Tyskland

Vurderte å straffe forskere som støttet aktivister

Ansatte gikk hardt ut mot Freie Universität, som tilkalte politiet mot demonstranter. Det fikk forskningsminister Bettina Stark-Watzinger til å se rødt. 

Tysklands forskningsminister Bettina Stark-Watzinger er i hardt vær om dagen.
Publisert Oppdatert

I mai ryddet tysk politi en teltleir med pro-Palestina-demonstranter på Freie Universität Berlin (FU), etter anmodning fra universitetet. 

Dette fikk mange akademikere til å reagere. Rundt 1000 ansatte ved FU og andre universiteter sendte et åpent brev til universitetsledelsen.

I brevet kommenterte de i liten grad situasjonen i Gaza, men forsvarte studenters rett til en fredelig protest, «som også inkluderer okkupasjon av universitetsområder». De mente universitetsledelsen hadde brutt sin plikt til å finne en løsning gjennom dialog.

«Med tanke på den annonserte bombingen av Rafah og forverringen av den humanitære krisen i Gaza, bør viktigheten av protestantenes sak være forståelig også for dem som ikke deler alle konkrete krav eller anser den valgte aksjonsformen som passende», skrev akademikerne.

Forskningsminister: — Sjokkerende 

Dette falt ikke i god jord hos forsknings- og utdanningsminister Bettina Stark-Watzinger fra det liberale partiet FDP.

Hun kalte uttalelsen for «sjokkerende».

— I stedet for å ta et tydelig standpunkt mot hatet mot Israel og jøder, gjøres okkupanter av universiteter til ofre, og vold blir trivialisert, uttalte hun til Bild, Tysklands største avis. 

I juni avslørte TV-programmet NDR-Panorama at utdanningsdepartementet (BMBF) også undersøkte muligheten til å straffe forskerne som hadde signert brevet. 

Ledere i departementet bestilte en intern undersøkelse. De ville blant annet ha en juridisk vurdering av «i hvilken grad potensielle tilskuddsrettslige konsekvenser (tilbaketrekning av finansiering osv.) fra BMBF kan være mulig.»

Departementet ville også ha en vurdering av om uttalelser i brevet kunne være straffbare. 

Statssekretær fikk sparken

Dette skapte sterke reaksjoner. Nesten 3000 akademikere underskrev et brev der de oppfordret forskningsminister Bettina Stark-Watzinger til å trekke seg.

De kalte det som hadde blitt avslørt for et angrep på forskeres grunnleggende rettigheter som var «uten sidestykke», ifølge Times Higher Education.

Statssekretær Sabine Döring tok på seg ansvaret for bestillingen av den omstridte juridiske betenkningen.

Noen dager etter avsløringen gikk forskningsministerens statssekretær Sabine Döring av.

Döring tok på seg ansvaret for forespørselen om en juridisk gjennomgang av uttalelsene til de universitetsansatte.

Hun gikk ikke av frivillig. Forskningsministeren måtte be forbundskansler Olaf Scholz om å gi henne sparken, ifølge flere tyske medier. 

Som statssekretær var hun oppnevnt av forskningsministeren. Men hun hadde en mindre politisk og mer byråkratisk rolle enn statssekretærer i Norge.

Sa hun hadde uttrykt seg misvisende 

Både hun og forskningsministeren har hevdet at de ikke vurderte å trekke tilbake forskningsstøtte, men Döring forklarte at hun «åpenbart hadde uttrykt seg på en misvisende måte».

Minister Stark-Watzinger understreket at også forskning skal finansieres ut fra vitenskapelige kriterier, og ikke politisk ståsted.

Samtidig gjentok hun sin kritikk av det åpne brevet fra de universitetsansatte. 

Gjentok kritikk av universitetsansatte 

Stark-Watzinger sa videre at hun fortsatt var forbauset over hvordan brevet ignorerte Hamas' terror. Og hvordan de universitetsansatte framsatte et generelt krav om at forbrytelser ved universiteter ikke skulle straffeforfølges, samtidig som antisemittisme og «voldelige angrep mot jødiske borgere fortsatt blir observert».

Saken, som omtales som en skandale av tyske medier, har fortsatt å utvikle seg gjennom sommeren, med krav om større åpenhet og ytterligere forklaringer fra departementet. 

Blant annet har den kristendemokratiske fraksjonen sendt 100 spørsmål til forskningsministeren og departementet. De vil finne ut mer om hvor involvert forskningsministeren og statssekretæren hadde vært i bestillingen av den juridiske gjennomgangen.

Høring i september 

86 av spørsmålene ble besvart svært kortfattet, mange av dem bare med én setning, til stor irritasjon fra opposisjonspolitikerne.

Det er planlagt en høring om saken i utdanningskomiteen i Forbundsdagen 10. september, der blant annet Bettina Stark-Watzinger skal svare på flere spørsmål fra politikerne.

Powered by Labrador CMS