To nye kvinner blir professor
Høgskolen i Oslo og Akershus får landets første professor i ergoterapi. To kvinner er funnet kvalifiserte og skal dele på jobben.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Den første professoren i ergoterapi i Norge noensinne er tilsatt ved Institutt for ergoterapi og ortopediingeniørfag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
To kvinner er kommet gjennom nåløyet og blitt vurdert som professor-kvalifiserte av en sakkyndig komité. Nå er de begge to blitt ansatt, og skal dele stillingen.
— Dette er historisk og betyr både mye for faget ergoterapi og for Institutt for ergoterapi og ortopediingeniørfag, sier instituttleder Mona Dahl.
Gode navn
De to er Unni Sveen, som er førsteamanuensis i halv stilling ved instituttet i dag og dessuten seniorforsker og koordinator for rehabiliteringsforskning ved Oslo Universitetssykehus. Den andre er Ingvild Kjeken, som er seniorforsker ved Diakonhjemmet Sykehus og assisterende enhetsleder ved Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering samme sted. I tillegg har hun en bistilling ved avdeling for helsevitenskap ved Universitetet i Oslo.
— Jeg er veldig glad for at det er akkurat disse to som er blitt tilsatt. De er autoriteter i faget og representerer det på en god måte, sier Mona Dahl.
Unni Sveen var den første i Norge som tok doktorgrad i ergoterapi i Norge i 2004, mens Ingvild Kjeken var nummer to da hun disputerte to år senere.
Vil gjerne dele
Tilsettingsutvalget for professorer og dosenter ved HiOA hadde siste ord i saken, og de to professorene signerte nylig De to professor-kvalifiserte ønsket selv å dele stillingen.
— Vi er fornøyde med at vi kan dele stillingen, og at høgskolen sånn sett for «2 for 1», sier Ingvild Kjeken, og får full støtte av Unni Sveen.
— Jeg tenker at det er en fordel for høgskolen at vi deler stillingen og slik beholder forankringen i to ulike kliniske fagmiljøer. Vi skal jo utdanne klinikere her på høgskolen, og da er tett kontakt med praksis viktig, samtidig som vi begge har et stort nettverk i fagmiljøene både nasjonalt og internasjonalt, sier Unni Sveen.
Søker om master
Noe av bakgrunnen for at instituttet har fått en professor-stilling, er arbeidet som pågår med å etablere en master i ergoterapi. Her er det to emner som står sentralt - det ene emnet kalles intervensjoner i hverdags- og arbeidsliv, og det andre kalles kunnskapstranslasjon og handler om hvordan ny kunnskap kan settes ut i praksis.
I tillegg er det et ønske å styrke det faglige og vitenskapelige arbeidet ved instituttet og utvikle forskningskompetansen.
— Vi har hatt en pen økning i forskningsaktiviteten, men vi trenger flere som publiserer mer, og dermed bli mindre sårbare, sier Mona Dahl (i midten bildet over).
Både hun og de to nye professorene er enige om at det er viktig at forskningen ved instituttet utgår fra praksis, og at forskningen i neste omgang bringes tilbake til praksis og på denne måten bidrar til bedre helsetjenester.
Viktig for faget
Mona Dahl sier at det har stor betydning for faget ergoterapis status at det får sin første professorstilling.
— Det er viktig av mange grunner, ikke minst fordi det vil føre til at flere vil komme etter med forskning i faget. Dessuten vil det bidra til at faget i større grad er tilstede når viktige faglige beslutninger skal tas og forskningsmidler deles ut, og ikke minst vil det gjøre det enklere å få til internasjonalt forskningssamarbeid, sier hun.
Hun legger til at det også vil ha betydning at framtidige doktorgradsstudenter kan få veiledning av en professor innenfor samme fag.
— Vi viser nå at det er mulig å få til at akademisk løp innen dette faget, og ser eksempler på at flere innen ergoterapifaget velger dette. For eksempel er tre av åtte studenter på det nye doktorgradsprogrammet i helsevitenskap ergoterapeuter og to av disse er tilknyttet HiOA, sier hun.
Tidligere har doktorgradsstudenter i faget enten måttet få veiledning av en professor i et annet fag, eller av en utenlandsk professor i ergoterapi.
Kvinneandel opp
Nå når den nye professorstillingen i ergoterapi er besatt, betyr det at statistikken over andel kvinnelige professorer ved HiOA bedres noe.
Ifølge Database for høgre utdanning er 35 av 82 professorer ved høgskolen kvinner, målt i årsverk. Det betyr at det er et flertall menn på den akademiske toppen, mens det er kvinneflertall i alle andre stillingskategorier ved HiOA.
— Dette er ikke bra nok, men det er ihvertfall fint at vi kan bidra litt til å øke kvinneandelen, mener de to kvinnelige professorene.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!