Det nye bachelorstudiet i paramedic ved Høgskolen i Oslo og Akershus er poulært. Her er paramedic Bård Erik Nilsson i arbeid. Foto: HiOA/Alejandro Decap

Full klaff for ny utdanning for personell på ambulanser

Den nye nasjonale bachelorutdanningen som Høgskolen i Oslo og Akershus tilbyr til ambulansepersonell har slått an hos utdanningssøkerne. Instituttleder Dag Karterud er godt fornøyd, men ikke overrasket over interessen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bachelorutdanningen i prehospitalt arbeid-paramedic har 595 førstevalgssøkere til 40 studieplasser, og er dermed det tredje mest populære studiet på HiOA målt i førstevalgssøkere per studieplass. Bachelorstudiet i prehospitalt arbeid - paramedic skal utdanne ambulansepersonell som kan foreta mer avansert behandling enn vanlige ambulansesjåfører.

Instituttleder Dag Karterud (bildet under) ved Institutt for sykepleie er fornøyd med uttellingen.

— Det er selvfølgelig veldig positivt at vi får så mange søkere, men det er ikke veldig overraskende. Vi har hatt stor pågang av interesserte, og erfaringen fra tilsvarende studier i andre europeiske land er at dette er attraktive utdanninger, sier han.

Bachelorstudiet i prehospitalt arbeid - paramedic skal utdanne ambulansepersonell som kan foreta mer avansert behandling enn vanlige ambulansesjåfører. Det holder ikke bare med gode karakterer for å komme inn. Søkerne vil bli innkalt til en fysisk opptaksprøve der de blant annet må klare et visst antall push-ups og sit-ups, dette fordi paramedic-yrket kan være fysisk krevende.

Studiedirektør Marianne Brattland har merket seg at det er 40 prosent mannlige søkere til studiet.

— Det er interessant å se at dette er den utdanningen innenfor sykepleierfeltet som har flest mannlige søkere, sier hun.

Mange vil bli sykepleiere

Det er også stor interesse for sykepleierutdanningene som HiOA tilbyr i Pilestredet, Kjeller og Sandvika. Til de to første er det kommet 18 prosent flere førstevalgssøkere enn i fjor, mens det nye tilbudet i Sandvika har 234 førstevalgssøkere til de 30 studieplassene.

Instituttleder Dag Karterud (bildet), som har utdanningene i Pilestredet og Sandvika i sin portefølje, tror den gode søkningen vil få positive effekter for utdanningen.

— Dette kan bety at inntakskvaliteten blir høyere, og i neste omgang at flere gjennomfører, sier Karterud, som også ser årets søkertall som en bekreftelse på at sykepleierutdanninger sentralt i Oslo-området er attraktive.

— Vi kan også håpe at den gode søkningen vil bety at enda flere vil  velge oss og se det som en bekreftelse på at vi representerer kvalitet, sier han.

Tilbake på normalen

Ifjor var det hele 18 prosents nedgang i søkningen til barnehagelærerutdanningene nasjonalt, men i år har det gått litt oppover igjen og fem prosent flere enn ifjor har søkt. På HiOA er det det i alt 863 førstevalgssøkere til de ulike tilbudene innen barnehagelærerutdanning.

— Vi går litt opp, og er nå tilbake på et nivå som vi jevnt over har ligget på. Vi tilbyr nå flere deltidsplasser, og det er spesielt gledelig at søkningen viser at dette var et riktig grep, sier instituttleder Mette Tollefsrud (bildet under) ved Institutt for barnehagelærerutdanning.

Til 30 deltidsplasser som for første gang tilbys i Sandvika fra høsten er det 77 førstevalgssøkere, og det er Tollefsrud godt fornøyd med. Til de 235 heltidsplassene i Pilestredet er det 404 førstevalgssøkere.

— Vi har ambisjoner om å få enda mange flere søkere til barnehagelærerutdanningen, ikke minst av hensyn til inntakskvaliteten på de nye studentene, men dette er likevel gode tall, sier hun.

Yrkesfag sliter

Årets søkertall viser at færre ønsker å ta faglærerutdanning og antall søkere nasjonalt er 6,3 prosent lavere enn  i fjor.

Studiedirektør Marianne Brattland ser med bekymring på tallene.

— Vi har en utfordring når det gjelder søkningen i yrkesfag. Den er for lav, og vi må se på om vi kan gjøre noen grep for å øke interessen, sier hun.

Unntaket her er trafikklærerutdanningen, som er en to-årig utdanning med opptak annethvert år. Også dette er en ny utdanning, som i år gjør opprtak for andre gang. I år er det 314 førstevalgssøkere til 20 studieplasser, og det fører utdanningen til topps på HiOAs liste over populære studier, bare slått av bachelorutdanningen i økonomi og administrasjon. Trafikklærerutdanningen har 15,7 søkere per plass, mens økonomi og administrasjon har 15,8.

De nye er populære

Totalt sett er Brattland svært fornøyd med årets søkertall.

— Det er interessant å se at de nye utdanningene gjør det så bra. Det gjelder både paramedic, trafikklærerutdanningen og den nye studieretningen i mote og produksjon innen bachelorstudiet i kunst og design. Alle disse tre er på vår fem-på-topp-liste over studier med flest førstevalgssøkere per studieplass, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS