Heddapris til HiOA-lektor

PublisertMandag, 19. juni 2017 - 15:27-OppdatertMandag, 19. juni 2017 - 16:54
Knut Erik Engemoen i en av rollene i stykket Brune. Foto: Mads Nygård
Pris. Heddaprisen for fremragende scenekunst gikk til førstelektor og dramalærer Niels Peter Underland i helga for barneforestillingen «Brune». Nå skal stykket på turné landet rundt.

Heddaprisen deles ut årlig for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. Årets Heddapris for beste barneforestilling gikk i år til «Brune»  av Teater Joker i samarbeid med Akershus Teater. Lektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Niels Peter Underland (bildet) har regissert stykket.

Det er en strålende fornøyd regissør som har med seg Hedda-statuetten på jobb på Høgskolen i Oslo og Akershus dagen derpå for å vise den fram til kolleger og andre. 

Dramalærer

— Jeg synes det var veldig flott og hyggelig å lese hva juryen skrev om arbeidet vårt, blant annet at det var artistisk godt utført, sier han til Khrono. 

«Brune» er en samproduksjon mellom Akershus Teater og Teater Joker. Forestillingen fikk strålende kritikker ved premieren våren 2016. I vår og på forsommeren har de for andre gang reist rundt på skoler over hele landet, som en del av Den kulturelle skolesekken. 

– Vi har fått fantastiske tilbakemeldinger fra lærerne, som melder at barna liker forestillingen veldig godt, sa Underland til hioa.no da de ble nominert til prisen.

Jens Smith Wergeland, tidligere student i drama- og teaterkommunikasjon ved HiOA, spiller hovedrollen.

Det er første gang Underland har både drama og regi på et stykke. 

— Jeg tror kanskje det er første gangen en dramalærer får Heddaprisen også. Ekstra stas er det at vi vant i konkurranse med mer etablerte teatre som var nominert, sier han. 

Juryens begrunnelse

Juryen i Heddaprisen er også full av lovord:

«Essensen i all teaterkunst er den teatrale forvandlingen hvor hendelser, objekter og aktører fremstår på nytt og annerledes vis, for å gi liv til en alternativ virkelighet. Slik er teatret nært beslektet med barnets kreative skaperkraft, både som en kilde til ubekymret lek og som et sted å søke tilflukt når virkelighetens verden ikke riktig fortoner seg slik som den burde. Årets barneforestilling understreker og feirer dette slektskapet i en presis og samtidig leken regi hvor skuespillerne briljerer som overskuddspregede forvandlingskunstnere. Uanstrengt veksler de mellom ulike roller, og gir i fellesskap fysisk form til en rekke scenografiske elementer og rekvisitter. Språket er tidstypisk og troverdig i en dramatisering basert på den prisbelønte norske barneboka med samme navn, utgitt i 2013».

Ut på ny turné

— Og hva skjer med «Brune» nå? 

— Nå skal stykket ut på turné i hele landet et helt år, fra Tromsø i nord og rundt omkring på festivaler og skoler, sier han. 

— Og har du nye prosjekter på gang? 

— Ja, det har jeg. Men det blir mest på fritid og i ferier. Jeg liker jo godt å være på høgskolen og jobbe med studentene, sier han, men legger til: 

— Det er en bra vekselvirkning. Erfaringene mine fra arbeidet med studentene bruker jeg i stykket og vice versa, sier han. 

Niels Peter Underland har jobbet for Høgskolen i Oslo og Akershus siden 1992. 

Konkurrerte med spøkelser og Robin Hood

De andre nominerte til årets Heddapris i klassen barneforestilling var:

​«Hamlets pappa er et spøkelse», av Martin Rosengardten etter William Shakespeare. Regi Martin Rosengardten - Teatret Vårt

«Jeg er Robin Hood»,  av Morten Joachim og Line Hofoss Holm, musikk av Torbjørn Dyrud. Regi Morten Joachim - Teater Innlandet

Heddaprisen deles ut årlig for fremragende scenekunst. 

Her kan du lese om de øvrige prisvinnerne. 

 

Fakta

Barneforestilling om Brune

  • Brune er en norsk barnebok skrevet av Håkon Øvreås, illustrert av Øyvind Torseter og første gang gitt ut i 2013.
  • 2014 vant den Nordisk Råds barne- og ungdomslitterturpris. 
  • 2017 vant teaterbarneforestillingen basert på boken Heddaprisen. Med regi av Niels Peter Underland. 

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fakta

Barneforestilling om Brune

  • Brune er en norsk barnebok skrevet av Håkon Øvreås, illustrert av Øyvind Torseter og første gang gitt ut i 2013.
  • 2014 vant den Nordisk Råds barne- og ungdomslitterturpris. 
  • 2017 vant teaterbarneforestillingen basert på boken Heddaprisen. Med regi av Niels Peter Underland. 

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · 4-krav. Professor Karl Øyvind Jordell mener rektor Dag Rune Olsen overser mange problemstillinger i debatten om lærerutdanning og karakterkrav. 
Meninger · Fattigdom. Det er grunn til å spørre om det som finnes av ordninger og tiltak i tilstrekkelig grad utgjør en samlet og gjennomtenkt strategi, skriver Bjørn Hvinden, som mener det er behov for en norsk arbeidslivsdugnad. 
Meninger · 4-krav. Studenter kan fint lære seg tilstrekkelig matte i løpet av studiet, skriver høgskolelektor Geir Martinussen, som mener et karaktersnitt på 4 er bedre egnet som krav enn karakteren i ett enkelt fag. 

Campus

Samfunn