Går hardt ut mot utflagging fra Oslo
Forskerforbundet advarer sterkt mot det ene av Grund-utvalgets scenarier, som går ut på å flytte hele Fakultet for lærerutdanning til Lillestrøm.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Idéen om å flytte all lærerutdanning på Høgskolen i Oslo og Akershus ut av Pilestredet og til Kjeller/Lillestrøm har fått alarmen til å gå hos hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet, Morten Kielland. Han advarer sterkt mot et scenario som vil innebære massiv tvangsflytting av ansatte ut av Oslo.
— Vi er forskrekket over at dette dukker opp nå. Hvis det skulle bli noen realitet i dette, så er det dramatisk, og det bryter med løftet som ble gitt i forbindelse med fusjonen i 2011 om at ingen skulle skulle være nødt til å flytte mot sin vilje, sier han.
«Nasjonal lærerutdanningscampus» er et av scenariene som professor Jan Grunds arbeidsgruppe ser for seg for framtidens Campus Kjeller i Akershus. Scenariet dreier seg om å ta et nasjonalt ansvar for all lærerutdanning fra barnehage til doktorgrad ved at hele Fakultet for lærerutdanning flyttes til Lillestrøm sentrum og at det av lærerutdanningen som dag er på Kjeller også flyttes til Lillestrøm.
Framtidsvisjoner
Grund (bildet under) sier i en kommentar at det ikke er noen grunn til at Kielland skal hisse seg opp over utvalgets arbeid.
Skal HiOA bli universitet, eller er oppgaven vår å befolke Lille-strøm?
Morten Kielland
— Dette er et av tre scenarier utvalget trekker opp, og vi har ikke har tatt standpunkt til noe. Dette er framtidsvisjoner, som det blir opp til høgskolen om skal vurderes videre, sier han.
Utvalget har sitt tredje møte denne uken, og skal før påske levere sin rapport om hvilken profil campusen på Kjeller/Lillestrøm kan ha i framtiden.
Har skapt bekymring
I dag holder mesteparten av lærerfakultetet til i Pilestredet, inkludert utdanningene for barnehagelærere og grunnskolelærere, mens utdanningen for yrkesfaglærere foregår på Kjeller.
Forskerforbundets klubb på fakultetet hadde medlemsmøte i dag, mandag, der scenariet fra Grund-utvalget sto på dagsorden. I klubben er det om lag 200 medlemmer.
Morten Kielland sier at idéen har skapt stor bekymring.
— Mitt anliggende er å ta vare på medlemmenes interesser, og nå gjelder det de ansatte i Pilestredet, sier han.
— Medlemmer på Kjeller er selvfølgelig like viktige, men medlemspleie på Kjeller kan ikke skje på bekostning av medlemmer i Pilestredet, sier han.
Frykter studentflukt
Kielland viser til løftet som ble gitt i forbindelse med fusjonen mellom Høgskolen i Oslo og Høgskolen i Akershus i 2011.
— Ingen skulle flyttes mot sin vilje, men nå virker det som om fredningstiden er over. Det kan vi ikke gå med på. Det vi er redde for nå er at denne idéen skal sette seg uten at de berørte parter er blitt hørt, sier han.
I tillegg til at han mener at forslaget bryter med løftet om at ingen skal flytte mot sin vilje, så mener han også at det er en dårlig idé som ikke tar hensyn til utdanningenes konkurranseevne.
— For utdanningene i Pilestredet er beliggenheten i Oslo sentrum et konkurransefortrinn. Hvis utdanningene flytter ut av Oslo, risikerer vi at studentene velger andre alternativer, slik som Universitetet i Oslo, mener han.
Befolke Lillestrøm?
Han synes også det er helt feil å bruke høgskolen som regionalpolitisk redskap.
— Skal HiOA bli universitet, eller er oppgaven vår å befolke Lillestrøm? spør han.
Kielland tar ikke stilling til de to andre scenariene fra Grund-utvalget. Et av dem er innovasjonsscenariet, der campusen på Kjeller/Lillestrøm gjøres til en «motor» i utviklingen av nye lærings- og vurderingsformer og fleksible studietilbud. Det siste scenariet er å gjøre gjøre campusen til et nasjonalt senter for tverrprofesjonell samarbeidslæring, spesielt innen helse- og omsorgsfag.
— Vi har foreløpig ikke vurdert de to andre scenariene. Det som er oss maktpåliggende, er å rope et varsko før ideen om flytting av lærerutdanningen i Pilestredet til Lillestrøm slår rot. Vi vil ikke at Forskerforbundets representant i arbeidsgruppen skal bli et gissel, da forbundet har et syn som ikke kommer fram i arbeidsgruppen, sier han.
Skal på høring
Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø (bildet over) sier at rapporten fra Grund-utvalget vil bli sendt ut på høring.
— Jeg får rapporten rett før påske, og deretter vil vi ta stilling til høringsspørsmål og høringsinstanser. Så vil det bli opp til den nye ledelsen på høgskolen å avgjøre hvordan rapporten skal følges opp, sier hun.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!