo og Akershus ønsker å kalle seg Aker universitet, så må de få godkjenning av dere først? 

— Vi har noen saker som gjelder nyetableringer med Aker-navnet i hvert år, sier Kigen. 

— Har dere sagt ja til noen? 

— Nei, og vi har fått medhold i alle de aktuelle sakene, sier Kigen som ikke kommenterer noe nærmere at det kanskje vil være positivt for Aker-konsernet og få et universitet oppkalt etter seg midt i hovedstaden. 

Aker er et godt etablert varemerke og vi er 175 år i år. Vi eier rettighetene til Aker-navnet.

Atle Kigen

Vi har uansett tenkt å kontakte Aker-konsernet hvis dette er et navn som vi går videre med.

Tore Hansen

Et av de siste kjente eksemplene på en nyetablering av virksomhet med Aker-navnet er en liten analog fotobutikk i Oslo som flyttet fra Akersgata og ønsket å kalle seg Akerfoto, heller enn Akersgata foto. Her protesterte milliardselskapet Aker og de fikk medhold i Patentstyret. 

Akerfoto måtte skifte navn

Det var nettavisen E24 som omtalte saken om navnekrangelen mellom fotobutikken og Aker ASA, høsten 2014. Og i fjor sommer kom dommen fra Patenstyret: Industrikonsernet fikk medhold og Akerfoto måtte skifte navn

Ifølge avisen hadde konsernet høsten 2014 klaget inn over 20 saker til Patentstyret.

I alle bortsett fra to hadde Aker fått medhold, noe som førte til at de andre - og ofte små - bedrifter måttet skifte navn.

En av bedriftene som fikk beholde navnet Aker var ifølge avisen Aker’s Hus Kafedrift.

Ellers har bedrifter som Aker Bil, Aker Mur og Tre, og Aker Eiendom alle blitt pålagt å endre navn etter vurdering hos Patentstyret. 

Hos Patentstyret bekrefter også seksjonssjef Knut Andreas Bostad overfor E24 at Aker har registrert varemerket.

Aker ikke geografisk betegnelse

Han sier til avisen at etaten har vurdert det slik at Aker, som fram til 1948 var en egen kommune, ikke er å regne som en geografisk betegnelse. Det gir Aker det rettslige grunnlaget for å benytte navnet som en merkevare. 

— Her gjelder det et først til mølla-prinsipp, og de som først registrerte navnet har retten til det, sier Bostad.

Han sier videre, at kjente varemerker har en utvidet beskyttelse.

— Kjente merkevarer kan få utvidet beskyttelse på grunn av at de er spesielt kjent, sier seksjonssjefen, ifølge E24.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

HiOA vil kontakte Aker

Fungerende kommunikasjonsdirektør ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Tore Hansen (bildet over), sier til Khrono at de har vært i kontakt med Patentstyret i anledning av forslaget om å eventuelt kunne kalle seg for Aker universitet. 

— Vi har gjort forundersøkelser hos Patentstyret og er kjent med rettighetene knyttet til dette navnet. Vi er imidlertid en statlig virksomhet, og er av den grunn i en annen kategori enn private og kommersielle virksomheter. Det vil i så fall bli en vurdering av graden av forveksling som må gjøres, sier Hansen, og legger til: 

— Vi har uansett tenkt å kontakte Aker-konsernet hvis dette er et navn som vi går videre med.

Neste møte i høgskolens navneforum er 18.april. Etter planen skal navneforslaget opp i høgskolens styre i møte i mai. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS