UiT Norges arktiske universitet søker klovner til forskningsprosjekt. I alle fall i dag — 1. april. Foto: Brøndbo, Stig / UiT
UiT Norges arktiske universitet søker klovner til forskningsprosjekt. I alle fall i dag — 1. april. Foto: Brøndbo, Stig / UiT

Fikk du med deg 1. april-spøkene fra universitets- og høgskole-Norge?

Aprilsnarr. Helikopter-innkjøp, klovneforskning, karakteren A i valgfritt emne, nytt engelsk navn, sommerkurs for Solberg-regjeringen og Erasmus+ for kjæledyr.

Publisert   Sist oppdatert

UiT Norges arktiske universitet annonserte i dag at de leter etter klovner som kan ta del i et nytt forskningsprosjekt. Lærerutdanningen ved UiT vil nemlig utdanne lærere som verdsetter og videreutvikler de elevene som omtales som «klassens klovn».

– Vi har alle forskjellige talenter, og vi vil gjerne bidra til at de som tar rollen som klassens klovn får utvikle seg også faglig, sier Odd Arne Thunberg, instituttleder ved Institutt for lærerutdanning og pedagogikk til nettsidene til UiT.

Har du gått med en klovn i magen og dermed også gledet deg over nyheten fra UiT, bør du imidlertid ta en titt på publiseringsdatoen. «Nyheten» fra nord er årets 1. april-spøk.

Tilbyr A i valgfritt emne

UiT synes at 1. april er en så morsom dag, at de på Facebook har lagt ut enda en 1. april-spøk. Deltar du på en konkurranse, kan du vinne A i et valgfritt emne.

Trykker du på lenken for konkurransen, får du ikke delta på noe som helst. I stedet blir du sendt inn på universitetets nettsider. Der venter beskjeden:

«Steike du e lettlurt! Du kan selvsagt ikke vinne en A, men hos UiT Norges arktiske universitet tilbyr vi utdanning fra A til Å.»

Sommerkurs i bærekraft for regjeringen

Økende krav til handling på klimaområdet, øker også behovet for kunnskap. Regjeringen skal derfor gå på sommerkurs hos NMBU, skriver NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) på sin hjemmesider.

Kravene til handling på klimaområdet blir stadig høyere, og tiden for å løse problemene blir knappere. Kunnskap er nøkkelen til å løse utfordringene, også når det gjelder det individuelle kompetansenivået hos politikerne. I lys av dette har statsminister Erna Solberg nå henvendt seg til NMBU for å få skreddersydd et intensivkurs i bærekraft og tverrfaglig tilnærming til klimaspørsmålet, heter det i NMBUs 1. aprilsak, og rektor Mari Sundli Tveit kommenterer:

— Dette er et overraskende initiativ fra regjeringen, men jeg kan jo bare berømme det. Det er selvfølgelig krevende for oss å gjennomføre dette midt i sommerferien. Men vi skal stille opp for en så viktig sak når regjeringen ber oss om det, sier rektor Mari Sundli Tveit.

Adminstrasjonsdirektør Lars Atle Holm ser nå på muligheter for å omgå ferielovgivningen.

— Jeg beklager sterkt ulempene dette medfører for våre ansatte. Men saken er såpass viktig at vi må se på mulighetene for å søke om unntak fra ferieloven for å få dette på plass, sier Holm.

«INN force one»

Ledelsen ved Høgskolen i Innlandet gjør det i dag klart at de skal kutte i bilkjøringen mellom de ulike studiestedene. Løsningen er ikke flere videokonferanser eller flere e-post-avstemninger. Rektor Katrine Skretting poserer nemlig foran et helikopter, «INN force one», et innkjøp tilsynelatende også statsråd Iselin Nybø gir tommel opp for.

Spesielt utfordrende for høgskolen er utbyggingen av E6 mellom Hamar og Moelv, og bompengene det vil medføre, forteller rektor.

— Ved å investere i et helikopter, sparer vi både miljø og tid, sier rektor Skretting til høgskolens nettsider.

Også EU-kommisjonen har sin versjon av 1. aprilsnarr og lanserer Erasmus + for kjæledyr.

Vi er stolte over å kunngjøre at vi bytter navn til Apollon University! Hva synes du om det?

Publisert av Universitetet i Oslo (UiO) Søndag 31. mars 2019

Overraskende fusjon og spark til OsloMet

Universitas kan fortelle «nyheten» om at OsloMet og Høgskolen Kristiania slår seg sammen. OsloMet-rektor Curt Rice og Kristiania-rektor Arne Krumsvik lanserer KristianiaMet og ser bare positive sider ved sammenslåingen.

— Dette blir rett og slett awesome, sier Curt Rice.

Apollon University på Blindern

Samtidig mottar Rice et lite spark fra sin kollega Svein Stølen ved Universitetet i Oslo (UiO), som i dag lanserer et nytt navn på eget universitet. UiO følger nemlig etter OsloMet og velger seg et engelskklingende navn:

«Apollon University».

Rektor Stølen lover kakefest når det nye navnet blir vedtatt av Kongen i statsråd.

– UiO er et av Norges fremste kunnskapsmiljøer og målet er å styrke vår posisjon i Norge, Europa og i verden. Det nye navnet er det neste steget i dette arbeidet, sier Svein Stølen til universitetets nettsider.

Tilbyr gannestudie i Volda

Rektor ved Høgskulen i Volda gjør det i dag klart på egen blogg at høgskolen har fått forhåpninger til at NOKUT vil godkjenne et nytt studium, etter at det ble kjent at blant annet studier i astrologi gir både studielån og studiepoeng.

«Høgskulen i Volda vil frå hausten tilby eit nytt studium i nettganning. Studietilbodet er først og fremst eit tilbod med undervisning og praktiske øvingar på nett, men dei som ønskjer å treffe lærarane kan møte dei på høgskulens nyopna campus i Gannevegen i Volda», skriver Roppen på egen blogg.

Informasjon, søknad, opptak og eksamen skjer via telepati, opplyser han.