Studentpresten ønsker seg flere muslimske foreninger
Studentprest Valborg Orset Stene skulle ønske at flere muslimske studentforeninger søkte godkjenning ved HiOA. — De muslimske studentene ved høgskolen utgjør et større mangfold enn Islam Net, sier hun.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Studentpresten ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har tett kontakt med studenter som er opptatt av tros- og livssynsspørsmål. Hun leder utvalget for bønnerom og stillerom ved HiOA, hvor brukere og studentforeninger er representert, deriblant Islam Net.
Men ifølge Orset Stene har ikke organisasjonen stilt på møtene det siste året da de ikke har erstattet Ujjal Mazumder som representerte Islam Net Student studieåret 2011/2012.
Første amanuensis Jens Petter Berg ved høgskolen har uttalt at han mener høgskolen bør godkjenne Islam net Student som forening, og ikke følge i fotsporene til universitet i oslo som har sagt nei til samme forening.
Et samfunnsansvar
— Det er en del av høgskolens muslimske studenter som søker seg til andre retninger enn det Islam Net Student står for. Dette viser at det er et større mangfold enn det organisasjonen representerer. Mangfoldet er bra for skolen og for studentmiljøet, mener hun.
Nå har vi sjansen til å begynne på nytt.
Valborg Orset Stene
— Høgskolen har et samfunnsansvar som en utdanningsinstitusjon, og skolen som sådan er tydelige på mangfoldsprofilen sin – at de vil speile et mangfoldig samfunn - og det er bra, sier studentpresten, som nå har jobbet ved HiOA i 10 år. Hun legger til at høgskolen også kommuniserer tydelig at utdanning ved HiOA også skal handle om dannelse.
— Studentforeningsarbeid utgjør for mange studenter en viktig del av denne dannelsen. Et mangfoldig student og –aktivitetsliv ved HiOA bør være en del av dette dannelsesprosjektet, mener Orset Stene.
Sier ja til Islam Net Student
Hun legger ikke skjul på at hun ønsker at ledelsen ved skolen skal si ja til søknaden fra Islam Net om å bli godkjent som studentforening ved høgskolen. Men hun hadde gjerne sett at flere muslimske studentforeninger søkte om samme godkjenning.
— Hvilke foreninger er det du tenker på da?
— Muslimsk studentsamfunn (MSS) er ett eksempel. De er aktive og godkjent som forening ved Universitetet i Oslo, og jeg vet at flere studenter fra HiOA sitter i styret der. MSS favner studenter fra alle utdanningsinstitusjonene i Oslo, men jeg kunne ønsket at de var organisert her ved høgskolen også, noe jeg har delt med studentene. Det kunne vært stimulerende med en større bredde sier hun. Muslimsk Studentsamfunn ble opprettet i 1995 ved Universitetet i Oslo og ifølge hjemmesidene deres er både nestleder og et styremedlem studenter ved høgskolen.
Klargjørende regler
Orset Stene mener at de nye reglene for registrering av studentforeninger som er kommet er bra.
— Reglene er veldig klargjørende, de hjelper alle foreningene til å bli bedre studentforeninger, også Islam Net Student. Og kanskje det viktigste: Alle behandles likt, sier hun.
— Både Studentparlamentet og ledelsen ved HiOA har uttalt at de synes saken med Islam Net er «kinkig». Hva er det som er så kinkig?
— Jeg skjønner godt at ledelsen ved skolen ikke har lyst til å bli assosiert med noen negativt. Islam Net-saken blir en kinkig sak fordi man gjør den så stor. Og organisasjonen har en historie her, de har ikke fulgt reglene. Men nå har vi sjansen til å begynne på nytt, mener hun.
HiOA har nå en anledning til å få et godt omdømme som en utdanningsinstitusjon som verdsetter ytrings- og organisasjonsfrihet. Studentpresten legger også vekt på hvor viktig det er at unge mennesker som leter etter sin identitet og prøver å finne ut av sin tro og livssyn skal kunne gjøre det i trygge omgivelser, og ikke oppleve å bli avvist.
Karismatiske vekkelser
— Er det ikke en utfordring at Islam Net får stor innvirkning på studentmiljøet og at mange unge muslimer opplever at de må bli med for å ikke falle utenfor?
— Karismatiske vekkelser har alltid vært en utfordring – også i kirken – og det kan vi ikke beskytte oss mot. Islam Net, ønskene deres, holdningene deres finnes rundt oss og i samfunnet vårt allerede og det må vi forholde oss til. Kanskje er det bedre om deres engasjement finnes på en utdanningsinstitusjon hvor kritisk tenkning og åpenhet er en viktig faktor? Vi har kompetanse her til å ta disse samtalene, sammen med studentene, sier Orset Stene, som også er bekymret for hva som kan komme til å skje dersom Islam Net Student får nei på søknaden sin ved HiOA.
— Det er lett at Islam Net og deres sympatisører tar på seg en offer- og martyrrolle og det er ikke nødvendigvis noe positivt. Og hva er vi så redde for, spør Orset Stene. – Blir vi for redde? Og gjør hele situasjonen rundt Islam Net at det er greit å være redd for unge muslimer, spør studentpresten.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!