studiestøtte

Arbeiderpartiet vil knytte studie­støtten til grunn­beløpet

Leder i Norsk studentorganisasjon, Kaja Ingdal Hovdenak, sier hun er veldig glad for meldingen fra Arbeiderpartiet.

Kaja Ingdal Hovdenak har fått en god start som NSO-leder.

— Dette er studentbevegelsens viktigste sak, sier leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Kaja Ingdal Hovdenak, til Khrono.

Søndag kunne NRK melde at Arbeiderpartiet ønsker å knytte studiestøtten til grunnbeløpet (G) i folketrygden. Tiltaket er en del av partiets programforslag, som i sin helhet skal presenteres i høst.

Ikke 1,5 G

I grove trekk vil en kobling mellom grunnbeløpet og studiestøtten føre til at studiestøtten følger lønnsutviklingen i resten av samfunnet.

Én G er i dag på cirka 124.000 kroner. Norsk studentorganisasjon har i flere år kjempet for at studiestøtten skal knyttes til 1,5 G, som i dag vil utgjøre rundt 186.000 kroner. Dagens studiestøtte ligger på like over 150.000 kroner.

Slik det fremstår i dag, og som også er slik NSO-leder Kaja Ingdal Hovdenak har forstått det, er forslaget fra Arbeiderpartiet at studiestøtten skal knyttes til et  grunnbeløp som tilsvarer dagens studiestøttenivå, og ikke 1,5.

Khrono har forsøkt å få dette bekreftet fra Arbeiderpartiet mandag, men foreløpig ikke fått svar på vår henvendelse.

— Vil følge lønnsutviklingen

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) sier til NRK at tiltaket vil bli en viktig investering for at flere kan ta høyere utdanning.

Tonje Brenna.

— Studentene vil følge det som er lønnsutviklingen ellers, og samtidig gjøre finansieringen mer forutsigbar, sier Brenna til statskanalen.

AUF-leder Astrid Hoem, som siter i Aps programkomité sammen med Brenna, sier at koblingen mellom studiestøtten og grunnbeløpet vil føre til at studiestøtten ikke står på stedet hvil over flere år.

— Utrolig glad

Kaja Ingdal Hovdenak sier til Khrono at dersom Arbeiderpartiet vedtar forslaget om koblingen på sitt landsmøte i høst, er det kun Høyre og Senterpartiet som ikke vil knytte studiestøtten til grunnbeløpet i partiprogrammene sine.

— Jeg er utrolig glad for at Arbeiderpartiet som det største regjeringspartiet nå vil gå inn for det i partiprogrammet sitt og vil prioritere oss studenter, sier studentlederen som tok over NSO-roret etter Oline Sæther i sommer.

— Når vi knytter studiestøtta til G, vil vi studenter få en økonomisk forutsigbarhet ved at støtten øker i tråd med lønnsutviklingen som ellers i samfunnet, fortsetter hun.

Hovdenak poengterer videre at slik situasjonen er i dag, må studentene hvert år kjempe for bare å stå på stedt hvil.

— Selv hvis vi kun ønsker lik kjøpekraft som året før, må vi kjempe, siden studiestøtta ikke justeres automatisk, sier hun.

Powered by Labrador CMS