UiO-forsker fikk ikke Kina-visum
Må bli hjemme. Forsker Koen Wellens ved Universitetet i Oslo fikk aldri svar på visumsøknaden sin, og måtte bli hjemme fra statsråd Nybøs store Kina-reise.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne uka besøker minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, Kina. Sammen med henne er over 220 andre fra universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter. Blant andre er 20 av landet universitets- og høgskolerektorer med.
- Les også: Kan ligne på akademisk turisme
Målet med turen er å skape tettere relasjoner med kinesiske universiteter.
Jeg har ikke fått noen begrunnelse på hvorfor jeg ikke fikk noe svar på visum-søknaden.
Koen Wellens
Koen Wellens er førsteamanuensis i Kina- og Korea-studier. Han har vært tilknyttet UiOs Senter for menneskerettigheter (SMR) i flere år. Han skulle opprinnelig vært med på Nybøs store Kina-reise, men fikk aldri svar på visumsøknaden sin.
Journalist nektet visum
Fredag avdekket Khrono at kinesiske myndigheter nektet Aftenposten-journalist og Kina-kjenner Kristoffer Rønneberg visum til turen. Eneste måte norske journalister kan komme seg inn og jobbe i Kina, er via offisielle delegasjonsreiser eller etter invitasjon fra kinesiske myndigheter.
— Dagen før vi skulle reise ba jeg ambassaden om å få tilbake passet mitt. Jeg hadde ikke hørt noe om visumsøknaden, og jeg har ikke fått noen begrunnelse på hvorfor jeg ikke fikk noe svar på den, sier Koen Wellens til Khrono.
Wellens har hatt forskeropphold i Kina flere ganger, senest i 2012 da han var på feltarbeid i sørvest-Kina for å se på religionspraktisering.
Men han har også blitt nektet visum tidligere. Blant annet i 2008, uten begrunnelse også den gangen.
— Noen ganger tror jeg det kan være tilfeldigheter, jeg vet ikke. Jeg har belgisk pass. I 2008 var det jo litt ekstra spente forhold med OL i Beijing, sier han.
Samarbeid uten enighet
Han ønsket å delta på turen til Nybø og mener det er viktig med kunnskapssamarbeid med Kina.
— Hvis vi bare skulle samarbeide med stater som har samme forståelse av menneskerettigheter som oss selv, så ville det ikke bli mange land. Vi kunne for eksempel ikke samarbeidet med USA som har dødsstraff, eller Tyrkia på grunn av måten de behandler kurderne på, sier Wellens.
Noen av Koen Wellens interessefelt er kinesisk samfunn og kultur med spesiell vekt på etniske minoriteter og religionspolitikk, samt buddhisme, folkereligion som praksis, utvikling på landsbygda og menneskerettigheter.
Ikke akademisk frihet
Sosiolog Stein Ringen, har nylig uttalt at han synes pilene peker i feil retning i Kina.
— I Kina råder det ikke akademisk frihet. I de senere år har utviklingen gått i feil retning, sa han til Aftenposten i forrige uke.
Wellens er dr.art. med hovedfag i Kinastudier og antropologi fra Rijksuniversiteit Gent i Belgia og Aarhus Universitet i Danmark. Han har vært leder for Kinaprogrammet ved UiO's Senter for menneskerettigheter i 2005 og har som forsker vært tilknyttet flere programmer ved Senter for menneskerettigheter som fokuserer på Kina inntil juli 2013.
— Er du enig med Stein Ringen i at utviklingen går i feil retning?
— Det kommer an på hva man ser på. Hvis man tenker at det leninistiske styresettet i Kina skal utvikle seg til å bli noe i nærheten av norsk demokrati, er det langt igjen, sier Wellens, men han mener at bildet ellers er sammensatt:
— Det kinesiske rettssystemet er blitt bedre. Den jevne kineser har fått det bedre økonomisk, og Kina jobber bra mot forurensning og for miljø. Når det gjelder religionspraksis er det litt opp og ned, det er for eksempel enklere å være buddhist i Kina enn katolikk, sier Wellens.
Synd med manglende svar
UiOs rektor Svein Stølen ønsker ikke å kritisere kinesiske myndigheter for ikke å ha svart på Wellens visumsøknad:
— Det er synd at Koen Wellens ikke har fått svar på sin visumsøknad. Likevel reiser en sterk UiO-delegasjon til Kina for å søke å styrke vårt samarbeid. Det er ikke minst viktig å arbeide for at flere norske studenter kan lære kinesisk og få kunnskap om landets kultur, samfunn og politikk, skriveri rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, i en melding til Khrono fra sitt opphold i Kina.
En delegasjon på 21 personer fra UiO reiste til Kina onsdag i forrige uke, og hadde sitt eget program før de slutter seg til de vel 200 andre norske deltakerne som følger høyere utdannings- og forskningsminister Iselin Nybø som reiste lørdag.
Kunnskapsdepartementet har ikke oversikt over om det er flere som har hatt problemer med visumsøknadene sine. Ved Universitetet i Bergen opplyser de at alle som ønsket, ble med. Det samme gjelder etter det Khrono kjenner til også NTNU.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!