Styret på Fakultet for samfunnsfag har vedtatt å gå inn for ansatt rektor som høgskolens øverste leder. Foto: Eskil Wie

Tvilte seg fram til rektorsvar

Spørsmålet om valgt eller ansatt rektor har skapt hodebry på Fakultet for samfunnsfag, men under tvil er konklusjonen at høgskolen er best tjent med å ha en ansatt toppleder.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med seks mot tre stemmer går fakultetsstyret på Fakultet for samfunnsfag inn for å endre ledelsesmodell på høgskolen. Det skjer etter en intern høringsrunde på fakultetet, som viste at det var en svak overvekt blant de ansatte for enhetlig ledelse med en ansatt rektor som øverste leder på høgskolen.

Forutsetningen fra fakultetsstyrets side er at det blir oppnevnt en bredt sammensatt komité som står for rekruttering og tilsetting, og at det er størst mulig åpenhet om prosessen.

Les også: Tre av fire fakulteter vil ha tilsatt rektor

Mange motforestillinger

Vi kjente ikke kandidatene ved forrige valg og visste ikke hvilke kriterier vi skulle velge etter. Det ble litt sånn at man stemte på den peneste eller høyeste.

Anbjørg Ohnstad

Faglighet var ikke det viktigste i forrige valgkamp. Jeg tror det er derfor vi er der vi er nå.

Tore Vogt

Vi burde ha mye bedre argumenter hvis vi skal endre ordning.

Dag Flater Hwang

Styremedlem Helga Johannesdottir (bildet over) og Dag Flater Hwang, som begge representerer de faglig ansatte i styret, stemte mot å endre modell, sammen med Olav Njaastad, som er eksternt styremedlem.

Helga Johannesdottir satte et stort spørsmålstegn ved konklusjonen på den interne høringsrunden om at en svak overvekt av de ansatte ønsker å innføre enhetlig ledelse og ansatt rektor.

— Det har ikke vært noen avstemning om dette på mitt institutt. Utfra høringsuttalelsene er det for sterkt å si at det er et flertall for tilsatt rektor. Det vet vi ikke. Kan vi ikke være såpass ærlige at vi sier at dette er det delte meninger om og vi kan ikke gi en klar anbefaling? Det blir for unøyaktig å trekke en sånn konklusjon, sa Johannesdottir, som er førstelektor ved Institutt for sosialfag.

Hun advarte mot å forlate ordningen med en demokratisk valgt rektor.

— Jeg synes ikke vi skal forlate denne tradisjonen så enkelt. Valgt rektor er en ordning som gir mer engasjement og eierskap blant de tilsatte, sa hun.

Også Dag Flater Hwang (bildet over) argumenterte for å beholde dagens ordning, som han mente fungerer greit.

— Vi burde ha mye bedre argumenter hvis vi skal endre ordning. Forholdet mellom fag og administrasjon kan bedres på mange andre måter enn ved å ha en tilsatt rektor på toppen, ikke minst ved å jobbe med organisasjonskulturen. Jeg har mer tro på å støtte rektor med en stab, i stedet for å lete etter en superrektor, sa han.

Sju ulike uttalelser

Det er kommet inn sju interne høringsuttalelser på Fakultet for samfunnsfag. De viser at Institutt for journalistikk og mediefag vil beholde dagens ordning med valgt rektor.

Institutt for økonomi og administrasjon og Institutt for arkiv, bibliotek og informasjonsfag og fakultetsadministrasjonen er tydelige for å endre til tilsatt rektor, mens Institutt for sosialfag er mindre tydelige. To utvalg på fakultetet har også uttalt seg i høringsrunden, men ikke om rektorspørsmålet.

Vil endre modell

Både dekan Dag Jenssen og styreleder Tone Fløtten (bildet over) er for å endre modell til tilsatt rektor som øverste leder på høgskolen.

— Med tilsatt rektor blir linjene klarere. Vi får inn en ekstern styreleder som kan støtte rektor og ha en sterk posisjon i samfunnet. Dessuten er det, som professor Steinar Stjernø har påpekt, slik at rekrutteringsgrunnlaget øker betydelig hvis rektor skal tilsettes. Det er ikke mange eksterne, gode kandidater som kan tenke seg å stille opp i et åpent valg mot interne kandidater, sa han.

Tone Fløtten understreket at det viktigste er å få den beste rektoren.

— Det er ingenting i forskningen som tilsier at det ene er bedre enn det andre. Det er viktigere hvem personen er enn om vedkommende er valgt eller tilsatt. I min verden er alle lederne tilsatt, gjennom grundige prosesser, og personlig lever jeg godt med konklusjonen i høringsuttalelsen, sa Fløtten, som er fakultetsstyreleder og instituttsjef på Fafo.

Blandede erfaringer

Eksternt styremedlem Olav Njaastad stilte spørsmålet: Hvilke aktuelle erfaringer er det som gjør at ansatte på HiOA ønsker å gå over fra valgt til tilsatt rektor?

Les også: Flere fagforeninger vil ha uravstemning om rektorvalg

Helga Johannesdottir har vært lenge på høgskolen og sa at hun tror at fusjonen kan ha noe med det å gjøre og ikke minst forrige valgomgang, da Kari Toverud Jenssen og hennes prorektorer ble valgt.

— Vi kunne velge mellom fire team den gangen, og det hele var nokså sirkuspreget, sa hun.

Anbjørg Ohnstad (bildet over), som er førsteamanuensis ved Institutt for sosialfag, la til:

— Vi kjente ikke kandidatene ved forrige valg og visste ikke hvilke kriterier vi skulle velge etter. Det ble litt sånn at man stemte på den peneste eller høyeste, sa hun.

Gode erfaringer

Tore Vogt, som også er ansatterepresentant, mente at erfaringene med tilsatte studieledere og dekaner har vært god, og gjør at flere er positive til tilsatt rektor.

— Faglighet var ikke det viktigste i forrige valgkamp. Jeg tror det er derfor vi er der vi er nå, la han til.

Mindretallet på tre stemte for et alternativt forslag fra Dag Flater Hwang, som gikk ut på å beholde dagens ordning med valgt rektor som også er styreleder. Hvis det likevel blir krav om ekstern styreleder, var forslaget at HiOA skulle ha en hybridmodell der ansatte først velger en rektor som så blir ansatt av høgskolestyret.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS