Rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Kari Toverud Jensen, vil ha debatt om struktur og finansiering i høyere utdanning. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Kunnskapsdebatt på web-tv

Solberg-regjeringen vil ha færre og større skoler og studier i høyere utdanning. Struktur og finansiering ble diskutert i en konferanse i dag. Du kan se opptak fra web-tv her.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen varsler endringer i både struktur og innhold innen høyere utdanning. Kunnskapsministeren oppfordrer sektoren selv til å ta nødvendige grep for å heve kvaliteten.

Tirsdag denne uka la statssekretær Bjørn Haugstad fram en rekke spørsmål alle høgskoler og universitet skal svare på før høsten kommer.

— Tilstandsrapporten som Kunnskapsdepartementet la fram den 7. mai, viste igjen at Norge har mange små institusjoner som ikke holder god nok kvalitet, skriver departementet i sin pressemelding.

Sier han vektlegger kvalitet

— Vi trenger gode institusjoner over hele landet. Dette er en diskusjon der kvalitet alltid må være det tyngste argumentet. Ingen del av landet fortjener kandidater eller forskning som ikke holder høy kvalitet, sier Røe Isaksen, i en pressemelding fra departementet.

Kunnskapsministeren understreker at eventuelt færre institusjoner ikke nødvendigvis betyr at studiesteder eller campuser legges ned. 

— Det finnes allerede eksempler på institusjoner med flere campuser. Det viktige er at vi oppnår høyere kvalitet, sier Røe Isaksen.

LES OGSÅ: Bekymret for kvalitet og frafall

Kunnskapskonferanse direkte

Struktur og finansiering står også på dagsorden under kunnskapskonferansen som Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) arrangerte onsdag 14. mai.

Konferansen ble sendt direkte og du kan se opptaket her:

(Arrangementet bruker emneknaggen #kunnskap14 på Twitter og underveis i nett-tv-sendingen.)

Fullt program og bakgrunnsnotater finner du på: http://www.kunnskapskonferansen.no.

— Dagens system har gått ut på dato, sier rektor Kari Toverud Jensen. 

— Vi spør hvilken struktur som er best for å fremme kvalitet i høyere utdanning, og hvordan forskning og utdanning skal finansieres for å skape nettopp kvalitet og verdier, sier rektor Kari Toverud Jensen.

Andre sentrale spørsmål på konferansen er:

  • Hvilke kompetansebehov står Norge overfor på områder som velferd og verdiskaping?
  • Hvilken struktur vil være best for å fremme kvalitet i høyere utdanning?
  • Hvilke finansieringssystemer vil bidra til å skape kvalitet og verdier?

Sentrale spørsmål

Tirsdag 13. mai presenterte regjeringen flere spørsmål til universitets- og høyskolesektoren. På en konferanse i Tønsberg kom statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet, med utfordringer til sektoren. 

Haugstad (bildet over) spurte tirsdag blant annet:

  • Bør institusjoner med få søkere og lave studenttall legge ned tilbud som er dekket av andre i regionen?  
  • Tilbys like utdanninger for mange steder?
  • Hvor lave kandidattall er forenelig med studiekvalitet, robusthet og kostnadseffektivitet?
  • Hvordan sikre en profesjonell og kostnadseffektiv administrasjon i universitets- og høgskolesektoren som støtter opp om kjerneoppgavene forskning og utdanning?
  • Hvor og hvordan finner og realiserer din institusjon sin strategiske posisjon i et landskap med færre institusjoner og en krevende demokratisk utvikling?
  • Hvilke strukturelle grep bør universitetene ta for å styrke sin internasjonale posisjon og lykkes i den internasjonale konkurransen om forskningsmidler?
  • Hvilken struktur trengs i sektoren for å få bedre forskning ved universiteter og høyskoler?

Les alle spørsmålene i PDF her.

Stortingsmelding

De spørsmålene Røe Isaksen nå har sendt til landets høgskoler og universitet skal ende opp i en Stortingsmelding om struktur som er lovet i løpet av 2015. Og statsråden og hans stab oppfordret utdanningsinstitusjonene til å ha svarene på spørsmålene klare til høsten. Da vil kunnskapsministeren innkalle til flere møter i sektoren.

Parallelt med dette har kunnskapsministeren satt ned en ekspertgruppe som skal se på systemet for hvordan pengene blir fordelt i høyere utdanning. Rett før påske offentliggjorde kunnskapsministeren gruppen og deres mandat. 

Lederen av ekspertgruppen, Torbjørn Hægeland, er blant innlederne på HiOAs kunnskapskonferanse.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS