Studentene på HiOA, og parlamentsleder Tord Øverland, krevde å bli hørt i niqabsaken og nå er Studentparlamentet høringsinstans.

Niqabsaken utsatt til 2015

Vedtak om høgskolens nye policy om heldekkende ansiktsplagg er utsatt til neste år. Nå skal forslaget på høring.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentene kan notere seg for gjennomslag i niqabsaken. De klaget på at de ikke var blitt hørt i saken om bruk av heldekkende ansiktsplagg ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Nå skal dokumentet om forslag til ny policy ut på høring og Studentparlamentet er en av høringsinstansene, sammen med fakultetene og Senter for profesjonsstudier. Fagforeningene skal bli informert via Informasjon-, drøftings- og forhandlingsmøtene (IDF). 

Se også: Forslag til ny policy for heldekkende ansiktsplagg

— Jeg er veldig fornøyd med at man har valgt å usette saken etter vi ga en klar beskjed, sier leder i Studentparlamentet, Tord Øverland, og kan nå forsikre om at studentene skal ha en god behandling av spørsmål om forbud eller ikke i sitt første parlamentsmøte på nyåret; 27.januar.

— Jeg tror også mange andre er fornøyd med at saken er utsatt, slik at vi får en skikkelig prosess på dette, sier han, og legger til:

Vi må skille mellom hva som er uforenelig med at noen skal kunne ta høyere utdanning og hva som er ubehagelig for den enkelte av oss.

Tord Øverland

— Det er positivt at HIOA utsetter saken når de har gjennomført dette på en dårlig måte. Alle kan gjøre feil i en hektisk hverdag, derfor setter jeg pris på at man valgte å ta en ny runde, sier han. 

Forbud eller ikke?

Debatten om forbud mot bruk av heldekkende ansiktsplagg startet for fullt i høst da en student møtte opp til bioingeniørstudiene i niqab. Både instituttet og Fakultet for helsefag ved HiOA mente at dette klesplagget var uforenlig med å gjennomføre bioingeniørstudiene. Studenten sluttet på høgskolen etter et par uker.

I ettertid har fakultetet for helsefagene slått fast at ingen av deres studier er forenlige med bruk av heldekkende ansiktsplagg og de ønsker derfor et totalforbud. 

Les også:

— Vi trener våre studenter for arbeidslivet i helsevesenet. Der vil de bli møtt av personale som vil kreve å se ansiktene deres, og det er viktig også for våre forelesere å kunne se at studentene har forstått, sa fakultetsdirektør Kristin Nordseth (bildet under) til Khrono den gangen.

Ikke forbud i dag

Per dags dato har ikke høgskolen noe forbud mot ansiktdekkende plagg i undervisningen. I det gjeldende policynotatet heter det at høgskolen ser på et forbud mot niqab som et brudd på lik rett til utdanning. 

Les også: Ikke forbud mot niqab

Høgskolen mener fortsatt, også i notatet som nå skal på høring, at et generelt forbud mot ansiktsdekkende plagg er uforenlig med lik rett til utdanning. Men nå foreslås det at hvert enkelt fakultet selv kan avgjøre om de ønsker forbud eller ikke, utifra følgende kriterier: 

  • Hensynet til sikkerhet
  • Hensynet til helse og hygiene
  • Behovet for kommunikasjon
  • Behovet for identifikasjon  

Da Khrono sist skrev om dette, sa flere av dekanene at de ønsket en felles policy for hele høgskolen. Samtidig var ingen av dem prinsippielt mot et forbud. 

Les også: Reaksjoner mot niqab-forbud

Selv om Studentparlamentets formelle organer ikke har behandlet spørsmålet om et eventuelt niqab-forbud er parlamentsleder Tord Øverland klar på hva han selv mener: 

— Jeg synes et totalforbud ikke er forenlig med lik rett til utdanning. Jeg må også sette meg bedre inn i saken, men det er viktig at studentenes rettigheter står i fokus, sier han og legger til:

— Vi må skille mellom hva som er uforenelig med at noen skal kunne ta høyere utdanning og hva som er ubehagelig for den enkelte av oss, sier Øverland.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS