kavliprisuken
18 prisvinnere blir hedret i Oslo og Trondheim
Regjeringen slår på stortrommen når de fremste innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap hedres under Kavliprisuken.
Denne uken foregår det som blir kalt årets største vitenskapsarrangement, Kavlipris-uken i Oslo og Trondheim. Hele 18 prisvinnere kommer til Norge — det er vinnerne fra 2020 og 2022.
Prisen hedrer forskere for gjennombrudd innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap som endrer forståelsen vår av det store, det lille og det komplekse. Tre millioner dollar deles ut annethvert år på hvert av de tre feltene.
Tirsdag, 6. september, blir den prestisjetunge prisen delt ut på høytidelig vis av H.M. Kong Harald.
Opptak av utdelingen sendes på NRK2 kl. 20.00 8. september
Bankett for 550 spesielt inviterte
Det foregår også en rekke andre arrangementer disse dagene.
Uken startet med at vinnerne ble intervjuet på Munchmuseets amfiscene av BBC-profil Vivienne Parry (UK) og vitenskapsjournalist Danielle George.
Det vil også være en offisiell bankett for 550 gjester i Oslo rådhus tirsdag kveld. Statsråd for forskning og høyere utdanning, Ola Borten Moe, er vertskap på vegne av den norske regjeringen. I løpet av uken vil det også avholdes flere populærvitenskapelige arrangement i astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap.
Komplekse forskningsfelt
Det var i juni det ble kjent at Kavliprisen 2022 går til elleve forskere fra Belgia, Danmark, Frankrike, Israel, Libanon og USA. Se faktaboks for mer detaljert informasjon om vinnerne.
— Vinnerne har arbeidet med solen og stjernenes indre, med forskning om overflatelag, som brukes i alt fra maling til medisinske tester, og genfeil som gir sjeldne sykdommer, for å nevne noe, sier preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Lise Øvreås i en pressemelding.
Kavliprisen er et trepartssamarbeid mellom The Kavli Foundation, Kunnskapsdepartementet og Det Norske Videnskaps-Akademi.
Initiativet til Kavliprisen kom fra industrimagnaten Fred Kavli, som ønsket å hedre verdens beste forskere innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap.