ISLAND

Private universiteter på Island får full statsstøtte — slutter med skolepenger 

To universiteter skal få mer midler fra staten mot å droppe studieavgift. 

Minister for høyere utdanning, vitenskap og innovasjon i Island, Aslaug Arna Sigurbjornsdottir.
Publisert

To privateide universiteter på Island har sagt at de vil akseptere et tilbud fra islandske myndigheter om full statlig finansiering i bytte mot at de ikke lenger krever studieavgift. Det skriver University World News

Flere privateide universiteter fikk tilbudet, men det er kun to som har akseptert: Islands universitet for kunst og Bifröst universitet. Førstnevnte vil allerede fra høsten av ikke lenger kreve studieavgift. 

Høyere utdannings, forsknings- og innovasjonsminister Áslaug Sigurbjörnsdóttir sier at departementet hennes gjør en innsats for å få flere studenter til å søke studier innenfor vitenskap, teknologi og kunst. Hun begrunner dette med at Island har færre studenter innenfor disse fagene enn de andre nordiske landene. 

— Jeg syns det er rettferdig at studenter får lik tilgang til høyere utdanning, uavhengig av driftsformen til hvert universitet, sier Sigurbjörnsdóttir til Iceland Review

Slutter med studieavgift til høsten

Rektor ved Islands universitet for kunst, Kristín Eysteinsdóttir, er positiv til tilbudet fra departementet, og sier at universitetet lenge har ønsket å endre ordningen med studieavgift. Det vil være et viktig steg i å gi studenter lik tilgang på kunstutdanning.

— Dette vil føre til mer økonomisk likestilling med tanke på tilgangen til kunstutdanning. Det feirer vi. Vi tror denne beslutningen vil gi en enda mer mangfoldig gruppe av søkere og studenter i de kommende årene, sier Eysteinsdóttir i en pressemelding. 

Ved Reykjavík universitet har de takket nei til tilbudet fra regjeringen. Styret ved universitetet har anslått en nedgang i inntekt på rett under en milliard norske kroner hvis de skulle takket ja til tilbudet.

— Studenter mener at det ville vært umulig å opprettholde det unike ved universitetet med de foreslåtte kuttene, sier rektor ved Reykjavík universitet Ragnhildur Helgadóttir.

Hun påpeker også at støtten ikke er en økning i den økonomiske støtten universitetssektoren får fra myndighetene, men en redistribusjon. Hvis alle de private universitetene godtar tilbudet, mener hun at de samlede inntektene ved universitetene vil minske med over 2,3 milliarder norske kroner. 

Islands universitet for kunst, Bifröst universitet og Reykjavík universitet får allerede 60—80 prosent av støtten det ville mottatt fra myndighetene dersom det var et offentlig universitet. Studentene på de tre institusjonene utgjør en femtedel av alle studenter på universiteter i Island. 

Internasjonale studenter kan bli påvirket

Denne omstillingen kan også påvirke internasjonale studenter. 

Island er det eneste nordiske landet som ikke tar studieavgift fra de internasjonale studentene som kommer fra land utenom EU for å studere på offentlige universiteter. 

De privateide universitetene har tradisjonelt tatt skolepenger fra studenter utenfor EU. Ved å takke ja til statlige midler, er det ikke sikkert de kan gjøre dette lenger.

Departementet for høyere utdanning, vitenskap og innovasjon har uttalt at å slutte med studieavgift vil gjelde studenter innenfor EU også, men det er ikke er gjort noen endringer for studentene utenfor EU. 

Powered by Labrador CMS