Jakob Frühling (rød t-skjorte, grønt pannebånd) og resten av UiO Quidditch ble norgesmestre i rumpeldunk i helga. Foto: Kristin Kravdal

UiO vant NM i rumpeldunk

UiO Quidditch slo St. Olav VGS i NM-finalen i Harry Potter-sporten rumpeldunk i dag. NTNUI tok bronse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 11 lag var påmeldt til NM i Harry Petter-sporten rumpeldunk i helga.

De som har lest bøkene, eller sett filmene, om Harry Potter vet hva rumpeldunk er. Men mens lagene fra Galtvort fløy rundt i lufta på sopelimene sine, løper de litt mindre magiske norske studentene og elevene rundt på bakken i Tøyenparken i Oslo med en pinne mellom beina. 

I helga konkurrerte lag fra universiteter og videregående skoler om NM-tittelen  (Norwegian Quidditch Championship 2015) i den uhøytidelige sporten. Det er tredje året det arrangeres NM.

 — Det jeg liker best er at dette er en useriøs sport. Man kan komme som 20-åring og spille én kamp, og så er man på samme nivå som de fleste andre i norgestoppen, sier Even Bremnes Stokke (bildet under), lagkaptein på NMBU Rumpeldunk.

Det finnes Harry Potter-fans som presser seg til å trene - bare fordi det er rumpeldunk.

Even Bremnes Stokke

Stokke er kasserer i Norges Rumpeldunkforbund (NRF), tidligere spiller på NTNUI Rumpeldunk, og i tillegg til å spille for NMBU, «snopper» han også denne lørdagen.

Regelforvirring

I seks plussgrader hopper rumpeldunklaget fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) fra fot til fot ved tre rockeringer på deres banehalvdel. De er målene Even Stokke skal forsvare de neste 21 minuttene, i dagens første kamp mellom NMBU Rumpeldunk og Katta Rumpeldunk.

— The snitch is released, roper hoveddommeren, og Denis Plug, en profesjonell snopp hentet fra Frankrike, tar en liten løpetur rundt på banen for å vise seg fram. Deretter må han stå på sidelinjen i 17 minutter, så jagerne kan skåre noen mål.

En av Kattas jagere sender ballen sluffen gjennom en av målringene etter få minutter, og skaffer laget 10 poeng. Etter omlag ti minutter har Katta skåret ytterligere to mål, før en assistentdommer blåser i fløyta for regelbrudd. To dommere til må diskutere litt hva regelbruddet gikk ut på, en regel-ekspert må hentes og til slutt får en knakker på Katta-laget gult kort for å ha sparket til sluffen. Det er ikke lov når oppgaven hennes er å kaste klabber på folk. 

— Åja, er det noen flere regler jeg burde vite om, spør hun før hun går av banen.

Omfattende regler

Regeloversikten på 170 sider kan leses på bloggen til NRF. Der kan man også lese at selv om en rekke mennesker over hele verden har spilt det de har kalt rumpeldunk i lang tid, regner man sportens begynnelse som 2005, så det skulle bety 10-årsjubileum i år.

Da spilte en gruppe studenter ved Middlebury College, Vermont, den første kampen noensinne av det som siden har blitt den internasjonale versjonen av rumpeldunk.



Siden den gang har sporten utviklet seg voldsomt, og det finnes i dag flere hundre lag spredd over 20 land. Det har blitt arrangert sju VM for klubblag, og gitt ut åtte utgaver av en stadig mer detaljert og profesjonell regelbok.

Håper på topp 10

Even Stokke begynte med rumpeldunk da han gikk på NTNU i Trondheim for halvannet år siden. Etter at han begynte på NMBU på Ås i høst, har han sittet i styret for rumpeldunklaget der.

— Da jeg var med i NTNUI Rumpeldunk så vi på NMBU som den største konkurrenten vår, men det viste seg at de bare bløffet. NMBU hadde lagt ut masse bilder på Facebook om at de trente, men da jeg begynte der så jeg at det bare var tull, forteller Stokke.

Nå som Stokke har vært kaptein for NMBU i et halvt år, har han tro på laget sitt.

— Det er 11 påmeldte lag, og jeg håper vi havner i topp 10, ler han, og legger til:

— Topp fem hadde vært best, alt er jo mulig.

I kampen mot Katta ser det ikke ut til å gå NMBU sin vei, for idet snoppen slippes på banen ligger de under 50-10.

Siden Kattas speider ikke klarer å ta snoppen etter tre minutter, får snopp Dennis Plug (bildet over) et handicap - og må forsvare seg med bare én arm. Siden NMBU har to spillere for lite er det Even Stokke som skal bli speider, og bare sekunder etter at snoppen har fått tildelt handicap løper han rett bak ham og napper sokken med tennisballen i før noen har fått med seg at han byttet rolle.

YES, roper han, og holder sokken i været.

Bra for folkehelsa

Stokke mener den beste egenskapen til en rumpeldunkspiller er engasjement.

— Spillerne på de lagene jeg har vært med på er studenter, og de har ofte mye å gjøre fra før. Er man med på et lag er man nødt til å forplikte seg hvis man vil skape et godt lag, sier han.

Ikke overraskende er det mange Harry Potter-fans blant spillere og tilskuere, og Stokke tror at rumpeldunk som idrett har positiv virkning på folkehelsa.

— De menneskene som blir med på et rumpeldunklag er ofte Harry Potter-fans og noen idrettsinteresserte. Jeg har sett at noen av dem som bare er glad i Harry Potter detter av når de skjønner at det er slitsomt å spille, og at de mer idrettsglade blir igjen. Men, det finnes også Harry Potter-fans som presser seg for å være med - bare fordi det er rumpeldunk, sier Stokke.

Favorittene

De Even Stokke nevner som de største konkurrentene er St. Olav VGS, lagene fra Universitetet i Oslo (UiO) og hans tidligere lagkamerater i NTNUI Rumpeldunk.

NTNU vant jo norgesmesterskapet i fjor, og jeg var med dem til EM i Brüssel. De er veldig gode. Ellers tror jeg St. Olav kan gjøre det veldig bra, det er omtrent bare folk fra idrettslinja, sier Stokke.

Kaptein på NTNUI Rumpeldunk, Elisabeth Jørstad (bildet over, hvit ball), jubler etter å ha vunnet dagens første kamp mot Elvebakken VGS 170-30. Likevel tar hun seg tid til å gi dem et tips til neste kamp:

— Hvis målringen deres faller, som den gjorde nå, så er det ikke deres jobb å ta den opp, altså, det skal dommerne gjøre.

Jørstad forklarer vennligheten med at hun vil det beste for sporten.

— Jeg har lyst til at nivået i den norske rumpeldunken skal bli bedre. Men det er ikke sikkert jeg ville ha hjulpet alle som er her i dag, altså, sier hun.

Jørstad tror det samme som Stokke om hvem som kan bli de argeste konkurrentene.

— St. Olav VGS kan bli tøffe, og UiO-lagene også, men vi satser på å vinne, sier hun til Khrono.

Har hatt to treninger

Spillerne på St. Olav VGS fra Sarpsborg er overrasket over at de blir sett på som skumle.

— Oi, så gøy, synes Amanda Danielsen Fjeld (bildet under, midten).

Hun  forteller at laget har hatt to treninger til sammen.

— Vi spilte rumpeldunk i en gymtime og så hadde vi en trening før mesterskapet, sier Fjeld.

Jager Jakob Nilsen bekrefter at de bare har hatt to øvelser, men tror at det hjelper å ha seks håndballspillere på laget.

Lørdag var de innledende rundene, og søndag ble UiO Quidditch kåret til norgesmestere etter å ha spilt finalekampen mot St. Olav VGS.

NTNUI Rumpeldunk (bildet over) vant fjorårets NM-finale, og kom på en tredjeplass i år. 

Årets finalekamp ble sendt direkte på VGTV.

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS