Professor fra privat næringsliv
Han ble godkjent som søker på overtid, men er ikke kalt inn til intervju. Professoren og næringslivsmannen vurderer nå noen av de andre utlyste lederjobbene.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Terje Gjengedal (56) ble godtatt som søker til rektorjobben ved Høgskolen i Oslo og Akershus nesten en uke på overtid, men professoren og næringslivslederen har likevel ikke blitt innkalt til jobbintervju hos tilsettingsutvalget.
— Jeg er litt overrasket over det. Når man først blir godtatt som søker på overtid og så ikke blir innkalt til intervju blir jeg litt spørrende, sier Gjengedal.
Gjengedal har doktorgrad og har blant annet vært professor på NTNU i 10 år, ved Høgskolen i Narvik i sju år, ved universitetet i Ås i tre år og ved Universitetet i Agder i to år.
— Når jeg i tillegg har vært Vice President i næringslivet i 13 år, forskningsdirektør og så konsernsjef i en betydelig kunnskapsbedrift, så er det litt overraskende å ikke blir vurdert som kandidat, sier Gjengedal.
Når man først blir godtatt som søker på overtid og så ikke blir innkalt til intervju blir jeg litt
spørrende.
Terje Gjengedal
HiOA førsteprioritet
Han har også søkt rektorjobben ved Høgskolen i Lillehammer, men det er HiOA som er førsteprioritet.
— På HiOA finner man landets største profesjonsutdanning og mange fagtema som jeg er opptatt av - helse og teknologi blant annet. Kombinasjonen velferd, helse, kunnskap og teknikk ligger mitt hjerte nær, sier han.
— Hvorfor bør akkurat du bli rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus og hvilke av dine egenskaper vil høgskolen ha spesiell nytte av?
— Med meg som rektor får høgskolen en erfaren, inkluderende og tydelig leder med erfaring fra både næringsliv og utdanningssektoren. Jeg har ledet store bedrifter i omstillingsprosesser og gjennom endringer og har sterk tro på kombinasjonen næringsliv og utdanning. Jeg har også vært forskningsdirektør i næringslivet, svarer Gjengedal. Jeg vil være en engasjert rektor som vil være synlig i organisasjonen og i samfunnsdiskusjonen.
— Min erfaring fra utdanningssystemet gjør at jeg kjenner utdanningssektoren. Da jeg var med og startet det nasjonale senteret innen smart bruk av energi var det nettopp for å styrke koplingen mellom FoU, utdanning og næringsliv, sier han og legger til:
— Med meg får HIOA en uredd, synlig, involverende og engasjert rektor.
— Hva er de største utfordringene for Høgskolen i Oslo og Akershus de nærmeste fire årene?
— Nå kjenner jeg høgskolen bare fra utsiden, og skal ikke uttale meg for mye om dette før jeg har lært skolen bedre å kjenne. Det synes å være noen lederutfordringer på enkelte fakulteter, samtidig som høgskolen skal løftes fram til å bli universitet. Jeg tror at det kan bli en utfordring å etablere en en enda sterkere og enda bedre intern plattform, samtidig som en skal bli mer synlig eksternt og bygge en nasjonal og nordisk plattform, sier han.
— Her vil min erfaring både fra næringslivet og akademia være verdifull.
— Hvis du blir rektor hva tror du du kommer til å se tilbake på som de viktigste seirene etter fire års virke som rektor?
— Den viktigste seieren vil være å sikre gode vilkår for utdanning og forskning samt å etablere HIOA som den beste profesjonsutdanninga i Norden der alle fagmiljøene løfter i flokk og er stolte over hva en får til, svarer Gjengedal.
— Hvordan vil studentene på HiOA merke at du blir rektor?
— Jeg kommer til å bli en meget synlig rektor som har direkte dialog med studentene regelmessig. Studentene er skolens viktigste ressurs og jeg vil lytte til studentene og ta dem med på råd. De vil oppleve en rektor som tar studentene på alvor og som vil involvere dem i prosessene for å ha en god og framtidsrettet undervisning og for å sikre posisjonen som nordens beste profesjonsutdanning, sier Terje Gjengedal.
— Men hvis du nå ikke skulle bli rektor, kan det være aktuelt å søke på noen av de andre nesten 40 lederstillingene som er - og blir - lyst ut ved HiOA i vår?
— Jeg vurderer både prorektorstilling og dekan ved Fakultet for teknologi, kunst og design. Det er også spennende og motiverende jobber, sier Gjengedal.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!